Σάββατο 11 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Παράνομη η προσωποκράτηση για χρέη

Οριστική λύση δίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στο μέτρο της προσωποκράτησης για χρέη στο ΙΚΑ και σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) με δύο αποφάσεις του (2858-2859/2003).

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με ισχυρή πλειοψηφία (19 - 6) θεωρεί ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί η προσωποκράτηση για χρέη στο ΙΚΑ και σε ΝΠΔΔ. Μάλιστα, το δικαστήριο αναφέρει ότι η προσωποκράτηση για χρέη στο ΙΚΑ και σε ΝΠΔΔ έχει καταργηθεί από τις 17.7.1999, που είναι η ημερομηνία ισχύος του νέου Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας.

Ωστόσο, το μέτρο της προσωποκράτησης μπορεί να εφαρμοστεί για οφειλές στο Δημόσιο (προϊστάμενοι ΔΟΥ και τελωνείων).

Η Ολομέλεια του ΣτΕ ερμηνεύοντας τις νέες διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας και παίρνοντας υπόψη το άρθρο 5 του Συντάγματος και το άρθρο 7 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) έκρινε ότι το επαχθές μέτρο της προσωποκράτησης δεν μπορεί να εφαρμοστεί για οφειλές στο ΙΚΑ και σε ΝΠΔΔ.

Η υπόθεση είχε παραπεμφθεί στον Ολομέλεια από το Στ' Τμήμα του ΣτΕ υπό διευρυμένη επταμελή σύνθεση. Να σημειωθεί ότι η απόφαση του Στ' Τμήματος ήταν ακόμη πιο προωθημένη και αυτό γιατί έκρινε παράνομη όχι μόνο την προσωποκράτηση για χρέη στο ΙΚΑ και σε ΝΠΔΔ, αλλά και για χρέη στο Δημόσιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ