Τρίτη 15 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΑΝΕΡΓΩΝ
Για να μεταφερθεί η ευθύνη κράτους και κεφαλαίου στους ίδιους τους άνεργους

Ενδεικτικό τού πώς η κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο σχεδιάζουν να «μειώσουν την ανεργία» είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη δημιουργία επιδοτούμενων συνεταιρισμών ανέργων που θα δραστηριοποιούνται κυρίως σε τομείς παροχής κοινωνικών υπηρεσιών. Ο «Ρ» είχε επισημάνει αυτή την αντιδραστική κατεύθυνση, όταν κυκλοφόρησε το νομοσχέδιο για τη μερική απασχόληση στο Δημόσιο. Χτες επανήλθε στο θέμα και η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» παρουσιάζοντας ως θετικές τις σχετικές κυβερνητικές κατευθύνσεις.

Το διαφημιστικό του κυβερνητικού στόχου προβάλλει σαν σημαντικό ότι ο άνεργος που θα συμμετέχει σε αυτούς τους συνεταιρισμούς θα επιδοτείται μέχρι και το ποσό των 12.300 ευρώ το χρόνο (4.200.000), χωρίς όμως ασφαλιστική κάλυψη - ιατροφαρμακευτική - ή για σύνταξη. Η υπόθεση θυμίζει την επιδότηση για «αυταπασχόληση» στους απολυμένους των προβληματικών, που, αφού άνοιξαν για ένα διάστημα ψιλικατζίδικα, επέστρεψαν στους καταλόγους της ανεργίας και μάλιστα ως μακροχρόνια άνεργοι.

Αν και οι όροι εργασίας δε γίνονται σαφείς, ωστόσο είναι προφανές ότι οι συνεταιρισμοί αυτοί είναι άμεσα συνδεδεμένοι με το νομοσχέδιο για την υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων με ιδιωτικούς φορείς, που θα απασχολούν προσωπικό μερικώς απασχολούμενο σε δραστηριότητες παρόμοιες με τις προαναφερθείσες. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα ακόμα βήμα της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της προώθησης της λεγόμενης «κοινωνικής οικονομίας».

Η «κοινωνική οικονομία», ή τρίτος τομέας της οικονομίας σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, συμμετέχει «σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από τις κοινωνικές υπηρεσίες, τη φροντίδα για την υγεία, την Παιδεία, την κατοικία, τις έρευνες, τον πολιτισμό, τη θρησκεία μέχρι τις τοπικές πρωτοβουλίες για ανάπτυξη και απασχόληση, τα Ταμεία υγείας και σύνταξης, τους αγροτικούς και αστικούς συνεταιρισμούς».

Συνδέεται άμεσα με τις ευέλικτες μορφές εργασίας και έχει αναπτυχθεί περισσότερο στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (900 χιλιάδες επιχειρήσεις, 10% της απασχόλησης, σε αντίθεση με το 2% της απασχόλησης στην Ελλάδα). Ετσι, μέσω αυτής εμφανίζεται τάση αύξησης της απασχόλησης αλλά, στην ουσία, πρόκειται για εξάπλωση των ευέλικτων μορφών εργασίας, της απασχολησιμότητας. Με λίγα λόγια, η ΕΕ αντιμετωπίζει τα εκατομμύρια των ανέργων και των εργαζομένων ως υποψήφιους «αυτοοργανωμένους» συν-εργάτες που θα μοιράζονται την ανέχεια, τη φτώχεια και την εξαθλίωσή τους.

Αποκαλυπτικό των στόχων της κυβέρνησης είναι ότι αυτοί οι συνεταιρισμοί, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε τομείς παραγωγής που η εμπλοκή του κράτους κρίνεται ανέφικτη, ενώ οι ιδιώτες κρίνουν ασύμφορη τη συμμετοχή τους. Ετσι, οι συνεταιρισμοί αυτοί αντικαθιστούν το κράτος στον τομέα παροχής βασικών κοινωνικών αγαθών, αλλά και δραστηριοποιούνται εκεί όπου το μεγάλο κεφάλαιο εμφανίζεται αδιάφορο (τουλάχιστον σε πρώτη φάση), καθώς δεν υπάρχουν κέρδη. Πρόκειται για έμμεση ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών, που, σε βάθος χρόνου, αναμένεται να μεταφέρει το κόστος τους σε αυτούς που τις απολαμβάνουν, στους ίδιους τους εργαζόμενους.

Ενας ακόμα στόχος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικός, είναι η καλλιέργεια ψευδαισθήσεων στους ίδιους τους ανέργους που συμμετέχουν σε έναν τέτοιο συνεταιρισμό. Θα βαφτίζονται ψευδεπίγραφα «αυτοαπασχολούμενοι», που, ελπίζοντας σε επιδοτήσεις και άλλες ευνοϊκές πολιτικές, θα εξαναγκάζονται στην αποδοχή των κυρίαρχων αντεργατικών πολιτικών.


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ