Κυριακή 1 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Το σκάνδαλο βρίσκεται στην αντιλαϊκή πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Με συγκεντρώσεις στην Επισκοπή, στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο ολοκληρώθηκε χτες η διήμερη περιοδεία στην Κρήτη

«Το μεγάλο σκάνδαλο είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, η ανατροπή του 8ωρου και του 7ωρου, η εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, οι εκχωρήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Σκάνδαλο είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση παγκόσμια στη συνεισφορά κατά του βρόμικου πολέμου στο Ιράκ με τη βάση της Σούδας» Ετσι σχολίασε χτες από την Κρήτη, όπου βρισκόταν σε περιοδεία η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τη φιλολογία περί σκανδάλων και τον ανταγωνισμό των δυο συνεταίρων του δικομματισμού για το ποιος αντιγράφει ποιον. Και τόνισε:

«Επομένως, κριτήριο για τον ελληνικό λαό πρέπει να γίνει η γενική πολιτική στην οποία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση.

Δεν αντιγράφει ο ένας τον άλλο. Βρίσκονται σε σύμπτωση. Αυτό πρέπει να είναι το κριτήριο κι αυτή η πολιτική, βεβαίως, γεννά και σκάνδαλα σαν αυτά που γνωρίσαμε το τελευταίο διάστημα. Ο ελληνικός λαός πρέπει να πάρει σαν κριτήριο, επίσης, στην ψήφο του, ότι και σήμερα και τα δύο κόμματα τού υπόσχονται μια Ελλάδα των επιχειρηματιών. Επομένως, τα δύο κόμματα είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν την ίδια πολιτική και ο ανταγωνισμός τους είναι απλώς για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην κυβερνητική εξουσία».

Η διήμερη περιοδεία

Πραγματικά προβλήματα πραγματικών ανθρώπων. Κι αγωνία για το αύριο. Με βάση το βίωμα μιας σκληρής πραγματικότητας, που δεν καταγράφεται στις επίσημες στατιστικές, αλλά αρκεί μια βόλτα στα καφενεία και στις γειτονιές, στα στέκια των εργατών και αγροτών για να αναδειχτεί.

Αυτή είναι η εικόνα που καταγράψαμε δύο μέρες τώρα στη διάρκεια της περιοδείας της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στην Κρήτη.

Κι απέναντι σ' αυτήν την εικόνα ακόμα πιο ισχυρή η εκτίμηση ότι τώρα είναι η ώρα για μαζικό απεγκλωβισμό από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, τώρα είναι η ώρα για αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, για να μπορεί να είναι πιο ισχυρό στην αντιπαράθεση με την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου.

Η επομένη των εκλογών θα είναι χειρότερη. Αυτό προκύπτει πλέον ως κοινή εκτίμηση ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα. Κυριάρχησε και στις συζητήσεις στην Κρήτη. Οπως χτες το πρωί στο χωριό Επισκοπή και το μεσημέρι στη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου. Το ίδιο ξανά χτες το απόγευμα στη συζήτηση με σπουδαστές και φοιτητές στο Ηράκλειο.

Στο έδαφος της ίδιας της πραγματικότητας που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα, η εκτίμηση που κατέθεσε η Αλέκα Παπαρήγα, ότι η μόνη ανάπτυξη που σημειώθηκε στην Ελλάδα στα χρόνια που πέρασαν, είναι αυτή που αυξάνει τα κέρδη του κεφαλαίου, ήρθε κι έδεσε με την εμπειρία. Που λέει, επίσης, ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει την ευθύνη, γι' αυτού του τύπου την ανάπτυξη, γιατί είναι κυβέρνηση, αλλά επίσης είναι γεγονός ότι όλα τα μέτρα τα αντιλαϊκά έχουν την ευλογία και συναίνεση της ΝΔ που ψήφισε στρατηγικής σημασίας νόμους για το μεγάλο κεφάλαιο».

«Στο πετσί του ο λαός τα γνωρίζει όλα αυτά», σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα και συμπλήρωσε: Το κρίσιμο πλέον, είναι «τι γίνεται από δω και μπρος. Και οι δύο περιμένουν την εκλογική αναμέτρηση για να πάρουν νέα, πιο σκληρά μέτρα σε βάρος του λαού».

«Ο λαός, λοιπόν, τόνισε, πρέπει να αδράξει την ευκαιρία και σ' αυτήν την εκλογική αναμέτρηση να δώσει πλήγμα στο δικομματισμό, να ενισχύσει το ΚΚΕ, τον πραγματικό αντίπαλο του δικομματισμού».

«Εχετε, συνέχισε, πλέον περισσότερες αποδείξεις για το πού πάνε τα πράγματα. Είμαστε όλοι περισσότερο υποψιασμένοι. Και γι' αυτό το "όχι στο δικομματισμό" λέγεται με μεγαλύτερη απαίτηση.

Το ΚΚΕ στάθηκε όλα αυτά τα χρόνια ορθό, χωρίς συναλλαγές. Τώρα χρειαζόμαστε περισσότερη δύναμη για να παλέψουμε και την επόμενη μέρα.

Τώρα απαιτούμε και ζητάμε από τις ριζοσπαστικές - προοδευτικές δυνάμεις που υπάρχουν στο λαό, να εγκαταλείψουν τα δύο κόμματα και να τους δώσουν ένα μάθημα διάρκειας και αποφασιστικό. Γιατί, αλλιώς, η ψήφος σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα τους επιτρέπει να λένε ότι εγκρίνεται η πολιτική τους».

«Νικητής, συνέχισε, για το λαό, είναι αυτός που εγκαταλείπει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αυτός που ενισχύει το ΚΚΕ. Δυνάμωμα του ΚΚΕ σημαίνει δυνάμωμα της ελπίδας ότι υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι. Το εκλογικό ποσοστό του ΚΚΕ στις σημερινές συνθήκες είναι κριτήριο ριζοσπαστισμού. Σημαίνει ενίσχυση και της πολιτικής των συμμαχιών. Τις οποίες τις θέλουμε γιατί διεκδικούμε εξουσία λαϊκή, διεκδικούμε λαϊκή περιουσία, κυριαρχικά δικαιώματα στο λαό, όχι στους ιμπεριαλιστές, κι αυτά απαιτούν κοινωνική πολιτική συμμαχία. Θέλουμε δύναμη για να δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση στο κίνημα, για συμμαχίες που να είναι στέρεες κατά της πολιτικής του μεγάλου κεφαλαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ