Τετάρτη 28 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.- Οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Κίνας υπέγραψαν χτες κοινή διακήρυξη κατά του δημοψηφίσματος στην Ταϊβάν την 20ή Μαρτίου με το ερώτημα εάν η Ταϊπέι «πρέπει ή όχι να ενισχύσει την αντιπυραυλική της άμυνα» εφόσον το Πεκίνο δεν αποσύρει τους πυραύλους που στοχεύουν εναντίον της. Ο Ζακ Σιράκ ζήτησε επίσης την άρση του εμπάργκο όπλων που διατηρεί η ΕΕ σε βάρος της Κίνας από το 1989.

ΚΑΪΡΟ.- Δέκα άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί, άλλοι 30 τραυματίες ενώ πέντε αγνοούνταν μετά την κατάρρευση πολυώροφου κτιρίου αργά προχτές βράδυ σε συνοικία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Αφορμή στάθηκε πολύωρη πυρκαγιά που δεν κατέστη δυνατό να κατασβεστεί. Τα περισσότερα θύματα ήταν αστυνομικοί και πυροσβέστες...

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Η κυβέρνηση Βάτζπαϊ ανακοίνωσε χτες ότι η ινδική Βουλή θα διαλυθεί την 6η Φεβρουαρίου ώστε να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές τον Απρίλη, αντί για τον Νοέμβρη που θα γίνονταν κανονικά. Επίσης χτες, γνωστοποιήθηκε το χρονοδιάγραμμα των νέων «επαφών» με το Πακιστάν για το Κασμίρ, από την 16η ως την 18η Φεβρουαρίου - εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας και με σαφείς στοχεύσεις...

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Το Πακιστάν έλαβε χτες «δωρεά» ύψους 495 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ, το μισό εκ της οποίας, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης του στρατηγού Μουσάραφ, θα διαθέσει για την πληρωμή δόσεων δανείων και το υπόλοιπο μισό για «καταδίωξη των Ταλιμπάν».

ΑΟΥΣΒΙΤΣ.- Ημέρα μνήμης χτες για τα θύματα του ναζισμού, αφού γιορτάστηκαν τα 59 χρόνια από την απελευθέρωση του στρατοπέδου του Αουσβιτς, στις 27 Γενάρη του 1945 από τον Κόκκινο Στρατό.

ΠΟΡΤ-Ω-ΠΡΕΝΣ.- Νέος γύρος βίαιων επεισοδίων σημαδεύει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Αϊτή από το περασμένο φθινόπωρο. Ενας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν στην παράκτια πόλη Γκονάβ. Με το νέο θανατηφόρο επεισόδιο, ο αριθμός των νεκρών από τον περασμένο Σεπτέμβρη που άρχισαν οι διαδηλώσεις έχει ανέλθει στους 48, ενώ ο αριθμός των τραυματιών στους 97.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.- Ο πρώην δικτάτορας της Αργεντινής Χόρχε Βιντέλα και δύο ακόμη υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της στρατιωτικής χούντας (1976-1983) συνελήφθησαν στην Αργεντινή κατ' απαίτηση της γερμανικής δικαιοσύνης, η οποία επιθυμεί να τους δικάσει στη Γερμανία για τη δολοφονία δύο Γερμανών που αντιτάχθηκαν στη χούντα. Ο Βιντέλα, ο απόστρατος ναύαρχος Εμίλιο Μασέρα και ο απόστρατος στρατηγός Κάρλος Σουάρες Μασόν βρίσκονταν ήδη σε κατ' οίκον περιορισμό, κατηγορούμενοι για τις μαζικές απαγωγές βρεφών πολιτικών κρατουμένων στις οποίες επιδιδόταν η χούντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ