Σάββατο 11 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ - ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ - ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ
Διώξεις συνδικαλιστών μετά το ξύλο και τα ασφυξιογόνα αέρια

Eurokinissi

Μετά το ξύλο και τα ασφυξιογόνα και δακρυγόνα αέρια, οι διώξεις. Το μήνυμα το έδωσε προχτές ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης που ζήτησε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γ. Φλωρίδη τον «καταλογισμό ευθυνών» σε βάρος των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση της Πέμπτης. Η κυβέρνηση εξακολουθεί τον ολισθηρό δρόμο κλιμάκωσης του αυταρχισμού, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να παραπλανήσει σχετικά με το χουντικό νομοθέτημα που χρησιμοποίησε προκειμένου να διαλύσει βίαια τη συγκέντρωση το βράδυ της Τετάρτης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας, χαρακτήρισε λανθασμένη την πληροφορία ότι οι αρχές επικαλέστηκαν διάταγμα του 1971. «Στην πραγματικότητα ο εισαγγελέας επικαλέστηκε το άρθρο 11 του Συντάγματος και το ΠΔ 141/1991» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά τον διαψεύδουν τα ίδια τα γεγονότα.

Μόνο με την επίκληση του άρθρου 11 του Συντάγματος και του ΠΔ 141 δεν ήταν δυνατόν να δικαιολογηθεί η αστυνομική απαγόρευση. Το ΠΔ 141/1991 (που ρυθμίζει τις λειτουργίες των υπηρεσιών του υπουργείου Δημόσιας Τάξης), λέει στο άρθρο 132 ότι η Αστυνομία μπορεί να διαλύει «παράνομες συναθροίσεις». Τέτοιες θεωρεί αυτές που έχουν απαγορευτεί προληπτικά ή κατασταλτικά «με αιτιολογημένη απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή», ή «δημόσιες συναθροίσεις από τη στιγμή που παύουν να είναι ήσυχες και χωρίς όπλα και εκτρέπονται σε πράξεις βίας κατά προσώπων ή πραγμάτων». Ομως, όταν ο ταξίαρχος Ν. Τσιρώνης ανακοίνωνε στους συγκεντρωμένους τη διαταγή διάλυσης της συγκέντρωσης και τους καλούσε να διαλυθούν εντός δεκαλέπτου, τους έλεγε ότι η απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής απαγόρευε συγκεντρώσεις στο ΥΠΕΘΟ, στη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου. Τέτοιου είδους δυνατότητα απαγόρευσης προβλέπει μόνο το χουντικό διάταγμα του 1971.

Το μόνο που απέμενε στην κυβέρνηση ήταν να χαρακτηρίσει εκ των υστέρων ένοπλη τη συγκέντρωση. Το έργο αυτό το ανέλαβε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, ο οποίος την Πέμπτη νωρίς το πρωί, διέδιδε σε συνεντεύξεις του στα ραδιόφωνα ότι οι συγκεντρωμένοι αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί ήθελαν να καταλάβουν το ΥΠΕΘΟ και ότι υπήρχαν ένοπλοι ανάμεσά τους. Ακολούθησε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης που έκανε λόγο για «παράνομη πολιορκία και αποκλεισμό του ΥΠΕΘΟ».

Με χτεσινή τους ανακοίνωση οι ομοσπονδίες των εργαζομένων σε Πυροσβεστική, Αστυνομία και Λιμενικό επισημαίνουν ότι «περί ώρα 01.00 της 9-10-2003 απρόκλητα, αψυχολόγητα και παράνομα, κατά παράβαση και αυτών ακόμη των αξιουμένων από το χουντικό ΝΔ 794/71 προϋποθέσεων περί εκδόσεως και κοινοποιήσεως έγγραφης διαταγής στην οποία να περιέχονται οι λόγοι του επικείμενου κινδύνου για το κοινωνικό σύνολο, ή αδυναμία αποτροπής του με άλλα ηπιότερα μέσα κλπ (ΑΠ 782/79), οι συγκεντρωμένοι συνάδελφοι δέχτηκαν σπάνιας βιαιότητας επίθεση από εντεταλμένους συναδέλφους αστυνομικούς».

Με εντολή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. αντιστρατήγου Φ. Νασιάκου, διατάχθηκε η διενέργεια επείγουσας Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες και τυχόν αδικήματα, συνδικαλιστών αστυνομικών αλλά και όσων αστυνομικών πήραν μέρος στην τριήμερη διαμαρτυρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, την εξέταση θα κάνει ο υποστράτηγος Ν. Τζιράκης, βοηθός γενικός διευθυντής Αττικής. Δηλαδή, θα ερευνηθεί αν υπήρξαν πειθαρχικά ή και ποινικά αδικήματα από συγκεκριμένους αστυνομικούς, συνδικαλιστές ή μη, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεών τους.

Από την άλλη, οι διαμαρτυρόμενοι αστυνομικοί αναμένεται να απαντήσουν με μηνύσεις σε όσους έδωσαν την εντολή της επίθεσης, αλλά και σε αυτούς που κτύπησαν και έριξαν χημικά κατά των διαδηλωτών.

Χτες το πρωί, τους διαδηλωτές επισκέφθηκε ξανά ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος, ενώ κοντά τους βρέθηκε για άλλη μια φορά και ο Γιάννης Νάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος για τα Σώματα Ασφαλείας.

Οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών παρέδωσαν χτες ψήφισμα διαμαρτυρίας στο γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Γ. Κανελλόπουλο. Στις 12 το μεσημέρι, τελείωσε η τριήμερη ένστολη διαμαρτυρία και οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν από την πλατεία Συντάγματος. Τη Δευτέρα αναμένεται να υπάρξει συνάντηση των προεδρείων των ενώσεων, προκειμένου να εξεταστούν τα μέχρι τώρα στοιχεία και να προγραμματιστούν νέες κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ