Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Πακέτο» νομικής βοήθειας

Μέσα στο κλίμα των περίφημων «πακέτων» παροχών, κατατέθηκε χτες στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «παροχή νομικής βοήθειας σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος».

Με το νομοσχέδιο, δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες με χαμηλά εισοδήματα να έχουν νομικό συμπαραστάτη ενώπιον των δικαστηρίων που τα έξοδα θα καταβάλλονται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ως χαμηλό οικογενειακό εισόδημα θεωρείται όταν δεν υπερβαίνει τα 2/3 των κατώτατων ετήσιων αποδοχών της εκάστοτε Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, δηλαδή με τα σημερινά δεδομένα 5.400 ευρώ το χρόνο.

Η ουσία του νομοσχεδίου είναι η έμμεση παραδοχή από την πλευρά της κυβέρνησης της αντιλαϊκής της πολιτικής, που έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί συμπολίτες μας να μην μπορούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Στο μεταξύ, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση καθιερώνει τη νομική παροχή στους χαμηλόμισθους, με άλλο νομοσχέδιο που έχει στα συρτάρια του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φ. Πετσάλνικος, για τα διοικητικά δικαστήρια, κάνει ακόμα πιο ακριβή την προσφυγή στη Διοικητική Δικαιοσύνη, καθώς προβλέπει σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι και δεκαπλάσια αύξηση στα παράβολα που θα πρέπει να καταβάλλουν οι διάδικοι!

Πάντως, στο νομοσχέδιο που κατέθεσε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης, δικαιούχοι της «νομικής αρωγής» εκτός από τους Ελληνες είναι και οι πολίτες των υπολοίπων χωρών της ΕΕ, καθώς και πολίτες τρίτου κράτους, εφόσον έχουν νόμιμη κατοικία ή συνήθη διαμονή στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο ενδιαφερόμενος πολίτης θα απευθύνεται στο δικαστή της περιφέρειας, όπου πρόκειται να γίνει η δίκη και θα επισυνάπτει στην αίτησή του τα αναγκαία δικαιολογητικά, ενώ ο δικαστής θα διορίζει δωρεάν δικηγόρο από τον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο.

Στις ποινικές υποθέσεις ο θεσμός της νομικής αρωγής καλύπτει κακουργήματα και πλημμελήματα αρμοδιότητας Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, ενώ περιλαμβάνει και εφέσεις, αναιρέσεις και αιτήσεις επανάληψης της διαδικασίας. Στην πολιτική δικονομία καλύπτεται κάθε δικαστική διαφορά (π.χ. ατυχήματα, εργατικά, μισθώσεις, διατροφές, οικογενειακές διαφορές κλπ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ