Τετάρτη 27 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ιδρύει παντού υποβαθμισμένα πανεπιστήμια

Σε μια προεκλογική φιέστα, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την ίδρυση νέου πανεπιστημιακού τμήματος και στη Λήμνο

Για διεύρυνση της Ανώτατης Εκπαίδευσης μίλησε προχτές ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου, μετά από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, περιγράφοντας σε υψηλούς προεκλογικούς τόνους την «κοσμογονία» που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση στην εκπαίδευση, σύμφωνα με τα λεγόμενά του και σ' αυτούς τους τόνους συνέχισε το ίδιο βράδυ σε μια φιέστα στη Μύρινα της Λήμνου, που διοργάνωσε ο υπουργός Αιγαίου και ο δήμαρχος της πόλης. Εκεί ο Π. Ευθυμίου ανήγγειλε επίσημα την ίδρυση στο νησί Τμήματος Αγροκαλλιέργειας και Βιοσυστημάτων, που θα ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Ο Π. Ευθυμίου προσπάθησε να συνδέσει το αντικείμενο του Τμήματος με την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας του νησιού. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη λειτουργία του Τμήματος έχει γίνει δωρεά μιας ιδιωτικής έκτασης στο πανεπιστήμιο, στην υποδομή του πρόκειται να συμβάλει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ δε φαίνεται να υπάρχει δέσμευση από πλευράς του υπουργείου Παιδείας για συγκεκριμένη δαπάνη που θα υποστηρίξει τη λειτουργία ενός ολόκληρου Πανεπιστημιακού Τμήματος. Ακολουθείται, δηλαδή, η συνηθισμένη τακτική «φτιάξτε την υποδομή όπως όπως και σας φτιάχνω πανεπιστήμιο»!

Είναι γνωστό ότι η ίδρυση τμημάτων «ανώτατης» εκπαίδευσης σε κάθε πόλη έχει στόχους πολυδιάστατους, στους οποίους η παραγωγή επιστημόνων κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις, καθώς αυτά προσομοιάζουν περισσότερο σε φτηνά σούπερ μάρκετ τίτλων, χωρίς το απαιτούμενο εύρος των γνωστικών αντικειμένων, ούτε αντίκρισμα στην παραγωγή νέας γνώσης. Κι αυτά σε συνδυασμό με ελλιπή κρατική επιχορήγηση, χρόνιες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό και υποβαθμισμένη υλικοτεχνική υποδομή. Είναι επίσης γνωστό πως τα τμήματα αυτά σε τίποτα δεν προσφέρουν στην ουσιαστική ανάπτυξη των περιοχών όπου εδρεύουν (π.χ. ολόκληρο πανεπιστήμιο στα Γιάννενα και ΤΕΙ στην Αρτα σε τίποτα δε συνέβαλαν εδώ και χρόνια, ώστε να μην είναι η Ηπειρος από τις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης), ενώ επιπλέον ανοίγουν την πόρτα για να μετακυληθούν συνολικά τα βάρη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ολα αυτά ο υπουργός Παιδείας φροντίζει επιμελώς να τα κρύβει από τους κατοίκους της Λήμνου κι όλων των άλλων περιοχών, που και για προεκλογικούς λόγους θα φιλοξενήσουν ανάλογες φιέστες. Στη Μύρινα, πάντως, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Δημοτικού έθεσαν στον υπουργό ερωτήματα σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με κύριο αυτό της κτιριακής υποδομής, αφού στο 2ο Δημοτικό οι 140 μαθητές στοιβάζονται σε δυο κτίρια (το ένα από τη δεκαετία του '60 με πλίνθους και ελενίτ) και μια αίθουσα προκάτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ