Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Χωρίς αντίκρισμα η «νομιμοποίηση» των αυθαιρέτων

Καλεί τα μέλη του να μην υπογράψουν βεβαιώσεις στατικής επάρκειας για τα αυθαίρετα

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων χωρίς ...αντίκρισμα είναι αυτό που προβλέπει το νομοσχέδιο ψηφοθηρικής και εισπρακτικής σκοπιμότητας που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη βδομάδα η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, τόνισαν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).

Το ΤΕΕ χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο απαράδεκτο, επικίνδυνο, αντιφατικό και εν τέλει αντισυνταγματικό, το οποίο όχι μόνο δεν επιλύει σε βάθος τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα που δημιουργούν τα χιλιάδες αυθαίρετα, αλλά δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συνέχιση στο διηνεκές του καθεστώτος της αυθαίρετης δόμησης και της εκμετάλλευσης των αυθαίρετων οικιστών.

Ειδικότερα επισήμαναν ότι ο αυθαίρετος οικιστής καλείται να καταβάλει αμέσως στο δημόσιο ταμείο σημαντικά ποσά (έστω και αν μειώνονται τα πρόστιμα) για να νομιμοποιήσει μια κατοικία, που δεν του εγγυάται καμία ασφάλεια έναντι σεισμών, πλημμυρών και άλλων κινδύνων, που θα συνεχίσει να υπάρχει σε ένα άναρχο και υποβαθμισμένο περιβάλλον. Καλείται να καταβάλει μια καθόλου ευκαταφρόνητη δαπάνη για τη σύνδεση του αυθαιρέτου με τα δίκτυα νερού και ρεύματος, αλλά θα τελεί υπό διαρκή πολιτική ομηρία, καθώς, σύμφωνα με το ΤΕΕ: Η «νομιμοποίηση» αυτού του είδους κινείται στα όρια της αντισυνταγματικότητας. Συνιστά κακουργηματική πράξη, αφού γίνεται χωρίς κανέναν έλεγχο της στατικής επάρκειας της οικοδομής, με αποτέλεσμα τα κτίρια αυτά να κινδυνεύουν να μεταβληθούν σε παγίδες θανάτου για τους ενοίκους τους σε περίπτωση ενδεχόμενου σεισμού.

Οπως τόνισαν χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών οι νόμοι επέβαλλαν τα κτίρια να χτίζονται ώστε να αντέχουν σε σεισμική επιτάχυνση 24%, έναντι 4% που προβλεπόταν πριν. Πώς τώρα θα επιβληθεί στους μηχανικούς να «νομιμοποιήσουν» αυθαίρετα που δεν αντέχουν ούτε σε σεισμική επιτάχυνση 2%; Για το λόγο αυτό, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γ. Αλαβάνος, το Τεχνικό Επιμελητήριο θα ζητήσει από τα μέλη του να μην υπογράψουν καμία δήλωση ή απλή τεχνική έκθεση μηχανικού στην οποία θα βεβαιώνεται η στατική επάρκεια αυθαίρετου κτίσματος, προκειμένου να «νομιμοποιηθεί» ή ρευματοδοτηθεί. Αν μάλιστα επιβληθεί κάτι τέτοιο με νόμο, τότε το ΤΕΕ θα προσφύγει στα δικαστήρια προκειμένου να αναζητηθούν ευθύνες ηθικής αυτουργίας σε βάρος της κυβέρνησης για παραβιάσεις των στοιχειωδών κανόνων της επιστήμης.

Εμείς αναγνωρίζουμε - σημείωσαν οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ - ότι υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να λυθεί, όχι όμως με ένα νομοσχέδιο-«τρικ» σαν αυτό που κατέθεσε η κυβέρνηση. Αλλωστε - τόνισαν - δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι που καθυστερούν επί μια 25ετία ο χωροταξικός σχεδιασμός, οι εντάξεις στα σχέδια πόλης, οι αναπλάσεις στον οικιστικό ιστό των πόλεων και παραμένει στάσιμη η σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου.

Τόνισαν, μάλιστα, ότι η πρωτοτυπία του συγκεκριμένου νομοθετήματος, έναντι αυτών του παρελθόντος, είναι ότι νομιμοποιεί εκ των προτέρων αυθαίρετα τα οποία θα δομηθούν στο μέλλον (πέραν της πρόσκλησης «αυθαιρετήστε και θα νομιμοποιηθείτε», που κάνει) που ισχύει για ένα εξάμηνο!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ