Δευτέρα 8 Μάρτη 2004 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Προβλήματα στην εκλογική διαδικασία

Μέχρι την τελευταία στιγμή, το υπουργείο Εσωτερικών διευθετούσε τα ζητήματα, αναφορικά με τη διεξαγωγή των εκλογών, ούτως ώστε να μην προκύψουν προβλήματα κατά τη διαδικασία. Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, με κατεπείγουσα εγκύκλιό του, ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Ν. Αλεβιζάτος, διευκρίνισε ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίζουν με την επίδειξη αστυνομικού δελτίου ταυτότητας ή ελληνικού διαβατηρίου.

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος προέκυψε, ύστερα από αντιδράσεις των κομμάτων, οι οποίες προκλήθηκαν λόγω του ότι η προηγούμενη σχετική εγκύκλιος του υπουργού προέβλεπε ότι οι ψηφοφόροι που επιδεικνύουν «διαβατήριο, το οποίο έχει εκδοθεί από αλλοδαπή αρχή δικαιούνται να ψηφίσουν». Η διατύπωση αυτή δημιουργούσε την εντύπωση ότι ήταν δυνατή η άσκηση εκλογικού δικαιώματος, με την επίδειξη διαβατηρίου οποιασδήποτε ξένης χώρας κι ενδεχομένως θα μπορούσαν να ψηφίσουν και μη Ελληνες ψηφοφόροι, κυρίως από χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπου ζουν πολίτες ελληνικής καταγωγής. Με τη νέα εγκύκλιο που εκδόθηκε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, η προαναφερόμενη παράγραφος της αρχικής εγκυκλίου ανακλήθηκε «ενόψει των ερμηνευτικών αμφιβολιών που προκλήθηκαν και προς αποτροπή πιθανών σφαλμάτων».

Χτες, πάντως, ο υπηρεσιακός υπουργός εξήγησε ότι η αμφιλεγόμενη διάταξη στην αρχική εγκύκλιο αφορούσε Ελληνες με διαβατήριο χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση όπου αναγνωρίζεται στα κράτη - μέλη ως πιστοποιητικό έγγραφο της ταυτότητας αυτού που το φέρει. Στη βάση αυτής της λογικής, σύμφωνα με τον υπουργό, επιτράπηκε από δικαστικό αντιπρόσωπο σε εκλογικό τμήμα να ψηφίσει ψηφοφόρος με γερμανικό διαβατήριο. Μετά, όμως, από παρέμβαση του υπουργείου για αυστηρή εφαρμογή της τελευταίας εγκυκλίου αποφεύχθηκε επανάληψη του προβλήματος στο ίδιο και στα άλλα εκλογικά τμήματα της χώρας.

Κατά τ' άλλα, η χτεσινή εκλογική διαδικασία κύλησε γενικά ομαλά, με μικροπροβλήματα, τα οποία στην πορεία αντιμετωπίστηκαν. Σύμφωνα με τη δήλωση του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών δεν υπήρξε πρόβλημα με τους δικαστικούς αντιπροσώπους. «Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι - είπε δύο ώρες μετά την έναρξη της διαδικασίας - είναι όλοι στις θέσεις τους, ενώ ένα μικρό πρόβλημα που υπήρξε με 3 - 4 αντιμετωπίστηκε και προσήλθαν τελικά». Πρόβλημα, επίσης, παρουσιάστηκε, όταν απεβίωσε δικαστικός αντιπρόσωπος σε εκλογικό τμήμα του Περιστερίου, λόγω καρδιακής ανακοπής. Τον άτυχο δικαστικό αντιπρόσωπο αντικατέστησε αναπληρωτής.

Σημαντικό ήταν, επίσης, το πρόβλημα της ενημέρωσης των πολιτών για το πού ψηφίζουν, δεδομένου ότι οι γραμμές του τηλεφωνικού κέντρου 1564 είχαν κορεστεί από νωρίς το πρωί και δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία. Κατά τ' άλλα ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πρόβλημα παρουσιάστηκε στο 113ο εκλογικό τμήμα στον Κόκκινο Μύλο, λόγω του ότι οι φάκελοι σφραγίζονταν με σφραγίδα που καμία σχέση δεν είχε με την εκλογική διαδικασία. Το πρόβλημα όμως αυτό λύθηκε με την ανεύρεση της σωστής σφραγίδας, ενώ λήφθηκε μέριμνα από το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να μην ακυρωθούν τα ψηφοδέλτια από τους λάθος σφραγισμένους φακέλους. Στην περίπτωση, πάντως, που γίνει ένσταση για το θέμα, την τελική απόφαση θα την πάρει το Πρωτοδικείο.

Ακόμη, προβλήματα προέκυψαν σε ορισμένα εκλογικά τμήματα, λόγω απουσίας μελών Εφορευτικής Επιτροπής, τα οποία λύθηκαν από αναπληρωματικά μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών και τη συνδρομή εκλογικών αντιπροσώπων που χρίστηκαν μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής, όπου δεν ήταν δυνατό να γίνει κάτι άλλο.

Στο μεταξύ, την αντίδραση της ΝΔ προκάλεσε το γεγονός ότι κατά την εκλογική διαδικασία δινόταν η δυνατότητα να ψηφίζουν με προσωρινό δελτίο ταυτότητας, που εξέδιδε η Αστυνομία, σε όσους είχαν απολέσει την ταυτότητά τους και δεν είχαν διαβατήριο εν ισχύι. Ο γραμματέας της ΚΕ του κόμματος Ευάγγελος Μεϊμαράκης επικοινώνησε και ζήτησε από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ Φώτη Νασιάκο μεγάλη προσοχή στην έκδοση των πιστοποιητικών για προσωρινές αστυνομικές ταυτότητες, υπογραμμίζοντας ότι θα ελεγχθούν από τη ΝΔ όλες οι νεοεκδοθείσες προσωρινές ταυτότητες με όσες έχουν δηλωθεί ως χαμένες.

Να σημειώσουμε πως μέχρι τις 4 χτες το μεσημέρι οι μη εγγεγραμμένες στους εκλογικούς καταλόγους, οι οποίοι ψήφισαν με βεβαίωση των Δήμων υπολογίζονταν στις 7.000. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών δεν επρόκειτο να ξεπεράσουν τις 10.000.

Οι ψηφοφόροι, που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα με προσωρινή βεβαίωση αστυνομικής ταυτότητας, ανήλθαν στους 374. Αυτοί που ψήφισαν με βεβαίωση από την Αστυνομία, επειδή είχαν χάσει την ταυτότητά τους ή αυτή είχε φθαρεί ανήλθαν στις 3.758.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ