Δευτέρα 27 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κοινή η πάλη εργατών και μεταναστών

«Μετά τα μέτρα που έλαβαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατά των δικαιωμάτων των μεταναστών, ετοιμάζονται να πάρουν και μέτρα κατά του συνόλου των εργαζομένων στην Ευρώπη. Γι' αυτό η πάλη για τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματά μας πρέπει να είναι κοινή», υπογράμμισε ο Χρήστος Καράτσαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συγκέντρωση που διοργάνωσε χτες το απόγευμα το συντονιστικό κοινοτήτων μεταναστών και αντιρατσιστικών οργανώσεων στο Πολυτεχνείο.

Ο Χρήστος Καράτσαλος επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 150 εκατομμύρια μετανάστες σε όλον το κόσμο και αναμένεται να αυξηθούν. Το ζήτημα της μετανάστευσης είναι για τη χώρα μας ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς οι μετανάστες αποτελούν το 10% του πληθυσμού».

Στη συνέχεια, ο Χρήστος Καράτσαλος αναφέρθηκε στη συζήτηση που γίνεται στην ΕΕ για την προστασία των συνόρων. «Μετά, είπε, τη διάσκεψη στη Φινλανδία τον Οκτώβριο του 1999, τα αποτελέσματα φάνηκαν αμέσως στην Ελλάδα, αφού δύο μήνες μετά η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου κατέθεσε ένα προσχέδιο νόμου που είναι απόλυτα αντιδραστικό για την ελληνική κοινωνία. Χαρακτηριστικό είναι η υποχρέωση ενός ιδιοκτήτη ακινήτου που το ενοικιάζει σε αλλοδαπό να τον δηλώνει στην αστυνομία. Αντίθετα, το νομοσχέδιο αυτό δεν παίρνει κανένα μέτρο ενάντια στους εργοδότες και επομένως μπορούμε να πούμε ότι είναι φτιαγμένο για να προστατεύει τα συμφέροντά τους».

Ο Χρήστος Καράτσαλος κατέληξε: «Θέση του ΚΚΕ είναι πρώτα από όλα να νομιμοποιηθούν όλοι οι μετανάστες και να σταματήσουν αμέσως οι διώξεις. Γι' αυτό το λόγο είναι αναγκαία η ενιαία πάλη που μπορεί να εκφραστεί μέσα από πολιτικές δυνάμεις του τόπου και από τη συμμετοχή των μεταναστών στα ελληνικά συνδικάτα, όπου υπάρχει ήδη θετική εμπειρία. Επιπλέον είναι απαραίτητη η αυτοοργάνωσή τους και ο μεταξύ τους συντονισμός, ώστε σε συνεργασία με τους Ελληνες εργάτες να διεκδικήσουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Ακόμα, το ΚΚΕ θεωρεί απαραίτητη τη δημιουργία σχολείων για τους μετανάστες με έξοδα της ελληνικής κυβέρνησης και των χωρών προέλευσής τους. Επίσης να μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα, όπως, π.χ., αυτό της εργατικής κατοικίας. Ομως, για όλα αυτά μόνο οι κοινοί αγώνες ντόπιων και αλλοδαπών εργατών μπορούν να δώσουν τη λύση».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο Αλί Μπαμπά Φαγιέ, μέλος της Ιταλικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων, υπεύθυνος για τους μετανάστες. Στην ομιλία του, τόνισε ότι «πρέπει οι ίδιοι οι μετανάστες να είναι υπεύθυνοι για το πεπρωμένο τους, γι' αυτό κανένας άλλος δε θα τους αναγνωρίσει τα δικαιώματά τους σαν να είναι χριστουγεννιάτικο δώρο. Γι' αυτό είναι ανάγκη να έχουν οι ίδιοι την κύρια ευθύνη για τον αντιρατσιστικό αγώνα».

Ο Ερδίν Σέχου, μέλος του Φόρουμ Αλβανών στην Ελλάδα, τόνισε ότι «αυτό το προσχέδιο νόμου είναι ίσως η πιο έντονη έκφραση ρατσισμού και απέναντι σε αυτό είμαστε όλοι ίδιοι, ακόμα κι αν προερχόμαστε από διαφορετικές χώρες. Θίγεται ακόμα και ο Ελληνας πολίτης που τον καθιστά υποχρεωτικά χαφιέ. Γι' αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε στενές κοινωνικές σχέσεις, που θα αποτελέσουν το κίνητρο για τη δημιουργία πολιτικών σχέσεων. Μόνο έτσι θα αποκτήσουμε κοινές αξίες και θα προκαλέσουμε με τους αγώνες μας ρήγμα στη δυσπιστία και στην απομόνωση που υπάρχουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ