Σάββατο 11 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
«Πλήρης απασχόληση δεν είναι το 8ωρο»

Ομολόγησε ότι ο στόχος των αποφάσεων της Λισαβόνας δεν είναι η εξασφάλιση πραγματικά πλήρους απασχόλησης, αλλά η απασχολησιμότητα

Τις πραγματικές επιδιώξεις της λεγόμενης πλήρους απασχόλησης που υιοθετήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας, σύμφωνα με την οποία θα απασχολείται το 70% του ενεργού πληθυσμού, αποκάλυψε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας.

Μιλώντας στη συνεδρίαση αρμόδιας επιτροπής επί του νομοσχεδίου για τη σύνδεση επαγγελματικής εκπαίδευσης και παραγωγής, αναφέρθηκε στο στόχο της Λισαβόνας, αποσυνδέοντάς την όμως από το οκτάωρο. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «πλήρης απασχόληση δεν είναι το 8ωρο. Πλήρης απασχόληση σημαίνει κατά την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα θέσφατά της το 70% των πολιτών από το ενεργό δυναμικό να απασχολείται».

Σχολιάζοντας τις απόψεις αυτές, ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας τόνισε ότι για την ΕΕ και την κυβέρνηση πράγματι πλήρης απασχόληση δεν είναι το οκτάωρο. Εχουμε εδώ κάτι καινούριο, που δύσκολα το ακούμε ακόμα και από θεωρητικούς του καπιταλισμού, που αναποδογυρίζει την πραγματικότητα και διαστρεβλώνει τις έννοιες της πλήρους απασχόλησης.

Ο Δ. Τσιόγκας τόνισε ότι πραγματική πλήρης απασχόληση είναι η δουλιά που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα και όχι αυτό που ισχυρίζεται ο Δ. Ρέππας, ότι πλήρης απασχόληση είναι να δουλεύει το 70% του ενεργού δυναμικού.

Τα αποτελέσματα, συνέχισε, των σχεδίων δράσης για την απασχόληση είναι η γενίκευση της μερικής απασχόλησης, των ωρομισθίων, τα δίωρα, τα τρίωρα, οι συμβάσεις έργου και χρόνου, καθώς και η ενοικίαση των εργαζομένων, η νομιμοποίηση των δουλεμπορικών γραφείων ευρέσεως εργασίας. Με την πολιτική που ακολουθείται, τόνισε, φτιάχνονται απασχολήσιμοι με μερικό μισθό, με μερικά κοινωνικά δικαιώματα, με λίγο δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων, με λίγη άδεια και λίγη σύνταξη. Μάλιστα προωθείται και η ασφάλιση με την ώρα και μάλιστα ασφάλιση που θα ξεκινάει από το πρώτο μεροκάματο μέχρι το τελευταίο για να βγαίνει ο μέσος όρος και να παίρνουν οι εργαζόμενοι όχι σύνταξη, αλλά κάποια ψίχουλα και κάποιο αντίδωρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ