Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Στο χορό των μεθοδεύσεων και η Περιφέρεια Αττικής

Εκατοντάδες παράνομες χωματερές - βραδυφλεγείς βόμβες λειτουργούν στην Αττική. Κυβέρνηση και πολλοί δήμαρχοι ευθύνονται γι' αυτό
Εκατοντάδες παράνομες χωματερές - βραδυφλεγείς βόμβες λειτουργούν στην Αττική. Κυβέρνηση και πολλοί δήμαρχοι ευθύνονται γι' αυτό
Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις, που στοχεύουν στην ιδιωτικοποίηση του τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, αλλά και στη διάσπαση του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (σ.σ. φορέας που διαχειρίζεται τα απορρίμματα), συνεχίζονται τώρα και με παρέμβαση του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Αττικής Μ. Κυριακίδη.

Συγκεκριμένα, ο γγ Περιφέρειας προειδοποιεί δημάρχους και προέδρους κοινοτήτων ότι θα συλλαμβάνονται και θα οδηγούνται στο αυτόφωρο, σε περίπτωση που εναποθέτουν τα σκουπίδια των περιοχών τους σε παράνομες χωματερές που λειτουργούν ανεξέλεγκτα στην Αττική. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, «πατώντας» σε ένα υπαρκτό πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε και που βέβαια η πλειοψηφία των αιρετών ανέχεται, αυτό δηλαδή των παράνομων χωματερών, εξωθεί ουσιαστικά τους αιρετούς να συστήσουν Συνδέσμους Διαχείρισης Απορριμμάτων. Κι αυτό, ώστε να σταματήσει τους εκβιασμούς περί συλλήψεων.

Κάτι τέτοιο σημαίνει κατ' αρχήν διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα διαχείρισης των σκουπιδιών και διάνοιξη των θυρών για είσοδο των ιδιωτών στον τομέα καθαριότητα, οι οποίοι θα προωθήσουν και άλλες ρυπογόνες για το περιβάλλον, αλλά κερδοφόρες για τους ίδιους, μεθόδους, όπως η καύση. Ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί συνολικά στον τομέα φέρει, βέβαια, και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Διοίκηση του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), η οποία συναινεί ουσιαστικά στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, συμπλέοντας με την κυβέρνηση. Την ίδια ώρα οι τοπικοί άρχοντες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν έκαναν τίποτα όλα αυτά τα χρόνια για να ενημερώσουν τους κατοίκους και να απαιτήσουν ουσιαστικές, σε όφελος των δημοτών, λύσεις στο πρόβλημα.


Υπενθυμίζεται ότι ο ΓΓ της Περιφέρειας Αττικής έχει προτείνει στην κυβέρνηση, οι τρεις νέοι ΧΥΤΑ να κατασκευαστούν στο Βραγόνι Κερατέας, στο Μαύρο Βουνό Γραμματικού και στη θέση Σκαλιστήρη στα όρια Φυλής και Ανω Λιοσίων, δίπλα από τη σημερινή χωματερή. Στα μέσα Οκτώβρη αναμένεται το υπουργείο Οικονομικών να οριστικοποιήσει την απόφαση για τους νέους ΧΥΤΑ.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Βαρνάβα, Γιώργος Κόλλιας, δήλωσε στο «Ρ», με αφορμή τις απειλές του ΓΓ Περιφέρειας: «Στόχος του ΓΓ Περιφέρειας είναι να αποδεχτούμε την πρότασή του να συστήσουμε ξεχωριστό Σύνδεσμο για να διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια. Ακόμα και αν αποδεχτούμε αυτόν τον ωμό εκβιασμό, ο ΧΥΤΑ που θα δημιουργηθεί θα είναι έτοιμος τουλάχιστον σε ένα χρόνο. Μέχρι τότε δηλαδή, η Περιφέρεια δέχεται να ρίχνουμε τα απορρίμματα μας στις υπάρχουσες χωματερές;».

Χθες αργά το βράδυ, επρόκειτο να συνεδριάσουν τα Κοινοτικά Συμβούλια Γραμματικού και Βαρνάβα για να καθορίσουν τη στάση τους, ενώ αύριο Παρασκευή συνέρχονται οι Επιτροπές Αγώνα. Φορείς και αιρετοί αναμένεται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, ενδεχομένως και στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε δικαστικές προσφυγές εναντίον των μελετών που χωροθετούν στα συγκεκριμένα σημεία τους τρεις ΧΥΤΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να κλείσει οριστικά ο ΧΥΤΑ Φυλής - Διαχείριση απορριμμάτων σε όφελος του λαού (2018-06-19 00:00:00.0)
Η πολιτική τού ...«όλα τα σκουπίδια στο Θριάσιο» (2008-01-27 00:00:00.0)
Στο Θριάσιο όλα τα σκουπίδια και τα επόμενα χρόνια (2007-01-30 00:00:00.0)
Κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι λόγω υπερκορεσμού (2006-07-01 00:00:00.0)
Νέα καθίζηση στη χωματερή Ανω Λιοσίων (2005-01-20 00:00:00.0)
Παρασκήνιο σε βάρος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος (2003-05-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ