Κυριακή 1 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Πετρέλαια υπάρχουν αλλά για ποιον;

Μέσα σε μια βαριά ατμόσφαιρα αποκάλυψης σκανδάλων και σκοτεινού προεκλογικού κλίματος, από την άγρια αναμέτρηση των δύο εξουσιαστικών κέντρων, μια είδηση που δημοσιοποιήθηκε σε ορισμένες εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς, πέρασε απαρατήρητη.

Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα - (24/1/04) - στην υποθαλάσσια περιοχή Καλλιρράχης της Θάσου, κοντά στα παλιότερα αποθέματα και σε βάθος 2.556 μέτρων, εντοπίστηκαν αντίκλινα - (φυσικές γεωλογικές δεξαμενές) - που υπολογίστηκαν ότι περιέχουν 227 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο, το οποίο μπορεί να καλύψει εγχώριες ανάγκες για δύο περίπου χρόνια. Οι υποθαλάσσιες έρευνες διεξάγονται από την εταιρία «Καβάλα Οϊλ», όπου μετέχει ρουμανικό συγκρότημα και κατά 58% βρετανική εταιρία.

Αυτονόητο θεωρείται, ότι θα ακολουθήσουν περισσότερες έρευνες και δοκιμές καύσης για να πιστοποιηθεί ότι το νέο απόθεμα είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμο, σε συνδυασμό με τη θερμιδική του απόδοση, την περιεκτικότητα σε θειάφι κ.λπ.

Από την κυβερνητική πλευρά δεν υπήρξαν, ως την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές, σχετικές ανακοινώσεις.

Επί πολλά χρόνια ασχολήθηκα με δημοσιογραφικές έρευνες, σχετικές με τα πετρέλαια, πιστεύοντας - με βάση και τις σχετικές δοκιμαστικές γεωτρήσεις στον ηπειρωτικό και στον υποθαλάσσιο χώρα - ότι πετρέλαια και φυσικό αέριο υπάρχουν στη χώρα μας, αλλά η αξιοποίησή τους περιπλέκεται σε ξένα συμφέροντα και κυρίως αμερικανικά, αλλά και τις γνωστές τουρκικές διεκδικήσεις.

Το ίδιο έγινε σταδιακά και για άλλες πηγές του εθνικού μας πλούτου που έγιναν βορά του ντόπιου και του ξένου αρπακτικού κεφαλαίου.

Οταν με τον συνάδελφο Δημήτρη Τσαλαπάτη αποκαλύψαμε τις αποικιακού χαρακτήρα συμβάσεις με την «Οσεάνικ», τα πετρέλαια της Θάσου, τις χουντικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του Τομ Πάπας κ.λπ. οδηγηθήκαμε στα δικαστήρια για να φιμωθεί η όποια αντίθετη προς τα συμφέροντά τους, φωνή.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ