Τρίτη 15 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αδιάλειπτη δράση σ' όλα τα μέτωπα

Τις κατευθύνσεις για το επόμενο διάστημα συζήτησε χτες η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ

Με διαρκείς εξορμήσεις και παρεμβάσεις για όλα τα θέματα που είναι ανοιχτά αυτό το διάστημα θα συνεχίσουν τη δράση τους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και την υπόλοιπη περίοδο του καλοκαιριού. Στην Εκτελεστική Γραμματεία, που έγινε χτες, τονίστηκε ότι παρά την περίοδο αδειών που διανύουμε, η δράση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ πρέπει να είναι αδιάλειπτη καθώς αδιάλειπτη είναι και η επίθεση κεφαλαίου και κυβέρνησης.

Στα κεντρικά μέτωπα πάλης αυτής της περιόδου αναφέρονται:

-- Το ζήτημα των διαρκών απολύσεων και της ανεργίας, με ειδική δραστηριότητα στους χώρους του εμπορίου και των υπηρεσιών.

-- Τα ζητήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Πρόνοιας, καθώς η κυβέρνηση ανοίγει ήδη την Πέμπτη 17 του Ιούλη το θέμα της «κοινωνικής προστασίας» με κατευθύνσεις για παραπέρα περικοπές και μεταφορά του βάρους στα ίδια τα θύματα της αντεργατικής πολιτικής.

-- Το σύγχρονο δουλεμπόριο, όπως αυτό εκφράζεται μέσα από τις εταιρίες ενοικίασης εργαζομένων.

-- Τα δικαιώματα των μεταναστών και ειδικότερα το ζήτημα της νομιμοποίησής τους. Στο μέτωπο αυτό θα συνεχιστούν οι ειδικές εκδηλώσεις που οργανώνει το ΠΑΜΕ στους τόπους συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού μεταναστών.

-- Οι εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο τομέα, όπου ήδη νομοθετείται η μερική απασχόληση.

Ταυτόχρονα, αυτή την περίοδο θα υπάρξουν μια σειρά από δραστηριότητες στην περιφέρεια με βάση τα προγράμματα των τοπικών γραμματειών του ΠΑΜΕ.

Από το Σεπτέμβρη θα ξεδιπλωθεί μια καμπάνια του ΠΑΜΕ για τα εργατικά ατυχήματα, ενώ ταυτόχρονα θα ενταθεί και η εξόρμηση για τη μαζικοποίηση των σωματείων και ειδικά την εγγραφή νέων εργαζομένων σ' αυτά.

Για τις μέρες της ΔΕΘ, παράλληλα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, προγραμματίζεται παρέμβαση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, μέσα από την οποία θα προβληθούν οι οικονομικές διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Για το φθινόπωρο επίσης αποφασίστηκε να υπάρξει παρέμβαση του ΠΑΜΕ στα ζητήματα του πολιτισμού.

Η Εκτελεστική Γραμματεία έκανε ένα σύντομο απολογισμό του εξαμήνου που πέρασε, διαπιστώνοντας ότι από την πρώτη κινητοποίηση του Ναυπλίου έως την κορύφωση στις διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη αναπτύχθηκε μια πλούσια δραστηριότητα, μέσα από την οποία προβλήθηκαν οι αντικαπιταλιστικές-αντιμονοπωλιακές θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Αποκαλύφθηκε μέσα από αυτή τη δραστηριότητα ο ρόλος της ΕΕ. Η Εκτελεστική Γραμματεία εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε τελικά να πείσει όσο ήθελε για το ρόλο της στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, ενώ ακόμα και αυτή η προσπάθεια φτιασιδώματος της πολιτικής με το κόλπο του ανασχηματισμού δεν έπιασε. Το γεγονός ότι έδειξε βαθιά υποτέλεια και προσδέθηκε παραπέρα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα σφραγίζει την πολιτική της.

Απέναντι σ' αυτή την πολιτική ξεδιπλώθηκαν πλούσιες αντιδράσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, μέσα από τις οποίες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ξεχώρισαν με τη μαχητική, μαζική, συγκροτημένη παρουσία τους. Το ΠΑΜΕ κέρδισε σε κύρος ανάμεσα στους εργαζόμενους. Σε αντίθεση με τη ρεφορμιστική-σοσιαλδημοκρατική απόπειρα του «Κοινωνικού Φόρουμ», που απέτυχε στους στόχους του.

Η δραστηριότητα του εξαμήνου που πέρασε εγγράφει νέες υποθήκες για τους αγώνες που έρχονται, για ακόμα πιο πλατιά συνάντηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ με τον κόσμο της δουλιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ