Σάββατο 11 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΡΗΤΗ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Οι ξενοδόχοι καθορίζουν ποιος θα ψηφίσει

Καταγγελία της ΔΑΣ για παρατυπίες και παρανομίες των ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ στις αρχαιρεσίες του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων

Σοβαρότατες παρανομίες και παρατυπίες σημειώθηκαν στις φετινές εκλογές του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, οι οποίες - για μια ακόμη φορά - χαρακτηρίστηκαν από τις αφόρητες πιέσεις σε εργαζόμενους για υφαρπαγή της ψήφου τους, τις αλχημείες και τις παρεμβάσεις στα μητρώα του συνδέσμου.

Οι εκλογές ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη και έληξαν, τελικά, Παρασκευή βράδυ, μετά από παράταση μιας μέρας, στο Εργατικό Κέντρο.

Χαρακτηριστικό για τις μεθοδεύσεις είναι το ότι πάρα πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι, έκπληκτοι, διαπίστωναν την απουσία του ονόματός τους από τα ταμειακώς εντάξει μέλη του συνδέσμου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ψηφίσουν.

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο σύνδεσμο - για το αν πρέπει να ψηφίσουν με βάση το μητρώο ή τις ονομαστικές καταστάσεις - βαρύτατες ευθύνες φέρει το σύνολο της διοίκησης, που απαρτίζεται από τις εργοδοτικές συνδικαλιστικές παρατάξεις ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ. Οι παρατάξεις αυτές που ελέγχουν το σύνδεσμο, σκόπιμα όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν έκαναν τις εγγραφές στο μητρώο μελών, αλλά σε συμφωνία μεταξύ τους αντικαθιστούσαν το μητρώο ...με τις καταστάσεις που τους προσκόμιζαν οι ξενοδόχοι. Ετσι, παρατηρήθηκε το φαινόμενο να ψηφίζουν άνθρωποι που δεν είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα.

Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) Ξενοδοχοϋπαλλήλων κατέθεσε γραπτή ένσταση, με την οποία ζητούσε να ψηφίζουν μόνον όσοι είναι στα μητρώα του συνδέσμου, προκειμένου να εξασφαλιστεί, με αυτόν τον τρόπο, έστω η όποια νομιμότητα και η δημοκρατική λειτουργία στη διεξαγωγή των εκλογών.

Ωστόσο, με συμφωνία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, η εφορευτική επιτροπή (τους), με μειοψηφία των δικαστικών, δέχτηκε να ψηφίζουν και εργαζόμενοι από τις καταστάσεις των ξενοδόχων, αν και δεν είχαν περαστεί στα μητρώα.

Το μέγεθος της συναλλαγής ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ επιβεβαιώνεται και από τις ομολογίες: Πρώτον, του προέδρου των ξενοδοχοϋπαλλήλων, Παναγιώτη Καζάκου (ΔΑΚΕ), ότι και παλιότερα ψήφιζαν με καταστάσεις, με ομόφωνη και σιωπηλή - όπως χαρακτηριστικά είπε - απόφαση του ΔΣ. Και, επίσης, του προέδρου του Εργατικού Κέντρου, Γιώργου Σκουλατάκη (ΠΑΣΚΕ), ότι ήταν γνώστης αυτής της παράνομης διαδικασίας... Εχουμε, ουσιαστικά, ελεγχόμενη ψηφοφορία για λογαριασμό των δύο παρατάξεων...

Η ΔΑΣ, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει το όργιο νοθείας, παρανομιών στις αρχαιρεσίες του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων. «Οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ, σε αγαστή - μεταξύ τους - συμφωνία, στη διοίκηση, έχουν μετατρέψει το σωματείο σε παράρτημα των μεγαλοξενοδόχων, παραχωρώντας τους, ουσιαστικά, το "δικαίωμα" να κάνουν οι ίδιοι εγγραφές(!) και να στέλνουν τις λίστες των ονομάτων στη διοίκηση του συνδέσμου».

Είναι γνωστό στον κλάδο ότι οι δύο αυτές παρατάξεις έχουν «χωρίσει» τα ξενοδοχεία σε «πράσινα» και «μπλε», ανάλογα και με τις επιθυμίες των μεγαλοξενοδόχων. «Γνωστό, επίσης, είναι ότι οι εργαζόμενοι εκβιάζονται και κατευθύνονται στην κάλπη υπό το άγρυπνο βλέμμα των διευθυντικών στελεχών των μεγαλοξενοδόχων και των ξεπουλημένων συνδικαλιστών», επισημαίνεται.

Η ΔΑΣ καλεί τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα και από τις τελευταίες εξελίξεις και να καταδικάσουν ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, ενισχύοντας τη ΔΑΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ