Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ
Επιχείρησε να συνδέσει την τρομοκρατία με το κομμουνιστικό κίνημα

Να συνδέσει την ατομική τρομοκρατία ειδικά με το κομμουνιστικό κίνημα, επιχείρησε ο εισαγγελέας της έδρας Χρ. Λάμπρου, αγορεύοντας χθες - για δεύτερη ημέρα - στη δίκη της «17 Ν» στον Κορυδαλλό. Ταυτόχρονα, προσπάθησε να συντηρήσει το κλίμα της τρομο-υστερίας, επαναλαμβάνοντας τα αμερικανικής και ντόπιας προελεύσεως φληναφήματα για τον κίνδυνο που συνιστά η τρομοκρατία, όχι όμως αυτή των ιμπεριαλιστών και του αστικού κράτους, ενώ επιτέθηκε σε «μια μερίδα αυτοαποκαλουμένων «διανοουμένων και αναλυτών» και άλλων κονδυλοφόρων», όπως χαρακτηριστικά είπε, οι οποίοι «δεν είχαν αντιληφθεί το πόσο μεγάλη βλάβη επέφερε η τρομοκρατία στα συμφέροντα του ελληνικού λαού» και «αντί να απομονώσουν τους τρομοκράτες και την τρομοκρατία και να αποδοκιμάσουν, ή έστω να αδιαφορήσουν για την ύπαρξη των τρομοκρατών, άρχισαν να ασχολούνται μαζί τους και να προσπαθούν να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους και τα αιτήματά τους».

Ο Στάλιν, η τρομοκρατία και οι θεωρίες της τρομο-υστερίας

Στην προσπάθειά του να συνδέσει την ατομική τρομοκρατία με το κομμουνιστικό κίνημα, ο εισαγγελέας Λάμπρου είπε για τους κατηγορούμενους: «Μέσα στον κουρνιαχτό του ψεύδους τους και της απάτης, με τη θολή και στρεβλή σκέψη τους, προσπαθούν να ταυτίσουν τα εγκληματικά τους ένστικτα και την παρωχημένη, σταλινική, καταδικασμένη από κάθε πολιτισμένο άνθρωπο, ψευτο-θεωρία τους, προσπαθούν να ταυτίσουν τα εγκληματικά τους ένστικτα ως πολιτικά κίνητρα».

Κι αφού επιχειρηματολόγησε για λίγο επί του θέματος των πολιτικών κινήτρων, θέλησε να δώσει και τη σημασία που έχει το φαινόμενο της τρομοκρατίας, επαναλαμβάνοντας τα πιο φτηνά επιχειρήματα της αμερικανικής και ντόπιας αστικής προπαγάνδας. «Οπως είναι γνωστό - είπε - η τρομοκρατία στην εποχή μας τείνει να καταστεί το μεγαλύτερο κακό του 21ου αιώνα. Να βλάψει συθέμελα λαούς, να καταστρέψει πολιτισμούς και οικονομίες, να αιματοκυλήσει τον πλανήτη μας. Η πατρίδα μας δεν είναι ένα νησί απομονωμένο στον ωκεανό. Είναι μια χώρα, που ζει ενωμένη με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, με τις άλλες Δημοκρατίες της Ευρώπης και του κόσμου γενικότερα. Η πατρίδα μας έχει συμμαχίες και συμφέροντα. Η τρομοκρατία, η "17 Ν", όλα αυτά τα έβλαψε. Γι' αυτό και η απόφασή σας πρέπει και αυτό το κακό να το σταθμίσει. Οπως επίσης να σταθμίσει και το ότι αυτή η απόφασις η δική σας θα έχει επιπτώσεις για πολλούς και για πολλά. Κύριοι δικασταί, η πατρίδα μας έχει καταφέρει να έχει σήμερα εσωτερική ασφάλεια ζηλευτή. Και θα ήταν η πρώτη Δημοκρατία στο κόσμο, εάν δεν υπήρχε αυτή η εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δικάζονται από το Δικαστήριό σας». Φυσικά, ο εν λόγω αρεοπαγίτης απέκρυψε επιμελώς αυτό που πραγματικά συνέβη, ότι, δηλαδή, η «17 Ν» έπαιξε πρώτα και κύρια προβοκατόρικο ρόλο ενάντια στο λαϊκό κίνημα και χρησιμοποιήθηκε για το χτύπημά του, ενώ και με τη δίκη παίζει το ρόλο της για το χτύπημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Προτάσεις ποινών και ελαφρυντικών

Στη χθεσινή αγόρευσή του, ο εισαγγελέας αναφέρθηκε, όπως αναμενόταν, στο ζήτημα των ποινών. Συγκεκριμένα ζήτησε:

Την αθώωση του Γ. Σερίφη λόγω παραγραφής. Επανέλαβε στο δικαστήριο ότι ο κατηγορούμενος είναι ιστορικό - ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης, ενώ προχτές είχε δεχτεί και τη συμμετοχή του στη δολοφονία του Ρ. Γουέλς. Ανέφερε, όμως, ότι από τα στοιχεία της υπόθεσης δεν αποδείχτηκε στο ακροατήριο πως ο Γ. Σερίφης συνέχισε να είναι μέλος της «17 Νοέμβρη» και μετά το 1983, γεγονός που δημιουργεί αμφιβολίες, οι οποίες θα πρέπει να ερμηνευτούν, όπως ορίζει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, υπέρ του κατηγορουμένου. Επομένως, όπως σημείωσε, τίθεται θέμα παραγραφής των αδικημάτων και να πάψει οριστικά η ποινική δίωξη σε βάρος του.

Την αθώωση του Ανέστη Παπαναστασίου, δεχόμενος ότι υπεύθυνος για την εμπλοκή του στην υπόθεση είναι ο εξάδελφός του Νίκος Παπαναστασίου. Για τον τελευταίο, έκανε σαφές ότι τον θεωρεί μέλος της «17 Ν», παρότι εκείνος αρνείται, αλλά δε συγκεκριμενοποίησε το μέγεθος της εμπλοκής του. Εξίσου κατέστησε σαφές ότι θεωρεί δεδομένη της συμμετοχή στη «17 Ν» και του Θεολόγου Ψαραδέλη, χωρίς όμως να αναφερθεί στην ποινική μεταχείριση που πρέπει να έχει.

Για τους Πάτροκλο Τσελέντη, Κωνσταντίνο Τέλιο και Σωτήρη Κονδύλη, ο Χρ. Λάμπρου ζήτησε να τους αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και να αντιμετωπιστούν με επιείκεια. Ειδικά τον Πάτροκλο Τσελέντη, τον απάλλαξε από κάθε συμμετοχή στη ληστεία του σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» στις 23/12/1987, καθώς και από την απόπειρα δολοφονίας του Κάρος στις 21/1/88 στη Φιλοθέη. Προφανώς, η μεταμέλεια του εν λόγω κατηγορουμένου βοήθησε τον εισαγγελέα, ώστε να τον αλαφρύνει από κατηγορίες. Για τους υπολοίπους κατηγορούμενους, τους λεγόμενους αμετανόητους, ζήτησε να πέσει βαρύς ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης και να μην υπάρξει καμία επιείκεια, ούτε βεβαίως να τους αναγνωριστεί το ελαφρυντικό των μη ποταπών κινήτρων.

Επικριτικός ήταν και για τον Σ. Ξηρό, για τον οποίο σημείωσε ότι ομολόγησε τα πάντα στις αστυνομικές αρχές και πως ο πολυτραυματίας αγωνιούσε να διασωθεί, χωρίς να ενδιαφέρεται «ούτε για βόμβες, ούτε για 45άρια». Να σημειωθεί ότι ο Σ. Ξηρός απεβλήθη από το δικαστήριο για μια περίπου ώρα (11.30 - 12.30), λόγω των συχνών παρεμβάσεων που έκανε κατά τη διάρκεια αγόρευσης του εισαγγελέα Χρ. Λάμπρου.

Τέλος, ο εισαγγελέας, κατά την αγόρευσή του, έκανε λόγο για επανασύσταση της «17 Νοέμβρη» μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού, και ειδικότερα από τότε που μεταφέρθηκε εκεί ο Δ. Κουφοντίνας, ενώ καταφέρθηκε και κατά των «συμπαθούντων» προς την «17 Νοέμβρη», που, όπως είπε, περιμένουν τη δικαστική απόφαση για να σταθμίσουν τις περαιτέρω ενέργειές τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ