Τρίτη 7 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Γόνιμος διάλογος, πλούσια εμπειρία

Πλούσιος, γόνιμος και βαθύς ήταν ο προβληματισμός που κατατέθηκε στη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ.

Στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Π. Τσίρκας, σημειώνοντας ότι αυτές συνέβαλαν στον ταξικό προσανατολισμό του κινήματος, στην αποφασιστική σύγκρουση με τις συναινετικές λογικές της πλειοψηφίας, για να προσθέσει ότι «Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καλό από τις συμβιβασμένες ηγεσίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ».

«Να αποδυναμωθεί η πιο μεγάλη παράταξη που είναι η εργοδοτική». Με αυτά τα λόγια ο Κ. Αρτεμίου περιέγραψε την ανάγκη όξυνσης της πάλης κατά του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Μιλώντας για τον κλάδο των εμφιαλωμένων ποτών, είπε ότι οι εργαζόμενοι μαζί με το ΠΑΜΕ αντιστάθηκαν στις διώξεις και στο χρόνο που πέρασε έκαναν 22 κινητοποιήσεις με αίτημα τη μείωση του χρόνου εργασίας. Αγώνες που ήδη σε μια βιομηχανία του κλάδου εξασφάλισαν τις 39 ώρες δουλιάς τη βδομάδα.

Χρειάζεται πιο ανοιχτά να μιλήσουμε στον κόσμο, για τις αιτίες που γεννούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Να μην περιοριζόμαστε στην περιγραφή, υπογράμμισε ο Δ. Κουμπούρης. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοηθεί η ανάγκη για αγώνες που θα εναντιώνονται συνολικά στο κεφάλαιο και στους πολιτικούς του εκφραστές. Εχοντας αυτό σαν μπούσουλα πρέπει οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ να δώσουν τη μάχη για την προετοιμασία των συλλαλητηρίων στο τέλος του μήνα. Μια μάχη, όπου στο επίκεντρο της δουλιάς πρέπει να μπουν τα πρωτοβάθμια σωματεία.

Στη δράση της Τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στην Κόρινθο αναφέρθηκε ο Η. Μπράβος. Στους αγώνες που έγιναν ενάντια σε απολύσεις, στην παρέμβαση μετά το φονικό στη Σωληνουργία Κορίνθου. Ο συνδικαλιστής σημείωσε την ανάγκη για μεγαλύτερη εμβάθυνση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, γύρω από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, αλλά και για τις ιδεολογικές και κοινωνικές προεκτάσεις που έχουν αυτές και οι οποίες πρέπει να μελετηθούν.

Στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο Τ. Φωτόπουλος, ο οποίος σημείωσε και την ύπουλη τακτική της. Από τη μια - είπε ο συνδικαλιστής - η κυβέρνηση σαρώνει το ασφαλιστικό σύστημα, επιβάλλει τη μερική απασχόληση, εξασφαλίζοντας φτηνή εργατική δύναμη για το κεφάλαιο και από την άλλη σε ατομικό πλέον επίπεδο έρχεται και δίνει ένα ευρώ το μήνα στον άνεργο και το συνταξιούχο. Και για όλα αυτά πανηγυρίζει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

«Να ανοίξουμε το θέμα της μόρφωσης σε όλο το μήκος και το πλάτος του κινήματός μας», υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο Α. Αρβανιτίδης. Κριτήριο για μας, για τη στρατηγική μας, σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα πρέπει να είναι το ερώτημα: «Ποιος μαθαίνει, τι μαθαίνει, για ποιον το μαθαίνει»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ