Δευτέρα 27 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ
Ακυρες οι αυξήσεις μεγαλύτερες του 11%

Υποκριτική απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 18  του υπουργείου Εσωτερικών

Ακυρες έκρινε η Επιτροπή του άρθρου 18 τις αυξήσεις δημοτικών τελών που υπερβαίνουν το 11%. Οχι επειδή νοιάζεται για την τσέπη των δημοτών, που θα κληθούν να πληρώσουν τις όποιες αυξήσεις, αλλά για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός λόγω ΟΝΕ. Αυτό επιβεβαιώνει, άλλωστε, η πολιτική που ακολουθεί ο πολιτικός προϊστάμενος της Επιτροπής του άρθρου 18, το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο έχει ανοίξει το δρόμο στη δυνητική φορολογία σχεδόν για τα πάντα. Με άλλα λόγια, μπορεί το υπουργείο να ζητά μειωμένα δημοτικά τέλη, την ίδια ώρα όμως, σπρώχνει τους δήμους στην επιβολή άλλων φόρων για τις υπηρεσίες που παρέχουν.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή του άρθρου 18 του νόμου 2218/94, στην οποία προεδρεύει δικαστικός λειτουργός έκρινε πως τα δημοτικά τέλη, που επιβάλλουν οι δημοτικές αρχές θα πρέπει να ακολουθούν ως γνώμονα την πορεία του πληθωρισμού. Την ίδια ώρα ακυρώνει τις περισσότερες από τις αυξήσεις δημοτικών τελών, που είχαν οι περισσότεροι από τους 48 δήμους, οι οποίοι υπάγονται στην περιφέρεια της Νομαρχίας Αθηνών.

Η Επιτροπή δέχτηκε ότι κινούνται μέσα στα όρια της νομιμότητας οι αυξήσεις των δημοτικών τελών που ξεπερνούν τον πληθωρισμό, αλλά δεν υπερβαίνουν το 11%. Αντίθετα, οι αυξήσεις πάνω από 11% ξεπερνούν τα ακραία όρια της διακριτικής εξουσίας, που έχουν οι δήμοι. Σύμφωνα με την Επιτροπή, αν οι δήμοι προσπαθήσουν να υπερβούν την αύξηση του 11%, τότε το λόγο θα έχει το ΣτΕ, όπου θα μπορούν να προσφύγουν οι πολίτες.

Πάντως, και το ΣτΕ με σχετική απόφαση για την αύξηση των δημοτικών τελών (πεζόδρομος Κουκακίου) έβαζε όρια στις αυξήσεις δημοτικών τελών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ