Κυριακή 9 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενισχύσεις από το στράτευμα

Δικαστικοί σημειώνουν ότι «σύμφωνα με τις παραγράφους 121 έως 129 του "Κανονισμού της εν πόλεσιν Υπηρεσίας των Στρατευμάτων" και κατόπιν αιτήσεως (σήμερα) του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή ή Αστυνομικού Διευθυντή του νομού, την Αστυνομική Αρχή ενισχύει δύναμη του στρατεύματος, η οποία χρησιμοποιείται μόνο σε απόλυτη ανάγκη και εφόσον οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τα όπλα τους, εξάντλησαν τις δυνατότητές τους και δεν είναι σε θέση μόνες τους να επιβάλλουν την τάξη. Στις περιπτώσεις αυτές τα στρατιωτικά τμήματα επεμβαίνουν δυναμικώς κάνοντας χρήση του οπλισμού τους».

Ετσι κι αλλιώς ο «εσωτερικός εχθρός» επανήλθε ως απειλή, που καλούνται να αντιμετωπίσουν και οι Ενοπλες Δυνάμεις. Σ' αυτό το πλαίσιο προετοιμάζονται για να αναλαμβάνουν ανοιχτά ρόλο κατασταλτικού μηχανισμού. Στρέφονται σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» και των άλλων λεγόμενων ασύμμετρων απειλών.

Ο πυρήνας του νέου, νεοταξίτικου, αμυντικού δόγματος, εμπεριέχει την προστασία της «διεθνούς ασφάλειας» και «σταθερότητας». Οι Ενοπλες Δυνάμεις στόχο έχουν την αντιμετώπιση των «στρατιωτικού χαρακτήρα τρομοκρατικών ενεργειών». Αναγορεύονται, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, σε εγγυητή της «ασφάλειας, της ειρήνης και της σταθερότητας». Η τρομοκρατία ανάγεται σε «εθνική απειλή», γεγονός που συνεπάγεται ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις αναλαμβάνουν ρόλο στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Στις «ασύμμετρες απειλές», που καλούνται ν' αντιμετωπίσουν οι Ενοπλες Δυνάμεις, είναι και για τη «σοβαρή προσβολή ή την καταστροφή των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δομών».

Εξάλλου ειδική μελέτη του ΓΕΣ προβλέπει για το στράτευμα τη συγκρότηση μηχανισμού, που θα υποστηρίζεται από αυτοδύναμο κέντρο συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο. Ο μηχανισμός αυτός θα λαμβάνει αποφάσεις και θα δρα έξω από τις «συνήθεις γραφειοκρατικές δομές». Θα αναλαμβάνει ακόμα «και προληπτική δράση πριν την εκδήλωση των «απειλών». Η μελέτη, στις μορφές των «ασύμμετρων απειλών» που θα αντιμετωπίσει ο Στρατός, περιλαμβάνει: Το θρησκευτικό φανατισμό. Τη λαθρομετανάστευση. Την τρομοκρατία. Το οργανωμένο έγκλημα. Τις ψυχολογικές επιχειρήσεις.

Ψυχολογικές επιχειρήσεις θεωρούνται αυτές που «στρέφονται κατά του ηθικού, του στρατιωτικού ή πολιτικού ανθρώπινου δυναμικού της Χώρας, καλλιεργώντας τον ψίθυρο και διαδίδοντας φήμες. Επιδιώκουν να δημιουργήσουν αίσθημα ανασφάλειας και πανικού. Ενθαρρύνουν τυχόν υπάρχουσες ομάδες (εθνικιστικές, θρησκευτικές, τρομοκρατικές), για πρόκληση δολιοφθορών. Πιθανοί Στόχοι Ψυχολογικών Επιχειρήσεων: Το πολιτικό και στρατιωτικό ανθρώπινο δυναμικό της Χώρας». Το ποιες υπηρεσίες, μυστικές ή όχι αναλαμβάνουν τέτοια δραστηριότητα προκειμένου να δημιουργήσουν συνθήκες για ένοπλη δράση κατά του λαϊκού κινήματος γίνεται κατανοητό. Αλλωστε υπάρχει και η αμερικάνικη πείρα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ