Σάββατο 14 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στην «κλίνη του Προκρούστη»

Το Κυπριακό παραδόθηκε στην επιδιαιτητική δικαιοδοσία του ΓΓ του ΟΗΕ Κ. Ανάν, ο οποίος θα επιβάλει το σχέδιό του

Μετά τη σύσκεψη του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, και της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Πέμπτη, ήταν θέμα ωρών η υιοθέτηση της αμερικανοτουρκικής πρότασης για μια εκβιαστική διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Οι εντολές - για συμφωνία με την πρόταση που ήταν στο διαπραγματευτικό τραπέζι - που έφυγαν από την Αθήνα μετά τη σύσκεψη της Πέμπτης δεν άφησαν κανένα περιθώριο στην ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία κάτω από το βάρος των πιέσεων αποδέχτηκε χτες το απόγευμα τη διαδικασία.

Με την προτεινόμενη διαδικασία, το Κυπριακό οδηγείται τελικά στην επιδιαιτησία του ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος θα επιβάλει την τελική συμφωνία. Ετσι, λοιπόν, μετά τις χτεσινές θετικές απαντήσεις όλων των εμπλεκόμενων μερών, οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα συνεχιστούν στη Λευκωσία από τις 19 Φεβρουαρίου μέχρι τις 22 Μαρτίου. Στη συνέχεια, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με τη συμμετοχή Ελλάδας και Τουρκίας μέχρι τις 29 Μαρτίου. Οποια ζητήματα δεν κλείσουν με τις διμερείς συνομιλίες και την τετραμερή διάσκεψη θα «επιλυθούν» με την επιδιαιτησία του Κ. Ανάν, ο οποίος θα επιβάλει την άποψή του σύμφωνα με το σχέδιο που έχει υποβάλει για την επίλυση του Κυπριακού.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία συμβουλευτικό ρόλο σε θέματα τεχνικά που έχουν να κάνουν με γνωμοδοτήσεις για το κατά πόσον οι ρυθμίσεις της συμφωνίας επίλυσης συνάδουν με το κοινοτικό κεκτημένο θα έχει η ΕΕ.

Οταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία ο Κ. Ανάν, αφού συμπληρώσει και ολοκληρώσει το κείμενο συμφωνίας θα το παραδώσει στις δυο πλευρές και στις εγγυήτριες δυνάμεις και στη συνέχεια θα τεθεί σε ταυτόχρονα και χωριστά δημοψηφίσματα στις 21 Απριλίου, όπως καθορίστηκε από την επιστολή του ΓΓ προς τις δυο πλευρές. Σε αυτή τη φάση και μόνο, υπάρχει η δυνατότητα απόρριψης της συμφωνίας, αν υπάρξει καταψήφισή της σε κάποιο από τα δημοψηφίσματα των δύο κοινοτήτων.

Ο Κόφι Ανάν

Μετά την υιοθέτηση της συμφωνίας ο ΓΓ του ΟΗΕ σε δηλώσεις του περιέγραψε το χρονοδιάγραμμα και υπογράμμισε «ότι τα μέρη είναι δεσμευμένα να διαπραγματευτούν με καλή πίστη στη βάση του σχεδίου μου για να επιτευχθεί μια συνολική λύση στο Κυπριακό, μέσω χωριστών και ταυτόχρονων δημοψηφισμάτων πριν από την 1η Μαΐου 2004».

Η ελληνική κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός, Κ.Σημίτης, μετά τις εξελίξεις στη Ν. Υόρκη έκανε την παρακάτω δήλωση: «Η σημερινή συμφωνία για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με βάση το σχέδιο Ανάν αποτελεί μια αποφασιστική καμπή για την οριστική επίλυση του Κυπριακού. Η συμφωνία δημιουργεί τις προϋποθέσεις μιας ουσιαστικής διαπραγμάτευσης σε ένα πλαίσιο που αποκλείει κωλυσιεργίες.

Ελπίζω ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά θα διαπραγματευτεί αυτή τη φορά με καλή πίστη.

Προσβλέπω ιδιαίτερα στη δηλωθείσα θέληση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συμβάλλει στη διαμόρφωση της τελικής συμφωνίας.

Θέλω, τέλος, να συγχαρώ τους εκπροσώπους της Ελληνοκυπριακής και της Ελληνικής πλευράς και ιδίως τον Πρόεδρο κ.Παπαδόπουλο, ο οποίος χειρίστηκε τα θέματα με θάρρος και αποτελεσματικότητα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών Τ. Γιαννίτσης χαρακτήρισε τη συμφωνία «ιστορική» και υπογράμμισε ότι Λευκωσία και Αθήνα αποφάσισαν ομόφωνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ