Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - «ΧΑΛΚΙΔΕΙΑ 2003»
Τιμή στον κομμουνιστή νεολαίο Χαλκίδη

Εκδήλωση του Δήμου Αμπελοκήπων

Με μια εκδήλωση τιμής και μνήμης στο μεγάλο κομμουνιστή Γιάννη Χαλκίδη έπεσε την Κυριακή η αυλαία των εκδηλώσεων «Χαλκίδεια 2003», που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος Αμπελοκήπων στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης και του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών Αμπελοκήπων.

Στην πλούσια δράση του Γιάννη Χαλκίδη, μέσα από τις γραμμές της ΕΔΑ και της Νεολαίας Λαμπράκη, αναφέρθηκαν οι παλιοί του σύντροφοι Γιάννης Νομικός και Θανάσης Μαργαρίτης. Γέννημα - θρέμμα εργατικής οικογένειας, ο Γιάννης Χαλκίδης αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για τη δημοκρατία και την ειρήνη, για το δίκιο της τάξης του, στα δύσκολα χρόνια των μετεμφυλιακών διώξεων, μπροστάρης στον αγώνα να απελευθερωθεί η χώρα από ξένους και ντόπιους δυνάστες.

Η χούντα των συνταγματαρχών δε θα συγχωρήσει ούτε τις αγωνιστικές του καταβολές, ούτε και τη δική του ανυποχώρητη στάση μέσα στους μαζικούς λαϊκούς αγώνες. Λίγους μήνες μετά το πραξικόπημα, χαράματα της Τρίτης 5 Σεπτέμβρη του 1967, ασφαλίτες, αστυνομία και πράκτορες της ΚΥΠ θα περικυκλώσουν το σπίτι στο οποίο κρυβόταν στην περιοχή Χαριλάου και θα τον εκτελέσουν εν ψυχρώ, συλλαμβάνοντας άλλους δυο συντρόφους του, αυτόπτες μάρτυρες της άνανδρης δολοφονίας. Τη χαριστική βολή στον 27χρονο τότε Γιάννη Χαλκίδη έδωσε ο γνωστός αρχιβασανιστής της χούντας υπομοίραρχος Τετραδάκος.

Ενα χρόνο μετά, οι πρωτεργάτες του εγκλήματος θα παρασημοφορηθούν από τη χούντα, συνολικά 6 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του καθεστώτος. Πολύ αργότερα, σε μια δίκη παρωδία, στην οποία παραπέμφθηκαν μόνο τρεις από τους συνολικά 18 πρωτεργάτες της δολοφονίας, θα αθωωθούν όλοι και μόνο ο Τετραδάκος θα καταδικαστεί πρωτόδικα σε 10 χρόνια φυλάκιση. Η ποινή του στο Εφετείο θα μειωθεί σε 4 μήνες κάθειρξη, από τους οποίους δεν υπηρέτησε ούτε μια μέρα.

Στην προχτεσινή εκδήλωση παραβρέθηκε η οικογένεια του Γιάννη Χαλκίδη και εκ μέρους του ΚΚΕ ο βουλευτής Γ. Χουρμουζιάδης. Το αφιέρωμα στον αταλάντευτο κομμουνιστή έκλεισε με τραγούδια του αγώνα από το συγκρότημα της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ