Τρίτη 8 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»
Απαραίτητο εργαλείο ενημέρωσης κάθε δημοκράτη

Εκδήλωση παρουσίασης του λευκώματος του «Ρ», με τα φύλλα της περιόδου '40-'45, πραγματοποιήθηκε προχτές στο Βόλο

Οι νεολαίοι της ΚΝΕ στο μαρτυρικό Τρίκκερι
Οι νεολαίοι της ΚΝΕ στο μαρτυρικό Τρίκκερι
Η αναγκαιότητα να αξιοποιείται καθημερινά ο «Ριζοσπάστης» ως πηγή αγωνιστικού φρονηματισμού και ενημέρωσης, πάντα από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, όχι μόνον από τους κομμουνιστές αλλά και από κάθε πραγματικό δημοκράτη, τονίστηκε στην εκδήλωση παρουσίασης του λευκώματος του «Ριζοσπάστη», που έγινε την Κυριακή στο λιμάνι του Βόλου, με κεντρικό ομιλητή τον Τάκη Τσίγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και αρχισυντάκτη του «Ρ». Το λεύκωμα του «Ρ», το οποίο παρουσιάστηκε μέσα από βίντεο, αποτελεί μία αξιόλογη και ιστορικής σημασίας προσπάθεια, που ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε με στόχο να προβληθούν, μέσα από τα φύλλα του παράνομου τότε «Ρ», τα, καθοριστικά για την πορεία του λαϊκού κινήματος στη χώρα μας, γεγονότα της περιόδου 1940-1945.

Την εκδήλωση, η οποία έγινε στο πλαίσιο του διημέρου που διοργάνωσε το Συμβούλιο Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, άνοιξε η Μαρία Γαβαλά, μέλος του Γραφείου Περιοχής και του ΚΣ της ΚΝΕ, η οποία εξήγησε πως, με το διήμερο αυτό, η Οργάνωση Θεσσαλίας της ΚΝΕ επιχείρησε να «ανοίξει μια λαμπρή σελίδα της Ιστορίας του τόπου μας», σελίδα που αφηγείται τους ένδοξους αγώνες του λαού μας «για λαϊκή ανεξαρτησία και δημοκρατία, αιτήματα που, όμως, παραμένουν μέχρι σήμερα ανεκπλήρωτα».

«Ο μη ενημερωμένος πολίτης δεν είναι πολίτης», σημείωσε ο Τάκης Τσίγκας, δανειζόμενος τα λόγια ενός διαφωτιστή του 18ου αιώνα. Η πληροφόρηση του δοκιμαζόμενου λαού, τα κρίσιμα εκείνα χρόνια, από τις σελίδες του «Ρ» ήταν καταλυτική για τη νικηφόρα πορεία των αγώνων του, όχι μόνον ενάντια στο ξένο, αλλά και στο ντόπιο κατακτητή. Κι αυτό το είχαν συνειδητοποιήσει οι αγωνιστές, γι' αυτό και τα φύλλα του παράνομου «Ρ» γίνονταν ανάρπαστα. «Ετσι, μεταδόθηκε η σπίθα της αντίστασης, που άναψε το ΚΚΕ, λίγο καιρό μετά την είσοδο των φασιστικών στρατευμάτων στην Αθήνα κι ενώ "όλα τα 'σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά". Μια σπίθα, που μετατράπηκε γρήγορα σε φωτιά, που συνεχώς δυνάμωνε και αγκάλιασε όλη την Ελλάδα. Παρά την ύπαρξη και τότε συνθημάτων και κηρυγμάτων συμβιβασμού, μοιρολατρίας και υποταγής. Παρά τον άνισο συσχετισμό δύναμης του άοπλου λαού από τη μια και των σιδερόφραχτων γερμανικών στρατιών από την άλλη».

Από την εκδήλωση στο Βόλο
Από την εκδήλωση στο Βόλο
Δένοντας το παρελθόν με το παρόν, σημείωσε πως οι ίδιες ακριβώς αντιλήψεις του «δε γίνεται τίποτα», της ηττοπάθειας, του ατομικού βολέματος, αντηχούν ακόμα και σήμερα. Με φορείς πιο εκσυγχρονισμένους, όπως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΝ, που με τη διγλωσσία και τον καιροσκοπισμό του συκοφαντεί την Αριστερά. Ακριβώς επειδή «οι μικρές ή μεγαλύτερες αλλαγές που έγιναν προς όφελος του λαού, πραγματοποιήθηκαν σε περιόδους, που δεν πέρασε η ηττοπάθεια και η μοιρολατρία», ο Τάκης Τσίγκας υπογράμμισε ότι πρέπει ο λαός να απαιτήσει μια πολιτική που θα εξυπηρετεί τα δικά του συμφέροντα. Ταυτόχρονα, επισήμανε: «Η σαφής και ευρεία καταδίκη των αντιλαϊκών πολιτικών του δικομματισμού και η εξίσου αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, στις επόμενες εκλογές, θα αποτελέσουν έναν σοβαρό ανασχετικό παράγοντα νέων και χειρότερων αντιλαϊκών μέτρων».

Ο αρχισυντάκτης του «Ρ» τόνισε πως οι «βολεμένοι», που δεν ενδιαφέρονται ν' αλλάξουν οι συσχετισμοί, είναι ελάχιστοι. Ομως, «είναι πολλά τα θύματα της παραπληροφόρησης, που πέφτουν στις παγίδες που τους στήνουν οι έχοντες την εξουσία, οι λεγόμενες πληροφορίες-σκουπίδια, όπως και οι κάθε λογής μέθοδοι διασποράς σύγχυσης και αποπροσανατολισμού περισσεύουν». Στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχαν ταμπλό με πρωτοσέλιδα του «Ρ», σε αντιπαραβολή με αντίστοιχα θεματολογικά πρωτοσέλιδα αστικών εφημερίδων, καθώς και τραπεζάκι με το λεύκωμα του «Ρ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ