Σάββατο 22 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΚΟ
Στο «σφυρί» και η ακίνητη περιουσία

Η κυβέρνηση εντείνει την πολιτική παραχώρησης περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο ιδιωτικό κεφάλαιο

Στο «σφυρί» βγάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την, απροσδιόριστης αξίας, ακίνητη περιουσία των ΔΕΚΟ. Χτες, στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Ν. Χριστοδουλάκη, της πολιτικής ηγεσίας και των διοικήσεων 21 τον αριθμό, μη εισηγμένων στο ΧΑΑ Δημόσιων Επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου, αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η σύνταξη αναλυτικού μητρώου ακινήτων, στο οποίο, αφού κριθεί ποια είναι λειτουργικά και ποια όχι, θα ενταχθούν σε Εταιρίες Επενδύσεων Ακινήτων.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάνει έτσι το δεύτερο ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης της ακίνητης δημόσιας περιουσίας, την οποία εποφθαλμιούν τράπεζες, εταιρίες ακινήτων κλπ. Το πρώτο μεγάλο βήμα ήταν η απόφαση για εισαγωγή της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου (ΚΕΔ) και της Εταιρίας Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ) στο Χρηματιστήριο, με «προίκα» τα εκατοντάδες χιλιάδες στρέματα δημόσιας γης, τα οποία, μέσω του ΧΑΑ προβλέπεται να ιδιωτικοποιηθούν. Χτες, η κυβέρνηση αποφάσισε να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για να ...αξιοποιήσει και την ακίνητη περιουσία των ΔΕΚΟ, που όπως καταλαβαίνει ο καθένας είναι ανυπολόγιστης αξίας.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι ο ΟΣΕ έχει στην κατοχή του μεγάλη ακίνητη περιουσία, το «φιλέτο» της οποίας θεωρούνται τα ακίνητα στην περιοχή γύρω από το σταθμό του Πειραιά. Στις περιβόητες μάλιστα εκθέσεις Σπράου, από το 1996 ακόμα, προτεινόταν τα ακίνητα αυτά να εκποιηθούν σε ιδιώτες για στεγαστική χρήση. Οσο για τους τρόπους ...αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αυτοί, κατά τους αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου, ποικίλλουν. Οπως αναφέρουν, μπορούν να πωλήσουν λειτουργικά ακίνητα σε τράπεζες με τη μορφή του «leasing sale to back», να τα πωλήσουν για μακροχρόνια περίοδο, να εισπράξουν το ρευστό και στη συνέχεια να τα νοικιάσουν από την αγοράστρια τράπεζα. Αλλος τρόπος είναι η λήψη δανείων με τη μορφή της «τιτλοποίησης» των ακινήτων, να ξεπληρώνουν δηλαδή το δάνειο με τα μελλοντικά έσοδα των ακινήτων, και τρίτη λύση φυσικά είναι η δημιουργία Εταιριών Επενδύσεων Ακινήτων, η οποία πραγματοποιεί αγοραπωλησίες κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ