Σάββατο 11 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ερώτηση για την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης

Ερώτηση σχετικά με τα συνεχή και έντονα κρούσματα ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κ. Αλυσσανδράκης, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 20-23 Νοέμβρη. Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Το τελευταίο διάστημα επανεμφανίζονται στην Ελλάδα αντισυνδικαλιστικές πρακτικές όπως διώξεις συνδικαλιστών, απαγόρευση απεργιών ή κήρυξή τους ως παράνομων και καταχρηστικών, εφαρμογή του αντισυνταγματικού νόμου της πολιτικής επιστράτευσης απεργών, ακόμη και παρακολούθηση και βιντεοσκόπηση εργατικών διαδηλώσεων από μυστικούς αστυνομικούς.

Κορυφαίοι συνδικαλιστές καταδικάστηκαν σε φυλάκιση πέντε μηνών για τη συμβολική κατάληψη του υπουργείου Εργασίας, μία συνήθη ενέργεια κατά τη διάρκεια κοινωνικών αγώνων, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια διαμαρτυρίας ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Μάλιστα, η δικαστική δίωξη έγινε με εντολή κυβερνητικών παραγόντων.

Ερωτάται η Επιτροπή αν θεωρεί ότι οι παραπάνω πρακτικές συνιστούν ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων και αν έρχονται σε αντίθεση με τις διακηρύξεις για προστασία του δικαιώματος στην απεργία και τη συνδικαλιστική ελευθερία».

Καταγγέλλουν την ποινικοποίηση των αγώνων

Στον αυταρχικό κατήφορο που έχει η πάρει η κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να προωθήσει τα αντεργατικά αντιλαϊκά σχέδιά της, έρχεται να προστεθεί η ποινή φυλάκισης με την οποία καταδικάστηκαν επτά συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Κομμουνιστική Ανανέωση.

Ενώ οι χώροι δουλιάς, συνεχίζει, έχουν μετατραπεί σε κάτεργα με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες κάθε χρόνο, ενώ το «δικαίωμα» στην εργασία, την υγεία και την παιδεία αποτελεί «νεκρό γράμμα», τα ελληνικά δικαστήρια «χαρακτηρίζουν κάθε απεργία παράνομη και καταχρηστική, επιβάλλουν πρόστιμα σε συνδικαλιστικά έντυπα, καταδικάζουν συνδικαλιστές γιατί τολμούν να διαμαρτυρηθούν». Καταλήγοντας η Κομμουνιστική Ανανέωση επισημαίνει ότι για όλα αυτά η εργατική τάξη θα απαντήσει. «Το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι θα πάρουν την ταξική απάντηση που πρέπει! Η τρομοκρατία δε θα περάσει!».

«Παλιές εποχές» θυμίζουν οι διώξεις και καταδίκες των εφτά στελεχών του ΠΑΜΕ, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, όμως δεν πρόκειται «να φοβίσουν και να εμποδίσουν το ταξικό κίνημα να παλεύει για τα δίκαια της εργατικής τάξης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ