Τρίτη 15 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Διαδηλώνουν οι εποχιακοί

Σήμερα το πρωί η συγκέντρωση που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο

Χωρίς μεροκάματο έμειναν, φέτος, κοντά στις 3.500 εργαζόμενοι της Λάρισας, που δούλευαν στα εργοστάσια παραγωγής τροφίμων, τα οποία λειτουργούν στην περιοχή. Οι εποχιακοί εργάτες έμειναν χωρίς δουλιά, επειδή τα εργοστάσια δε λειτούργησαν φέτος κανονικά - άνοιξαν μόνο για ελάχιστο χρονικό διάστημα - λόγω των ολοκληρωτικών καταστροφών που προκάλεσε ο παγετός του περασμένου Απρίλη στα φρούτα και, κυρίως, στα ροδάκινα και στα βερίκοκα, τα οποία και κονσερβοποιούνται.

Κι ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι έμειναν χωρίς εισόδημα, η κυβέρνηση «αγρόν ηγόραζεν» και, παρά την οξύτητα του προβλήματος, αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εποχιακών εργαζομένων.

Για να αντιμετωπιστεί η κυβερνητική σκληρότητα, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ) αποφάσισε να οργανώσει την αγωνιστική αντίδραση των εποχιακώς εργαζομένων. Προς τούτο, συνεργάζεται με το Σωματείο Τροφίμων και ήρθε σε συνεννοήσεις με τα εργατικά κέντρα Βέροιας, Νάουσας και Γρεβενών, περιοχές οι οποίες αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Την αρχή των αγωνιστικών αντιδράσεων αποτελεί η σημερινή συγκέντρωση, στις 10:30 π.μ., σε αίθουσα του ΕΚΛ, στην οποία θα πάρουν μέρος όσοι εργάστηκαν το 2001, το 2002 και το 2003, ως εποχιακοί, στα εργοστάσια ΝΤΕΛΜΟΝΤΕ, ΕΛΒΑΚ, ΙΝΤΕΡΚΟΜ, ΑΣΕΠΤ, ΦΡΟΖΑ κ.ά. που εδρεύουν στη Λάρισα.

Τα βασικά αιτήματα που θέτουν προς την κυβέρνηση και προς τον ΟΑΕΔ είναι:

* Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.500 ευρώ σε όλους τους εποχικούς εργαζόμενους.

* Να ενταχθούν όλοι οι εποχιακώς απασχολούμενοι στο νόμο 1836/1989, άρθρο 22.

* Να υπάρξει ειδική ρύθμιση για όσους βρίσκονται στην τελευταία πενταετία πριν τη σύνταξη.

* Να μειωθεί ο αριθμός των ενσήμων που απαιτούνται για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας, σε 20 ημέρες για το 2003 και να παραταθεί η διάρκεια του ταμείου ανεργίας σε όλους τους ανέργους του κλάδου που επιδοτούνται αυτή την περίοδο.

* Να υπάρξει ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για το 2004.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ