Τρίτη 15 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Αναβρασμός για τις αυξήσεις στα εισιτήρια και τις μειώσεις στα πληρώματα

Πικετοφορία την Πέμπτη, 17 Ιούλη, στον Πειραιά, οργανώνει η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ

Eurokinissi

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει η ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής στον τομέα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, καθώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη συνεργασία της ΝΔ, έχει μετατρέψει τις θαλάσσιες συγκοινωνίες κυριολεκτικά σε τσιφλίκι των εφοπλιστών. «Επιχειρήσεις Αττικής», «Μινωικές Γραμμές» και «ΑΝΕΚ», που έχουν μονοπωλήσει τις ελληνικές θάλασσες, αναδεικνύονται πλέον από την κυβέρνηση ως «κράτος εν κράτει». Για την αύξηση των εφοπλιστικών υπερκερδών, η τιμή των εισιτηρίων εκτοξεύτηκε στα ύψη! Κόπηκαν οι εκπτώσεις και από πάνω οι ακτοπλοϊκές εταιρίες επιδοτήθηκαν με 14 δισ. δραχμές για τις δήθεν «άγονες» γραμμές! Αυθαίρετα μειώνονται οι οργανικές συνθέσεις των πλοίων και πετιούνται ναυτεργάτες στη στεριά εν μια νυκτί, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας παραβιάζονται κατάφωρα! Και το κυριότερο, όπως αποδεικνύεται από τις αξιώσεις των εφοπλιστών, όλα αυτά είναι μόνον η αρχή!

Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Πειραιά, συντονίζοντας τα αγωνιστικά βήματα των εργαζομένων του Πειραιά με τους νησιώτες και τους ναυτεργάτες, διοργανώνει την ερχόμενη Πέμπτη 17 του μήνα και στις 7.30 το απόγευμα πικετοφορία στο λιμάνι, η οποία θα ξεκινήσει από τον ηλεκτρικό σταθμό Πειραιά. Αυτή η αγωνιστική κινητοποίηση έρχεται να προστεθεί στον αναβρασμό που επικρατεί στα νησιά, καθώς το ένα μετά το άλλο ξεσηκώνονται, απαιτώντας φτηνές και ασφαλείς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, στις κινητοποιήσεις των φοιτητών, των πολύτεκνων και άλλων αδύναμων κοινωνικών ομάδων, που είδαν να τους κόβονται ακόμα και αυτές οι υποτυπώδεις εκπτώσεις στα εισιτήρια, αλλά και στη μάχη που ξεκίνησαν οι ναυτεργάτες από την περασμένη Παρασκευή στο λιμάνι του Λαυρίου, δίνοντας την πρώτη συντονισμένη αγωνιστική τους απάντηση στο σχεδιασμό εφοπλιστών - ΥΕΝ για τη μείωση των θέσεων εργασίας στα ακτοπλοϊκά πλοία.

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε χτες, καλεί «όλους τους εργαζόμενους μαχητικά να παλέψουμε ενάντια σ' αυτήν την πολιτική, απαιτώντας τη δημιουργία Δημόσιου Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, με εργατικό κοινωνικό έλεγχο, για να εξασφαλίσουμε φτηνές, συχνές, άνετες και ασφαλείς ακτοπλοϊκές γραμμές».

Οι φοιτητές

Φθηνές μεταφορές για τους φοιτητές και όλο το λαό, απαίτησαν χθες μέλη της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας από σχολές της Αθήνας, που από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, με αφορμή την κατάργηση της φοιτητικής έκπτωσης στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

«Επεσαν οι μάσκες των εκσυγχρονιστών, είναι τα τσιράκια των εφοπλιστών», βροντοφώναξαν οι φοιτητές της ΠΚΣ κάτω από το υπουργείο, απαιτώντας «φθηνές συγκοινωνίες για τους φοιτητές, όχι άλλα κέρδη για τους εφοπλιστές». Αντιπροσωπεία τους, μαζί με τους προέδρους των σωματείων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Γ. Τούσσα και Γ. Μανουσογιαννάκη, που βρίσκονταν εκεί συμπαραστάτες στον αγώνα τους, συναντήθηκε με τον υπουργό, Γ. Πασχαλίδη, στον οποίο παρουσίασαν το αίτημα.

«Κριτήριο των επιλογών της κυβέρνησης παραμένει το κέρδος των εφοπλιστών», επισήμανε μετά το τέλος της συνάντησης ο Γ. Τούσσας, που ανέφερε αναλυτικά το πλέγμα των μέτρων που έχουν παρθεί το τελευταίο διάστημα και επιβαρύνουν την τσέπη της λαϊκής οικογένειας, την ασφάλεια των μεταφορών και τις εργασιακές σχέσεις των ναυτεργατών. Απέναντι σ' αυτά κάλεσε τους φοιτητές να συνεχίσουν τον αγώνα για φθηνά εισιτήρια, αξιόπλοα πλοία και ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς, μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα και τις δυνάμεις τους ΠΑΜΕ, στην προοπτική του λαϊκού Μετώπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ