Τρίτη 7 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Απέργησαν μαζικά χτες

Συνεχίζουν με νέα απεργία στις 16 και 17 του Οκτώβρη

Ισχυρό μήνυμα αντίστασης στην πολιτική της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και εμπορευματοποίησης κάθε υπηρεσίας του δημοσίου και των ΟΤΑ έστειλαν, χτες, οι εργαζόμενοι των δήμων με την αποφασιστική συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση. Τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία, που ξεπέρασαν το 80% στην επαρχία και στην Αττική, δείχνουν την έντονη αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων αλλά και την αγανάκτησή τους για τα πολλά και οξυμένα προβλήματα. Η Συντονιστική Επιτροπή των ΟΤΑ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν ακόμα πιο αποφασιστικά στη 48ωρη απεργία στις 16 και 17 του Οκτώβρη.

Απεργοί από δήμους της Αττικής, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής των ΟΤΑ, συγκεντρώθηκαν από νωρίς στην πλατεία Βάθης. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μπ. Βορτελίνος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και γραμματέας της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Ο συνδικαλιστής ξεκινώντας την ομιλία του τόνισε: «Μια σειρά από μέτρα και νομοθετήματα στο δημόσιο και στους ΟΤΑ, όπως η μερική απασχόληση, η εμπορευματοποίηση τομέων και υπηρεσιών του δημοσίου, της Υγείας, της Παιδείας, καθώς και το νέο νομοσχέδιο για τη λεγόμενη κοινωνική εργασία των ανέργων στο δημόσιο και στους ΟΤΑ δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τη θέση του εργαζόμενου».

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «επιδιώκει να συμπληρώσει, να βαθύνει και να χειροτερεύσει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, ώστε να τους χειραγωγήσει στην υλοποίηση μιας γενικότερης αντιδημοκρατικής αντιλαϊκής πολιτικής». Κατήγγειλε τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, που προσπαθεί, όπως είπε, να εκτονώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να υλοποιηθεί η κυβερνητική πολιτική.

Σ' αυτό το πλαίσιο, είπε, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΝ αποφάσισαν, την προηγούμενη βδομάδα, να μην επιτρέψουν στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ να μιλήσουν στην απεργιακή κινητοποίηση. «Το ΠΑΜΕ - τόνισε - κανένας δεν μπορεί να το βάλει στο τσεπάκι του». Κατήγγειλε την επίθεση αυταρχισμού και καταστολής από την κυβέρνηση σε βάρος του συνδικαλιστικού κινήματος που αντιστέκεται σ' αυτή την πολιτική.

Κλείνοντας ο συνδικαλιστής κάλεσε τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να γυρίσουν την πλάτη στους «εμπόρους των ελπίδων». Να απορρίψουν το νέο γύρο ψευδαισθήσεων που προσπαθούν να σπείρουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ο μόνος τρόπος να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος είναι η ανάπτυξη των δικών τους αγώνων, όχι μόνο για την προάσπιση των κατακτήσεών τους αλλά και τη διεύρυνσή τους.

Τον αγωνιστικό ταξικό χαιρετισμό του ΠΑΜΕ μετέφερε στη συγκέντρωση ο Δημήτρης Αγκαβανάκης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, και τόνισε ότι θα είναι στο πλευρό των εργαζομένων σε κάθε αγώνα. Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Σπ. Ιωαννίδης, αντιδήμαρχος Νίκαιας.

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι με πορεία έφτασαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, αντιπροσωπεία των οποίων συναντήθηκε με τον υφυπουργό Λ. Παπαδήμα και επέδωσε το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Για όλα αυτά τα ζητήματα ο υφυπουργός παρέπεμψε την αντιπροσωπεία σε συνάντηση μεθαύριο, Πέμπτη, με την ΠΟΕ-ΟΤΑ και την ΚΕΔΚΕ. Στη συνέχεια οι απεργοί με πορεία κατευθύνθηκαν στα δικαστήρια της Ευελπίδων για να δηλώσουν και έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στα επτά στελέχη του ΠΑΜΕ που δικάζονταν εκείνη την ώρα.

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν στις 9.30 το πρωί, χτες, οι απεργοί στους ΟΤΑ και στις Δημοτικές Επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία μπροστά στο Δημαρχείο της πόλης και καταδίκασαν την ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών και την ανακύκλωση της ανεργίας.

  • Πιστή στις παραδόσεις της η δημοτική αρχή της Αθήνας έδρασε χτες, για ακόμα μια φορά, απεργοσπαστικά, αδειάζοντας τα σκουπίδια σε γκαράζ στο Ζεφύρι! Να υπενθυμιστεί ότι σε προηγούμενες απεργίες έφτασε να αδειάσει σκουπίδια μέχρι και στο Ξυλόκαστρο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ