Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Κλιμακώνεται η επιθετικότητά της στις χώρες της Μεσογείου

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης, επεξηγώντας την αρνητική ψήφο των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ κατά την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο ψήφισμα για την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη και την προώθηση της διαδικασίας της Βαρκελώνης, ανέφερε τα εξής:

«Η πολιτική της ΕΕ απέναντι στις άλλες χώρες της Μεσογείου γίνεται όλο και πιο επιθετική. Βασικός της στόχος η μετατροπή των χωρών αυτών σε δορυφόρους της, η διείσδυση στις αγορές και η εκμετάλλευση ανθρώπων και πλούτου.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΕ απαιτεί ευθυγράμμιση σε ζητήματα "τρομοκρατίας", δικαστική και αστυνομική συνεργασία, ακόμα και συμμετοχή σε δράσεις της στα πλαίσια της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας, ενώ προσφέρει την αναγκαία προς τούτο εκπαίδευση πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού. Παράλληλα απαιτεί ιδιωτικοποιήσεις και φιλελευθεροποίηση, ακόμα και στον τομέα των υπηρεσιών, ενώ δίνει υποσχέσεις για επενδύσεις αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα. Σαν να μην έφταναν αυτά, εκβιάζει για αποδοχή συμφωνιών απέλασης μεταναστών.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες ηχούν αστεία τα περί διαλόγου πολιτισμών και αναρωτιόμαστε σε τι θα χρησιμεύσει η προτεινόμενη συγκρότηση κοινοβουλευτικής συνέλευσης.

Το ψήφισμα του ΕΚ δεν απομακρύνεται από τη γραμμή αυτή και ενώ κάνει μαθήματα για ανθρώπινα δικαιώματα, δε λέει λέξη για την καταπάτησή τους στην Τουρκία, ούτε για την κατοχή της Κύπρου, ενώ η αντιμετώπιση του Παλαιστινιακού γίνεται από τη συνήθη πλευρά των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στο θύτη και το θύμα. Είναι περισσότερο από φανερό ότι η ανάπτυξη της Μεσογείου δε θα γίνει μέσω της συνεργασίας με την ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ