Σάββατο 11 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Διάλυση και εμπορευματοποίηση με γοργούς ρυθμούς

Ερώτηση έξι βουλευτών του ΚΚΕ για τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Κ. Στεφανή

Οι υπηρεσίες Πρόνοιας που αναπτύχθηκαν στη χώρα μας, μετά τον πόλεμο ήταν αποτέλεσμα σκληρών αγώνων των εργαζομένων και γενικότερα του λαϊκού κινήματος. Τα τελευταία χρόνια, οι κατακτήσεις αυτές έχουν μπει στο στόχαστρο των κυβερνώντων, με αποτέλεσμα δημόσιες υπηρεσίες Πρόνοιας, που κάλυπταν βασικές ανάγκες της εργαζόμενης οικογένειας, να συρρικνώνονται και να υποβαθμίζονται ή να αλλάζει ο χαρακτήρας τους.

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες Πρόνοιας, με ευθύνη της κυβέρνησης, έφεραν στη Βουλή με Ερώτησή τους για τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Κ. Στεφανή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης, Λ. Κανέλλη, Ορ. Κολοζώφ, Α. Τζέκης, Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας.

«Το πάγωμα των προσλήψεων και η υποχρηματοδότηση είναι βασικά μέσα που χρησιμοποιούνται για την απαξίωση κρίσιμων υπηρεσιών. Βασικός στόχος είναι να "ξεφορτωθεί το κράτος την ευθύνη της Πρόνοιας, να φορτωθούν οι ευθύνες, εξ ολοκλήρου στην ίδια την οικογένεια, να αναβιώσει η φιλανθρωπία με νέο πρόσωπο μέσα από το λεγόμενο κοινωνικό τομέα της οικονομίας. Ν' αφεθούν περιθώρια και τομείς για δράση του κεφαλαίου, όπως παιδικοί σταθμοί, κατασκηνώσεις, ιδρύματα αποκατάστασης και περίθαλψης ΑμεΑ και ηλικιωμένων», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Η προνοιακή πολιτική, συνεχίζουν, που με τους νέους νόμους μετατράπηκε σε φροντίδα, θα απευθύνεται στους πιο εξαθλιωμένους, στους πιο περιθωριοποιημένους, ίσα ίσα να μην περιδιαβαίνουν στους δρόμους τα ζωντανά παραδείγματα των αποτελεσμάτων της βάρβαρης πολιτικής τους, άστεγοι, πεινασμένοι, χρόνια άνεργοι.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν ότι τον τελευταίο μήνα επικρατεί αναβρασμός και παρουσιάζουν εικόνα διάλυσης οι περισσότερες υπηρεσίες Πρόνοιας, ιδιαίτερα αυτές που ανήκαν στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας (ΕΟΠ), το ΠΙΚΠΑ, τον ΙΒΣΑ, και το Ιδρυμα Βρεφών «Μητέρα». Σαν αποτέλεσμα της δεύτερης νομοθετικής παρέμβασης μέσα σε τέσσερα χρόνια, στον τομέα αυτό:

  • Εργαζόμενοι μένουν για μήνες απλήρωτοι, άλλοι που είχαν συμπληρώσει τα χρόνια για σύνταξη δεν μπορούν να υποβάλουν τα χαρτιά τους ή έχει μπλοκάρει η διαδικασία συνταξιοδότησής τους.
  • Υπηρεσίες ευαίσθητες, για τη μητέρα, το παιδί, τον ανάπηρο, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αδυνατούν να παρέχουν τις υπηρεσίες που παρείχαν έως σήμερα.
  • Παιδικοί σταθμοί δεν έχουν ούτε υλικά ούτε τρόφιμα να λειτουργήσουν. Τα Κέντρα Φροντίδας Οικογένειας (ΚΕΦΟ) δεν μπορούν να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους. Προγράμματα αναδοχής, αλλά και υιοθεσίας, έχουν μείνει στον αέρα, με δραματικές επιπτώσεις για τις οικογένειες και αυτά τα παιδιά, που έχουν ενταχθεί ή περίμεναν την ένταξή τους.
  • Τα ιατροκοινωνικά κέντρα του ΠΙΚΠΑ, έως σήμερα, παρείχαν δωρεάν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως μετανάστες, μειονότητες, χρόνια ανέργους, περιθωριοποιημένους. Με την αλλαγή του χαρακτήρα τους, την κατάργηση των δωρεάν υπηρεσιών που παρείχαν αλλά και τον κίνδυνο κλεισίματός τους - πράγμα που διαφαίνεται από κάποια λίγα παραδείγματα έως τώρα - με τη μεταφορά του προσωπικού τους σε ΚΥ και νοσοκομεία, υπάρχει κίνδυνος τραγικών συνεπειών για την υγεία του ελληνικού λαού και πρώτα πρώτα την υγεία αυτών των ομάδων, που έως τώρα καλυπτόταν από τη λειτουργία τους.

Κατόπιν αυτών, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Υγείας τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να μπορέσουν άμεσα να συνεχίσουν να παρέχουν τις δωρεάν υπηρεσίες τους και σε υψηλή ποιότητα χωρίς ν ' αλλάξει ο δημόσιος χαρακτήρας τους, τα ιατροκοινωνικά κέντρα του ΠΙΚΠΑ, οι παιδικοί σταθμοί του ΠΙΚΠΑ, του ΕΟΠ και του ΙΒΣΑ, τα δεκάδες ΚΕΦΟ με τις ξεχωριστές υπηρεσίες που έως τώρα παρείχαν στη λαϊκή οικογένεια. Ακόμα, για να μη σταματήσουν και να αναπτυχθούν παραπέρα τα προγράμματα αναδοχής που έχουν μείνει στον αέρα, αλλά και για να μην ανοιχτούν παράθυρα εμπορευματοποίησης του παιδιού, καθώς και για την ενιαία οργάνωση και διεύθυνση στα πλαίσια του δημόσιου του θεσμού της υιοθεσίας.

Τέλος, ερωτούν τον υπουργό τι θα κάνει η κυβέρνηση για να καταβληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους στις διάφορες υπηρεσίες Πρόνοιας και ν' αρχίσει η τακτική καταβολή του μισθού τους και για να μη θιχτούν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζόμενων στις υπηρεσίες που καταργήθηκαν (ΙΒΣΑ, ΕΟΠ, ΠΙΚΠΑ, «Μητέρα»), όπως εφάπαξ κλπ/, αλλά και για το ξεμπλοκάρισμα των συνταξιοδοτικών υποθέσεων των εργαζομένων σ' αυτές τις υπηρεσίες, με το νομικό κενό που δημιουργήθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ