Κυριακή 9 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Η εκδοχή του Μπάρνεϊ

Ο Μπάρνεϊ είναι 67 χρόνων, έχει τρία παιδιά με την τελευταία σύζυγό του, τη Μύριαμ, που τον έχει εγκαταλείψει για έναν νεότερό της. Για έναν πληκτικό Αμερικανό καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Καναδά. Ο Μπάρνεϊ είναι επιτυχημένος, αλλά δεν είναι ευτυχισμένος. Μάλλον είναι πληγωμένος. Μπορεί να έχει την ικανότητα να βγάζει χρήματα, τα οποία σκορπάει από δω και από κει, αλλά που αυτά ξαναφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια μετά τη βροχή. Νιώθει μοναξιά. Είναι το αστέρι του τέτοιο. Γιος Εβραίου αστυφύλακα γίνεται μέγας και τρανός χωρίς, όμως, ευτυχώς, να «χάσει» τα νεανικά του χρόνια, τα οποία, αντιθέτως, τα έχει γλεντήσει και με το παραπάνω στο Παρίσι, έχοντας φτάσει ακόμη και σε τρομερές υπερβολές και σε καταχρήσεις. Παρ' όλα αυτά, τα καταφέρνει πολύ καλά στον επαγγελματικό τομέα, αλλά όχι και στον ιδιωτικό. Λάθος επιλογές πάντα, σε λάθος στιγμές κάνει. Παράδειγμα: τη γυναίκα της ζωής του, τη Μύριαμ, τη γνωρίζει και την ερωτεύεται κεραυνοβόλα, και για πάντα, την ημέρα του γάμου του με τη δεύτερη γυναίκα του. Ο Μπάρνεϊ, που είναι τρυφερός πατέρας, αφοσιωμένος γιος, γερό ποτήρι και τρομερά επιρρεπής στις «γήινες» απολαύσεις, γίνεται πυρ και μανία όταν διαβάζει το πόνημα ενός πρώην φίλου από την εποχή της Γαλλίας, του Τέρι, ο οποίος τον κατηγορεί για μύρια όσα, ακόμη και για φόνο. Τότε ανακαλεί και αναπολεί τη ζωή του. Νοσταλγεί. Παίρνει την πένα και αρχίζει να ξιφουλκεί πάνω στο χαρτί. Γράφει την ιστορία του έτσι όπως αυτός την «είδε» και προσκαλεί τον αναγνώστη στο θαυμαστό, γοητευτικό, γεμάτο χιούμορ κόσμο του.

Ο Μπάρνεϊ σαρκάζει και αυτοσαρκάζεται σε κάθε σελίδα, συνεχίζοντας με μανία τον πόλεμο κατά του Τέρι. Ο αγώνας του όμως, δυστυχώς, γίνεται διμέτωπος. Δεν είναι μονάχα ο Τέρι ο εχθρός του, αλλά η τρομερή ασθένεια που ξαφνικά αρχίζει να τρώει τον εγκέφαλο και να εκφυλίζει τη μνήμη του. Η νόσος του Αλτσχάιμερ έχει εγκατασταθεί στο κεφάλι του ήρωά μας.

Ο Μπάρνεϊ δεν τρώει κουτόχορτο. Το συνειδητοποιεί αμέσως με το που εμφανίζεται το πρώτο σύμπτωμα. Δεν το βάζει κάτω. Είναι γεννημένος πολεμιστής. Θα προσπαθήσει να αντισταθεί, για να καθυστερήσει την απόλυτη κυριαρχία του Αλτσχάιμερ. Πρέπει να ζήσει, πρέπει να του δοθεί χρόνος, για να διαψεύσει τα μυθεύματα(;) του Τέρι. «O Κόσμος του Μπάρνεϊ», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πόλις» είναι πραγματικά ένα απολαυστικό βιβλίο για πολύ απαιτητικούς αναγνώστες, γραμμένο από τον Καναδό συγγραφέα και δημοσιογράφο Modercai Riclher.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2011-03-03 00:00:00.0)
Σχετικά με τον Σιμενόν(2004-05-30 00:00:00.0)
Ο Πορνογράφος(2001-10-13 00:00:00.0)
Η υγεία σήμερα(2000-06-23 00:00:00.0)
"Επικίνδυνες αποστολές"(1998-03-15 00:00:00.0)
ένα πρόγραμμα(1996-09-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ