Δευτέρα 8 Μάρτη 2004 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΩΝ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ
Χάος και κακή οργάνωση

ICON

«Αυτό το χάλι δεν το έχω συναντήσει ποτέ ξανά σε εκλογές», δήλωνε, χτες το πρωί, αστυνομικός σε εκλογικό τμήμα της Γκράβας, στο Γαλάτσι, όπου ψήφιζαν οι ετεροδημότες της Κρήτης, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου. Ακόμα και οι αστυνομικές δυνάμεις αγανάκτησαν με την πλήρη αταξία και κακή οργάνωση, που επικρατούσε στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας και συγκεκριμένα στα εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών, όπου επικράτησε πανδαιμόνιο.

Κλειστές πόρτες και άδεια εκλογικά τμήματα, περίμεναν τους ετεροδημότες. Τα προβλήματα ξεκίνησαν από τις 7 το πρωί, αφού αρκετά εκλογικά τμήματα καθυστέρησαν να ανοίξουν, εξαιτίας της απουσίας των μελών των εφορευτικών επιτροπών, ενώ στους δρόμους, γύρω από το σχολικό συγκρότημα, επικράτησε χάος, ελλείψει μέτρων της Τροχαίας, που δυσκόλευαν την προσέλευση των ψηφοφόρων.

«Δεν υπάρχουν μέλη της εφορευτικής επιτροπής, κάναμε τρεις ώρες να έρθουμε και περιμένουμε και δύο ώρες στην ουρά». Η αγανάκτηση των πολιτών, ήταν έκδηλη, καθώς δεν υπήρχε καθοδήγηση, δεν μπορούσαν να βρουν τα εκλογικά τμήματα, όπου ήταν εγγεγραμμένοι και τα μέλη των περισσότερων εφορευτικών επιτροπών απουσίαζαν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντάσεις και μεγάλες καθυστερήσεις. Σε πολλά εκλογικά τμήματα, μάλιστα η ουρά έφτανε και τα 70 άτομα.

Ο Ηλίας Σιώρας, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, στη Β' Αθήνας, είπε χαρακτηριστικά: «Εδώ στο συγκρότημα της Γκράβας, που ψήφισαν ετεροδημότες από την Κρήτη, τη Θεσσαλία και την Ηπειρο, είχαμε πολύ σοβαρά προβλήματα και στην κυκλοφορία των οχημάτων και τη σήμανση των τμημάτων. Ο κόσμος ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ, υπήρχαν ατελείωτες ουρές, πράγμα που αποδεικνύει μία τεράστια ανοργανωσιά και φανταστείτε τι θα γινόταν αν ήταν διπλάσιος ο αριθμός των ετεροδημοτών, που θα είχε δηλώσει να ψηφίσει στην Αθήνα».

Την ένταση επέτεινε και η προκλητική συμπεριφορά κάποιων εκλογικών αντιπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, που -θέλοντας να υπερασπίσουν την παντελή έλλειψη οργάνωσης- υποστήριζαν ότι όλα βαίνουν καλώς, δηλώνοντας ότι τα προβλήματα δημιουργούνται από τους πολίτες που δε συμβουλεύονται τους καταλόγους!

Αίσθηση προκάλεσε και η παντελής έλλειψη μέτρων για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, που ήταν σχεδόν αδύνατο να προσεγγίσουν τα εκλογικά τμήματα για να ψηφίσουν. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση μίας παραπληγικής γυναίκας, που θέλησε να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα και χρειάστηκε να βγει η δικαστική αντιπρόσωπος στο δρόμο για να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα. Ο αδερφός της, Κ. Παπακωνσταντίνου, που τη συνόδευε, δήλωσε στο «Ρ», «έφερα την αδερφή μου, που ήθελε να ψηφίσει. Κατανόηση βρήκαμε μόνο από τη δικαστικό του εκλογικού τμήματος. Η οργάνωση του υπουργείου Εσωτερικών, είναι μη χειρότερα θεέ μου! Τα εκλογικά κέντρα δεν έχουν καμία πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες. Το θέμα είναι όχι τόσο η αξία της ψήφου, αλλά το να μπορούν οι άνθρωποι αυτοί ισότιμα να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ