Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μεγαλώνουν τη φτώχεια και τα υπερκέρδη

Αποσπάσματα από την ομιλία του Χρ. Κατσιώτη, στη χτεσινή συγκέντρωση έξω από τον ΟΑΕΔ

Η «Χάρτα Σύγκλισης» κινείται στα πλαίσια μιας πολιτικής που «μεγαλώνει τη φτώχεια για το λαό και τα υπερκέρδη για το κεφάλαιο», τόνισε μεταξύ άλλων χτες ο Χ. Κατσιώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στο Καλαμάκι. Ακόμα, αναφέρθηκε στο ζήτημα της ανεργίας και κάλεσε τους εργαζόμενους «να πορευτούν στο δρόμο του αγώνα, για ανατροπή αυτής της πολιτικής» και για τη διεκδίκηση αιτημάτων που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους.

Για τη «Χάρτα Σύγκλισης» επισήμανε ότι επιχειρείται η ολοκλήρωση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην αγορά εργασίας «με μείωση του μη μισθολογικού κόστους σε όφελος των βιομηχάνων, με πάγωμα των μισθών και των συντάξεων, καθώς και παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και τη θεσμοθέτηση συστημάτων μερικής συνταξιοδότησης». Η κυβέρνηση, σημείωσε πιο κάτω, «έχει κηρύξει τον πόλεμο... στους εργάτες, τη φτωχή αγροτιά και στα όνειρα της νέας γενιάς». Εμείς, υπογράμμισε, τους επιστρέφουμε αυτή τη «μαύρη χάρτα» και απαιτούμε με τον αγώνα μας ελάχιστο μισθό τα 1.100 ευρώ, πλήρη και σταθερή δουλιά, 35ωρο -7ωρο - 5νθήμερο, δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία.

Αναφερόμενος στη «δέσμευση» του πρωθυπουργού για αύξηση της απασχόλησης επισήμανε ότι το τι εννοεί το ξέρουν πολύ καλά οι άνεργοι που έχουν «πλούσια εμπειρία από τα προγράμματα κατάρτισης, επιδότησης της εργασίας και όχι της ανεργίας».

Ο ΟΑΕΔ, επισήμανε ο Χρ. Κατσιώτης, δημιουργήθηκε και στηρίζεται από τις εισφορές των εργαζομένων για τη στήριξη των ανέργων και των οικογενειών τους. Ομως, η κυβέρνηση αρπάζει αυτές τις εισφορές και τις διαθέτει στους εργοδότες. Ενώ η ίδια αρκείται να δίνει στον ΟΑΕΔ ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 1% του προϋπολογισμού του για τη στήριξη των ανέργων. Χρησιμοποιεί τον ΟΑΕΔ για να υλοποιήσει το σύνολο της αντεργατικής της πολιτικής. Ιδιωτικοποίησε υπηρεσίες του και οι υποδομές του αξιοποιούνται για την υλοποίηση προγραμμάτων που ενισχύουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων, παρέχοντας φτηνό εργατικό δυναμικό και συμβάλλοντας στην ανατροπή της πλήρους και σταθερής εργασίας. Ταυτόχρονα, στο όνομα της ανεργίας και με το ψεύτικο επιχείρημα της ενίσχυσης της απασχόλησης, γενικεύουν τη μερική απασχόληση, έχουν προχωρήσει στη νομοθέτηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και των σύγχρονων δουλεμπορικών γραφείων.

Τέλος, μιλώντας για το σχέδιο της κυβέρνησης για απασχόληση των ανέργων, που επιδοτούνται, στους εργοδότες οι οποίοι θα πληρώνουν μόνο την ασφάλιση, σημείωσε ότι αποτελεί απόδειξη των ταξικών επιλογών της. Από την άλλη, συνέχισε, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ «συναινεί, όπως χρόνια τώρα, με τις επιλογές της κυβέρνησης και του κεφαλαίου».

Καταλήγοντας ο Χρ. Κατσιώτης αναφέρθηκε στο διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων όπως η αύξηση των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ενίσχυση των ανέργων, η επιδότηση στο 80% του βασικού μισθού για όλη τη διάρκεια της ανεργίας, ο υπολογισμός του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ