Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΡΕΑΣ
Παράταση στην καταστροφή του δάσους

Η πίεση κατοίκων και φορέων ανάγκασε την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου, να αποσύρει την τροπολογία για την ανέγερση Συνεδριακού Κέντρου της Εκκλησίας σε δασική έκταση. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι θα την επαναφέρει σε άλλο νομοσχέδιο..!

Η επίμαχη έκταση φαίνεται στον κύκλο...
Η επίμαχη έκταση φαίνεται στον κύκλο...
Κάτω από την πίεση των κατοίκων και τη γενική κατακραυγή, αποσύρθηκε χθες η τροπολογία για την ανέγερση συνεδριακού κέντρου και άλλων κτιρίων της Εκκλησίας στη δασική περιοχή του «Αγίου Ιωάννη Καρέα». Στην πράξη αυτή προέβη η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, επικαλούμενη στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή την ελλιπή ενημέρωση των κατοίκων. Ωστόσο, έκανε ξεκάθαρο ότι η τροπολογία θα επανέλθει σε άλλο νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία προέβλεπε ανέγερση κτιριακών συγκροτημάτων συνολικής δομημένης επιφάνειας 67.000 τετραγωνικών μέτρων, σε έκταση 27 στρεμμάτων, ευαίσθητης δασικής περιοχής, η οποία ταυτόχρονα προστατεύεται από το θεσμικό πλαίσιο της Β` Ζώνης του Υμηττού, που επιτρέπει μόνον ήπιες χρήσεις συμβατές με το περιβάλλον. Το 27 στρέμματα αποτελούν μέρος έκτασης 270 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της Εκκλησίας. Εκεί η Ιερά Σύνοδος θα ανεγείρει συνεδριακό - πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο, ξενώνες και άλλες εγκαταστάσεις, άσχετες με το δάσος και τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

Η Β. Παπανδρέου, προκειμένου να αιτιολογήσει την απόσυρση, είπε: «Επειδή υπάρχει η διαφορετική άποψη και οι ισχυρισμοί των κατοίκων της περιοχής ότι πρόκειται να κοπούν δέντρα, αποσύρω προσωρινά την τροπολογία και θα τη φέρω σε άλλο νομοσχέδιο, προκειμένου να υπάρξει πλήρης ενημέρωση τόσο από την πλευρά του ΥΠΕΧΩΔΕ και την Εκκλησία της Ελλάδος προς τους κατοίκους της περιοχής».

Αμεση ήταν η αντίδραση του Δήμου Βύρωνα. Ετσι, το δημοτικό συμβούλιο, σε συνεδρίασή του, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 500 κατοίκων της πόλης, διατράνωσε ομόφωνα την αντίδρασή του στην κατάθεση της τροπολογίας και «τη βούλησή του για αγωνιστικές κινητοποιήσεις του λαού του Βύρωνα, στην κατεύθυνση της ενημέρωσης των πολιτών της Αττικής και της αποτροπής υλοποίησης του σχεδίου». Παράλληλα, απαίτησε «την άμεση απόσυρση της τροπολογίας και την έναρξη διαλόγου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς της πόλης».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Αλαβάνος σημείωσε πως «το ΤΕΕ δεν μπορεί παρά να είναι αντίθετο, με όποια ρύθμιση ή άλλη παρέμβαση κατατείνει στην αλλοίωση και επιβάρυνση του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος της Αττικής».

Για το θέμα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος, δήλωσε χτες ότι «οι φορείς και οι δήμοι της περιοχής, που ανήκει η έκταση, αντιδρούν, προβάλλοντας, βεβαίως, το λογικό και νόμιμο δικαίωμα, στη διατήρηση του πράσινου και ως ένα βαθμό οι άνθρωποι έχουν δίκιο. Ισως όμως αγνοούν όλη την αλήθεια. Οταν ενημερωθούν πλήρως, για το όλο θέμα από τον αρχιεπίσκοπο και από την Εκκλησία γενικότερα, για το τι πρόκειται να χτιστεί δε θα έχουμε, νομίζουμε, καμία αντίδραση. Αλλωστε, τηρούνται όλοι οι όροι προστασίας του περιβάλλοντος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τροπολογία για την απομάκρυνση των ρυπογόνων βιομηχανιών από Κερατσίνι - Δραπετσώνα(2020-07-24 00:00:00.0)
Νέες διευκολύνσεις για «εμβληματικές επενδύσεις» του κεφαλαίου(2020-02-07 00:00:00.0)
«ΠΑΡΚΟ» ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ γίνεται το Ελληνικό!(2003-11-22 00:00:00.0)
Προς κυβερνητική αναδίπλωση;(2003-02-25 00:00:00.0)
Προς νέα καταστροφή του δάσους(1999-08-19 00:00:00.0)
Ελεύθεροι χώροι μεγάλης αξίας(1997-08-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ