Παρασκευή 8 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Αλλο η κοινή δράση άλλο η πολιτική συμμαχία

Σε δηλώσεις του χτες σχετικά με το κάλεσμα του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την ανάπτυξη δράσης με αίτημα την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος ο Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ, τόνισε τα εξής:

«Δώσαμε σήμερα (σ.σ. χτες) στη δημοσιότητα κάλεσμα του ΚΚΕ σε όλους όσοι συμφωνούν για την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος, να αναλάβουν πρωτοβουλίες και κοινή δράση.

Θέλουμε να αναπτυχθεί ένα πλατύ κίνημα που να αγκαλιάζει κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο που δεν αποδέχεται αυτή την πολιτική ανωμαλία, να παραχαράζεται η ψήφος του λαού μέσω των καλπονοθευτικών εκλογικών συστημάτων, τα οποία κάθε τόσο ξεφουρνίζουν το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ.

Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε για άλλη μια φορά ορισμένα ζητήματα γενικότερης σημασίας, που αφορούν στην πολιτική συνεργασιών του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ έχει ως πάγια αρχή του την πολιτική συμμαχιών. Δεν είναι όμως η πολιτική αυτή ούτε αυτοσκοπός, ούτε ευκαιριακή. Καθορίζεται από αρχές. Βασική αρχή είναι η σύμπτωση απόψεων σε βασικές κατευθύνσεις για να έχει μια συμμαχία αποτελέσματα και προοπτική και να μην προκαλεί συγχύσεις και δυσκολίες άμεσες και μακροπρόθεσμες στο λαϊκό κίνημα.

Για την απλή αναλογική, για παράδειγμα, που υπάρχει έδαφος κοινής δράσης, είμαστε θετικοί, και πάλι βέβαια με προϋποθέσεις.

α) Καμιά συμμετοχή στο διάλογο με την κυβέρνηση και β) να μην περιοριστεί η κοινή δράση σε ορισμένες συναντήσεις κορυφών αλλά να γίνει υπόθεση του λαού μέσω φορέων του, οργανώσεων και προσώπων.

Αλλο παράδειγμα για να φανεί η στάση αρχών του ΚΚΕ: Στις κινητοποιήσεις για τον πόλεμο ενάντια στο Ιράκ δεν υπήρχε κοινή δράση με ορισμένες δυνάμεις που σήμερα συμφωνούμε για την αναλογική γιατί υπήρχε ουσιαστική διαφορά σε ένα κρίσιμο θέμα. Συμμετείχαν αυτές οι δυνάμεις από κοινού με το κυβερνητικό κόμμα σε εκδηλώσεις και συγκάλυπταν έτσι με τη στάση τους τις ευθύνες της κυβέρνησης που συμμετείχε και στήριζε τον πόλεμο.

Και, τέλος, η κοινή δράση για ένα ή περισσότερα ζητήματα δε σημαίνει ούτε οδηγεί σε γενικότερες πολιτικές συμφωνίες και συνεργασίες. Δεν υπάρχει έδαφος για τέτοιες συμφωνίες γιατί υπάρχουν μεγάλες και διαμετρικά αντίθετες προγραμματικές διαφορές. Δεν υπάρχει αντικειμενική βάση. Με αυτή την έννοια το ΚΚΕ είναι πέρα για πέρα συνεπές με τις διακηρύξεις του. Αλλο κοινή δράση, άλλο πολιτική συμμαχία. Ορισμένοι που ανοίγουν τέτοιο θέμα δυσκολεύουν κατ' αρχήν την κοινή προσπάθεια για την απλή αναλογική και, το κυριότερο, φαίνεται να υποτιμούν τη συνθετότητα του προβλήματος ή κάνουν παιχνίδια ή ενδεχομένως να αναζητούν λύσεις στις δικές τους δυσκολίες.

Θεωρούμε, δηλαδή, το ζήτημα των συμμαχιών πολύ σοβαρή υπόθεση και δεν υπάρχουν εδώ περιθώρια για παιχνίδια, πρόχειρες επιλογές ή ενέργειες για δημιουργία εντυπώσεων και για ψάρεμα στα θολά νερά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ