Τρίτη 15 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Η κυβέρνηση επιμένει στην απελευθέρωση

Διάβημα διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Εργασίας, πικετοφορία την Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας

Την απόφασή τους να μην επιτρέψουν την περαιτέρω απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και των εργασιακών σχέσεων, μετέφεραν με διάβημα διαμαρτυρίας, που πραγματοποίησαν χτες, συνδικαλιστές της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Αθήνας και της «Επιτροπής Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών για το ωράριο και τις εργασιακές σχέσεις», στην γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας κ. Πανοπούλου. Παράλληλα, μεθαύριο, Πέμπτη, 17 Ιούλη, η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ και η Επιτροπή Αγώνα διοργανώνουν γι' αυτό το ζήτημα πικετοφορία, η οποία θα ξεκινήσει στις 6.30 το απόγευμα από το «Χόντο Σέντερ» στην Ομόνοια.

Προκλητική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τοποθέτηση της κ. Πανοπούλου, η οποία δεν αρνήθηκε ότι υπάρχει πρόθεση για απελευθέρωση του ωραρίου κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και συνολικότερα. Ομως, προσπάθησε να «καθησυχάσει»... τους συνδικαλιστές, λέγοντας ότι το ζήτημα της απελευθέρωσης του ωραρίου δε συνδέεται με τις εργασιακές σχέσεις.

Οταν, βέβαια, οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν ότι όχι μόνο συνδέεται, αλλά τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης είναι, ειδικά στο εμπόριο, το ωρομίσθιο, η μερική απασχόληση, η μισή ασφάλιση κλπ., η κ. Πανοπούλου με απορία ρώτησε: «Υπάρχει ωρομίσθιο και μερική απασχόληση στους εμποροϋπαλλήλους;». Για να καταλήξει, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ανησυχία, καθώς τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων κατοχυρώνονται.

Οι συνδικαλιστές ξεκαθάρισαν ότι οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται στο δρόμο για να αποτρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια απελευθέρωσης του ωραρίου συνολικά, αλλά και κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ κατήγγειλαν για ακόμα μια φορά την άρνηση του υπουργού Εργασίας Δ. Ρέππα να μιλήσει με την αντιπροσωπεία.

Με υπόμνημα που κατέθεσαν, υπογραμμίζουν ότι η απελευθέρωση του ωραρίου «μαζί με την ενίσχυση των μεγάλων συμφερόντων έχει στόχο τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων και ακόμη μεγαλύτερα κέρδη για τις πολυεθνικές. Αύξηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομισθίου, κατάργηση της Κυριακής Αργίας, ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και στις ΔΕΚΟ, το κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και απολύσεις».

Απαιτούν: «Οχι στην απελευθέρωση του ωραρίου, ούτε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Να καταργηθεί όλο το αντεργατικό και αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο, που αφορά το ωράριο. Κάτω τα χέρια από την Κυριακή Αργία, νομοθετική κατοχύρωσή της. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομισθίου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Πλήρης και σταθερή δουλιά, 7ωρο, 35ωρο, 5ήμερο. Αύξηση στους μισθούς, που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Πρώτος βασικός μισθός 1.000 ευρώ. Ωράριο ενιαίο υποχρεωτικό για όλους. Να καταργηθούν οι δυνατότητες παρεμβάσεων των νομαρχών».

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Αθήνας και η Επιτροπή αγώνα υπογραμμίζουν, τέλος, ότι «ο αγώνας που ήδη έχουμε ξεκινήσει στρέφεται ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα και τις πολυεθνικές, ενάντια στα κόμματα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ, που στηρίζουν αυτήν την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική, ενάντια στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βαδίζουν χέρι - χέρι (2005-10-15 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι συντονίζουν την αντίδρασή τους (2003-07-09 00:00:00.0)
Συντονισμός δράσης (2000-06-06 00:00:00.0)
Εργασιακός μεσαίωνας (2000-04-23 00:00:00.0)
"Ολοι μαζί ενάντια στο κεφάλαιο" (1997-12-12 00:00:00.0)
Το "βασίλειο" της μερικής απασχόλησης και του ωρομισθίου (1996-11-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ