Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αναγκαιότητα η αντισεισμική θωράκιση

Το θέμα της αντισεισμικής θωράκισης της Θεσσαλονίκης φέρνουν στη Βουλή με Ερώτηση, στους υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και ΠΕΧΩΔΕ, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιώργος Χουρμουζιάδης και Αγγελος Τζέκης.

Στην Ερώτηση σημειώνεται ότι «σύμφωνα με έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε, το 80% των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, βαθμολογήθηκαν κάτω από το μισό της κλίμακας βαθμολογίας για το σεισμό (πήραν κάτω από 2 στην κλίμακα 0 έως 5,5). Απ' αυτά 18% πήραν κάτω από 0 και 48 κάτω από 1».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν ότι «αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά η αναλγησία της κυβέρνησης αφού δεν έχει κάνει τίποτα μέχρι τώρα για τον έλεγχο των σχολείων σε περίπτωση σεισμού. Δεν έχει κάνει τίποτα για την ενίσχυση ή την αντικατάστασή τους».

Υπογραμμίζουν επίσης πως «η κατάσταση στα σχολεία αναδεικνύει και την αντιμετώπιση των των άλλων χώρων μαζικής συνάθροισης (κινηματογράφοι, θέατρα, Νοσοκομεία, Εκκλησίες κλπ.) και ιδιαίτερα εκεί που φοιτά (φροντιστήρια κλπ.) αλλά και εκεί που διασκεδάζει η νεολαία, δηλαδή σε χώρους που εύκολα μπορεί να διακρίνει κανείς την ανεπάρκειά τους αφού στεγάζονται σε κτίρια παλιά χωρίς καν την εξασφάλιση των πιο απλών κανόνων ασφαλείας και διαφυγής».

Αξίζει να σημειωθεί, όπως επισημαίνουν, «ότι και άλλοι φορείς, όπως το ΤΕΕ (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας), η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (Πολεοδομία), έχουν επανειλημμένα τονίσει τους κινδύνους που απειλούν τους κατοίκους της πόλης, από ενδεχόμενο σεισμό εξαιτίας των παλαιών και "τραυματισμένων" από το σεισμό του 1978 κτιρίων».

«Γίνεται φανερό - συνεχίζει η Ερώτηση - ότι η επιλογή της κυβέρνησης για προβολή των έργων που γίνονται στο όνομα των κερδών των μεγαλοκατασκευαστών και της εξυπηρέτησης των δράσεων των πολυεθνικών, δε "χωράει" τα έργα που απαιτούνται για την προστασία της ζωής των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να μην έχουν "πέραση", να μη βρίσκονται στις "επιλεξιμότητες" και προτεραιότητες».

Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Εχουν παρθεί έστω κάποια μέτρα για τον έλεγχο των σχολικών κτιρίων και των κτιρίων μαζικής συνάθροισης της Θεσσαλονίκης;
  • Σε ποιο σημείο βρίσκεται η όλη διαδικασία και πότε προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί;
  • Τι προβλέπεται για τα επικίνδυνα κτίρια; Πώς θα θωρακιστούν; Με ποιο χρονοδιάγραμμα;
  • Προβλέπονται στον προϋπολογισμό οι σχετικές πιστώσεις;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ