Σάββατο 29 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΕΝΕΥΗ.- Πρωτόκολλο για τον καθαρισμό περιοχών από πολεμικό υλικό που δεν έχει εκραγεί υπέγραψαν χτες στη Γενεύη περισσότερες από 90 χώρες του ΟΗΕ (ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ). Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, οι συμβεβλημένες χώρες που συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις υποχρεώνονται πλέον να καθαρίζουν απ' τα πυρομαχικά (π.χ. βόμβες διασποράς, όλμους, πυραύλους, κλπ.) πρώην εμπόλεμες περιοχές ή να ενημερώνουν σχετικώς τρίτες πλευρές με στόχο τον περιορισμό των ανθρωπίνων θυμάτων μετά το τέλος των συρράξεων.

ΚΑΜΠΕΡΑ.- Οι κάτω του 20% δείκτες δημοτικότητας που «απολάμβανε» ο Σάιμον Κριν, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην Αυστραλία, τον ώθησαν, μεταξύ άλλων, χτες να ανακοινώσει την παραίτησή του. Ο νέος ηγέτης του κόμματος αναμένεται να εκλεγεί απ' τους 92 βουλευτές της παράταξης την ερχόμενη Τρίτη.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχει λάβει η ΝΑΤΟική δύναμη κατοχής στο Κοσσυφοπέδιο σε κτίρια πολυεθνικών αποστολών, ανταποκρινόμενη, όπως ανακοινώθηκε, «σε σαφείς απειλές κατά αποστολών διεθνών οργανισμών» που βρίσκονται στην περιοχή.

ΛΑΓΟΣ.- Επτά αλλοδαποί εργαζόμενοι σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις πολυεθνικών εταιριών κοντά στο νότιο δέλτα του Νίγηρα απήχθησαν χτες, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των νιγηριανών αρχών ασφαλείας. Η εθνικότητα των ομήρων είναι κολομβιανή, ρωσική, βρετανική και αυστραλέζικη.

ΛΟΥΣΑΚΑ.- Η εγκληματικά ελαττωματική μηχανή του αεροσκάφους που μετέφερε τα 18 μέλη της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας της Ζάμπιας και συνετρίβη πριν δέκα χρόνια στην Γκαμπόν ήταν η αιτία του δυστυχήματος, βυθίζοντας τότε την αφρικανική χώρα σε εθνικό πένθος. Αυτό αναφέρει έκθεση κρατικών αρχών που δόθηκε μόλις χτες στη δημοσιότητα...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Την «ανάγκη να καλυφθούν τα επιχειρησιακά κενά» στην κατοχή του Αφγανιστάν επισήμανε χτες ο γγ του ΝΑΤΟ, λόρδος Τζ. Ρόμπερτσον, καλώντας για νέες αποστολές ευρωπαϊκών δυνάμεων.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.- Ο συνολικός απολογισμός των τεσσάρων βομβιστικών επιθέσεων στην Τουρκία έφτασε τους 61 νεκρούς και τους 677 τραυματίες, κατά τις αρχές, που ανακοίνωσαν επίσης χτες ότι οι συλληφθέντες σε σχέση με το μακελειό έφτασαν τους 20.

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.- Ενώ η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται, από τις 82 έδρες του Κοινοβουλίου της Βόρειας Ιρλανδίας που έχουν κριθεί (εκ του συνόλου των 108) οι Δημοκρατικοί Ενωτικοί καταλαμβάνουν 21, οι Ενωτικοί του Ολστερ 21 και το Σιν Φέιν 19. Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα κερδίζει 12 έδρες και ανεξάρτητοι 4. Αναλυτές μιλούν για «νίκη» της παράταξης των ενωτικών προτεσταντών.

ΠΑΡΙΣΙ.- Απεργία αρχίζουν οι περισσότεροι από 9.500 εργαζόμενοι στις διάφορες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, συμπεριλαμβανομένων όσων υπηρετούν στις 154 πρεσβείες, στα 98 προξενεία και στα 500 πολιτιστικά Ινστιτούτα ανά τον κόσμο. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις σημαντικές περικοπές στον προϋπολογισμό του υπουργείου και έχουν καλέσει και τους διπλωμάτες να συμμετάσχουν, κάτι που αν γίνει, θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που διπλωμάτες θα κινητοποιηθούν.

ΜΟΣΧΑ.- Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρία «Σιμπνέφτ» ανακοίνωσε χτες ότι αναστέλλει προσωρινά την προγραμματισμένη για μέχρι τα τέλη του 2003 ολοκλήρωση της συγχώνευσής της με τον όμιλο «Γιούκος».

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Ερευνες έγιναν σε δύο διαμερίσματα στο Γκλόστερ της Κεντροδυτικής Βρετανίας κοντά στην κατοικία του συλληφθέντος από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία 24χρονου Σαΐντ Μοχάμεντ Μπάντατ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ