Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Διεκδικούν το δίκιο τους με κινητοποιήσεις

Πολύωρο μπλόκο χτες στην Εθνική οδό Κορίνθου - Τρίπολης από αγρότες της Αρκαδίας. Νέο συλλαλητήριο σήμερα μπροστά στην Παναιγιάλεια Ενωση στο Αίγιο, ενώ αύριο σειρά παίρνει η Λέσβος

Με πολύωρο μπλόκο απάντησαν χτες οι ελαιοπαραγωγοί της Αρκαδίας, με συλλαλητήριο απαντούν οι ελαιοπαραγωγοί της Αιγιάλειας σήμερα, Τετάρτη, στις 11 το πρωί, μπροστά από την Παναιγιάλεια Ενωση, στο συνεχιζόμενο εμπαιγμό και στην άρνηση της κυβέρνησης να καταβάλει το σύνολο της επιδότησης στην παραγωγή του ελαιολάδου.

Εκατοντάδες ελαιοπαραγωγοί απ' όλη την Αρκαδία προχώρησαν σε μπλόκο επάνω στην Εθνική οδό Κορίνθου - Τρίπολης, στον κόμβο της Βιομηχανικής Ζώνης ακριβώς στην είσοδο της πόλης, παρακάμπτοντας τις αστυνομικές δυνάμεις που θέλησαν να τους εμποδίσουν. Ηταν γύρω στις 9.30 το πρωί όταν από παρακαμπτήριες οδούς οι ελαιοπαραγωγοί με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα έστησαν το μπλόκο και άναψαν φωτιές κάτω από φοβερά αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Δημήτρης Κολοβός, υποψήφιος βουλευτής Αρκαδίας του ΚΚΕ και στέλεχος της ΠΑΣΥ, τόνισε: «Η κυβέρνηση συνεχίζει να εμπαίζει χιλιάδες τίμιους ελαιοπαραγωγούς που δουλεύουν ήλιο με ήλιο για να τα βγάλουν πέρα. Αντί να καταβάλει τώρα τα χρήματα που μας χρωστά αντιμετωπίζει το πρόβλημα φέρνοντας την Αστυνομία. Οι αγρότες πρέπει να απαντήσουν κατάλληλα στις επικείμενες εκλογές σε όλους όσοι τους ξεκληρίζουν αλλά και σε όσους συμφωνούν με αυτή την πολιτική, γιατί έρχονται ακόμα πιο δύσκολες μέρες για τη μικρομεσαία αγροτιά, η οποία πρέπει να αντισταθεί αν θέλει να μείνει στα χωράφια της».

Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα οι ελαιοπαραγωγοί αποχώρησαν και αποφάσισαν να ξανασυγκεντρωθούν μεθαύριο, Παρασκευή, 20 του Φλεβάρη στα Δολιανά για να καθορίσουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα.

Στην Αιγιάλεια, όπου σήμερα οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής κατεβαίνουν σε νέα δυναμική κινητοποίηση, η κατάσταση είναι διπλά τραγική. Στον τομέα του λαδιού τούς πλήττει η πολιτική της κυβέρνησης και τους εξοργίζει η συνεχιζόμενη κοροϊδία. Μέχρι το υπουργείο Γεωργίας έχει αθετήσει δύο φορές τις δεσμεύσεις του έναντι των ελαιοπαραγωγών για καταβολή της επιδότησης στο 100%. Μέσα σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν η ισχυρή χιονόπτωση και ο παγετός των προηγούμενων ημερών για να δώσουν τη χαριστική βολή. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες τόσο στην παραγωγή όσο και στο φυτικό κεφάλαιο.

Αύριο, επίσης, οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου πραγματοποιούν συλλαλητήριο στην πλατεία Σαπφούς στις 11 π.μ., με κεντρικό αίτημα την καταβολή ολόκληρης της επιδότησης. Το συλλαλητήριο διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Λέσβου και στο σχετικό κάλεσμά της καλούνται οι αγρότες του νησιού να πουν ένα αγωνιστικό ΟΧΙ στην πολιτική φτώχειας, ξεκληρίσματος και κοροϊδίας της κυβέρνησης και της ΕΕ. Οπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, περίπου 5.500 ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου βρίσκονται στους «κομμένους», δηλαδή στην κατηγορία των παραγωγών που τους δίνεται επιδότηση μόνο για το 60% της παραγωγής τους.

Το κακό πάντως με τις αυθαίρετες περικοπές επιδοτούμενων ποσοτήτων από την κυβέρνηση για να βγουν τα νούμερα, δηλαδή οι 458.000 τόνοι που δηλώθηκαν στην ΕΕ, συνεχίζεται, και θα ταλαιπωρεί τους ελαιοπαραγωγούς και για τα επόμενα χρόνια. Γιατί οι χιλιάδες τίμιοι ελαιοπαραγωγοί που εξαναγκάστηκαν να κάνουν ενστάσεις, μπορεί να δικαιωθούν μετά κι από δύο χρόνια και ενδεχομένως να τρέχουν και στα δικαστήρια να βρουν το δίκιο τους. Αλλωστε, αυτό έγινε και με τα αυθαίρετα διοικητικά μέτρα που είχε πάρει η κυβέρνηση το 2001. Μέχρι τώρα, όπως λέγεται, έχουν μετρηθεί γύρω στις 70.000 ενστάσεις και εκτιμάται ότι ο τελικός αριθμός τους θα ξεπεράσει τις 100.000.

Για τους θιγόμενους ελαιοπαραγωγούς δε μένει άλλη επιλογή παρά να αντιδράσουν και να διεκδικήσουν αγωνιστικά το δίκιο τους και να παλέψουν για να ανατραπεί η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που γεννά προβλήματα και αδιέξοδα σαν κι αυτό. Ηδη μέχρι τώρα έγιναν πάμπολλα συλλαλητήρια για το πρόβλημα αυτό από τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη, αλλά ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί, μαζικά και συντονισμένα, μέχρι τη δικαίωση. Κι ενόψει εκλογών να πέσει «μαύρο» στην πολιτική της κυβέρνησης, για ό,τι έκανε μέχρι τώρα, αλλά και στην πολιτική της ΝΔ, που αρκείται σε αντιπολίτευση δημιουργίας ψευτο-εντυπώσεων, ενώ δεν αποκλείεται αν ήταν κυβέρνηση να έκανε ακριβώς τα ίδια. Εκτός αυτών αξίζει να σημειωθεί πως και τα δύο αυτά κόμματα δε βγάζουν άχνα για τα πραγματικά προβλήματα του τομέα ελαιολάδου και των ελαιοπαραγωγών και τα όσα αρνητικά μέτρα φέρνει η νέα ΚΑΠ!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περί αξιοπιστίας... (2007-08-21 00:00:00.0)
Αγωνιστικά από τις πρώτες μέρες (2005-01-01 00:00:00.0)
Χόρτασαν υπουργικές, υποσχέσεις (2004-05-06 00:00:00.0)
Αγροτική σύσκεψη την ερχόμενη Τρίτη (2004-04-02 00:00:00.0)
Μπλόκαραν την κυβερνητική κοροϊδία... (2004-02-06 00:00:00.0)
Τη Δευτέρα η νέα κινητοποίηση (2004-01-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ