Δευτέρα 27 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δεκαοκτάχρονος νεκρός από σφαίρες αστυνομικού

Η Αστυνομία υποστηρίζει ότι εκπυρσοκρότησε το όπλο του δράστη, αλλά ο εισαγγελέας άσκησε  ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως

Δεκαοκτάχρονος ομογενής από την πρώην Σοβιετική Ενωση έπεσε νεκρός από τις σφαίρες αστυνομικού, τα ξημερώματα του Σαββάτου, στην Ανω Πόλη Θεσσαλονίκης.

Το νέο κρούσμα αστυνομικής βίας σε βάρος ενός νεαρού μετανάστη γίνεται την ώρα που στη χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μια εκστρατεία δίωξης των αλλοδαπών εργαζομένων και υπάρχει συστηματική καλλιέργεια ξενοφοβικών αντιλήψεων. Τραγικό θύμα της δολοφονικής επίθεσης είναι ο Νικόλαος Λεωνίδης του Γρηγορίου, που γεννήθηκε στην Τσάλκα Γεωργίας και δράστης ο αστυφύλακας Γ. Ατματζίδης, 33 ετών που υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα Ανω Πόλης Θεσσαλονίκης. Ο δράστης αστυνομικός ισχυρίστηκε αυτό που συνήθως αναφέρουν οι διωκτικές δυνάμεις σε παρόμοιες περιπτώσεις. Οτι, δηλαδή, το κακό συνέβη, όταν το όπλο εκπυρσοκρότησε κατά την ώρα της συμπλοκής με το θύμα. Συγκεκριμένα, ο δράστης υποστήριξε ότι τη στιγμή που επιχειρούσε να περάσει χειροπέδες στον 18χρονο, δέχτηκε ένα χτύπημα και τότε το όπλο εκπυρσοκρότησε.

Ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης όμως, όπου οδηγήθηκε ο Ατματζίδης, μετά την αναπαράσταση και μετά απολογία δυόμισι ωρών, δεν έκανε δεκτό το ενδεχόμενο της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης Δημ. Νάιντος άσκησε ποινική δίωξη κατά του Ατματζίδη για «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο και οπλοχρησία καθ' υπέρβαση των ορίων άμυνας». Ο αστυνομικός ζήτησε 48ωρη προθεσμία, προκειμένου να ετοιμάσει την απολογία του και θα απολογηθεί την Τρίτη στον ανακριτή.

Ολοι τον καλύπτουν

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, ο αστυφύλακας Γ. Ατματζίδης, μαζί με συνάδελφό του, εκτελούσαν διατεταγμένη υπηρεσία, επιβαίνοντες σε περιπολικό αυτοκίνητο, όταν αντιλήφθηκαν τρία ύποπτα άτομα και επιχείρησαν να τους ελέγξουν. «Οι ύποπτοι τράπηκαν σε φυγή, προς διαφορετικές κατευθύνσεις ο καθένας. Ο αστυφύλακας Ατματζίδης κατέβηκε από το περιπολικό και ενώ καταδίωκε έναν από αυτούς, δηλώνοντας ταυτόχρονα την ιδιότητά του, τη στιγμή που τον πλησίαζε, αντιλήφθηκε αυτόν να βάζει το χέρι του στο εσωτερικό του μπουφάν του και επειδή θεώρησε ύποπτη την κίνηση αυτή, έβγαλε το υπηρεσιακό του περίστροφο και το κράτησε στο χέρι του. Κατά την προσπάθεια ακινητοποίησης και σύλληψης του υπόπτου, ο αστυνομικός δέχτηκε ισχυρό χτύπημα στο δεξιό μέρος του σώματός του από αυτόν. Κατά τη συμπλοκή, ο ύποπτος τραυματίστηκε θανάσιμα με το υπηρεσιακό περίστροφο του αστυνομικού».

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, Γ. Αναστασιάδης, τονίζει ότι «μετά από καταδίωξη που έγινε ο συνάδελφος προσπαθώντας να συλλάβει τον νεαρό και να του περάσει χειροπέδες, δέχτηκε ένα χτύπημα με αποτέλεσμα να γίνει το κακό».

Ο ιατροδικαστής κ. Βασιλειάδης δήλωσε ότι ο νεαρός έφερε ένα τραύμα από βλήμα πυροβόλου όπλου, το οποίο ήταν στην προσθία και λίγο κάτω δεξιά πλευρά του προσώπου μπροστά από το αυτί.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι, τόσο η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, με την ανακοίνωσή της, όσο και η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης παρέχουν πλήρη κάλυψη στον αστυνομικό, αφού εκ των προτέρων και παρά τη δίωξη του εισαγγελέα χαρακτηρίζουν τη δολοφονία «ανθρωποκτονία από αμέλεια». Μάλιστα, η Ενωση δηλώνει την αμέριστη ηθική και νομική στήριξη στον Γ. Ατματζίδη. Επίσης επιχειρούν να προβάλουν ιδιαίτερα το βεβαρημένο παρελθόν του θύματος (κλοπές μοτοσικλετών).

  • Στο μεταξύ χθες, στις 3.30 μετά το μεσημέρι, 50 νεαροί κουκουλοφόροι συγκρότησαν διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Ανω Πόλης, όπου κρατείται ο Ατματζίδης. Μερικοί από αυτούς έριξαν πέτρες και ξύλα κατά του ΑΤ, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την οργή τους για την ενέργεια του αστυνομικού.

Μετά από επέμβαση ανδρών των ΜΑΤ, συνελήφθησαν δέκα άτομα νεαρής ηλικίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ