Δευτέρα 8 Μάρτη 2004 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αλλαγή στον τιμονιέρη της αντιλαϊκής πολιτικής

Eurokinissi

Η εκλογική αναμέτρηση ανέδειξε για μια ακόμα φορά ισχυρό το μπλοκ των δυνάμεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η μόνη αλλαγή που έχουμε είναι η αλλαγή του τιμονιέρη της αντιλαϊκής συντηρητικής πολιτικής, της πολιτικής υπέρ της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Ο δικομματισμός καλά κρατεί για την ώρα.

Η αγανάκτηση βεβαίως και η λαϊκή δυσαρέσκεια εκφράστηκε, βγήκε στην κάλπη, κυρίως όμως στράφηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό προς τη ΝΔ. Προς τα κει δηλαδή μεταγγίστηκε η ψήφος διαμαρτυρίας, η ψήφος τιμωρίας προς το ΠΑΣΟΚ. Και επομένως το ζητούμενο, που ήταν να εκφραστεί μια ορισμένη ριζοσπαστικοποίηση με τη μείωση του δικομματισμού, δεν επιτεύχθηκε. Ακόμα, δηλαδή, η λαϊκή δυσαρέσκεια βρίσκεται μέσα στις συμπληγάδες πέτρες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Παρ' όλα αυτά θεωρούμε θετικό και σημαντικό σ' αυτές τις συνθήκες το γεγονός ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας αύξησε τις ψήφους τους. Ανεξάρτητα από το πώς αποκρυσταλλώνεται στο ποσοστό - ξέρετε ότι μεγάλωσε πάρα πολύ το εκλογικό σώμα κι επομένως τα ποσοστά δεν μπορούν να απεικονίζουν με πληρότητα τις μετακινήσεις ψήφων - από τα στοιχεία που έχουμε, το ΚΚΕ αύξησε τις ψήφους του και μάλιστα θεωρούμε σημαντικό το ότι έχουμε μία αλλαγή κλίματος και κατάστασης σε σχέση με το 2000, όπου η άνοδος των ψήφων σημειώνεται αισθητά στην Α' και Β' Αθήνας, στην Α' και Β' Πειραιά, γενικότερα δηλαδή σε αστικά κέντρα. Αν θυμάστε, το 2000 εκεί υπήρχαν πιο αρνητικά αποτελέσματα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι μεγαλώνει η ευθύνη του από δω και μπρος. Η δική του ευθύνη, η ευθύνη των ριζοσπαστικών δυνάμεων που υπάρχουν μέσα στην κοινωνία, η ευθύνη των δυνάμεων με τις οποίες έχει συνεργαστεί στο μαζικό κίνημα αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Πού βρίσκεται τώρα η ευθύνη μας: Στο ότι πρέπει να δουλέψουμε πιο εντατικά, πολύ πιο συστηματικά, πιο προγραμματισμένα, ούτως ώστε ο ριζοσπαστισμός που υπάρχει μέσα στην κοινωνία να μην εκτρέπεται από τον ένα στον άλλο πόλο του δικομματισμού, αλλά να εκφραστεί σε μια διαφορετική κατεύθυνση σε μια εναλλακτική λύση. Κατά τη γνώμη μας το κύριο βάρος που πρέπει να δώσουμε είναι στην ανασύνταξη του κινήματος, στην ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων μέσα στο κίνημα, στο συνδικαλιστικό, στο κίνημα των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, στο αγροτικό κίνημα, στο κίνημα της νεολαίας, σε όλα τα ριζοσπαστικά κινήματα, γιατί με όρους κινήματος πραγματικά είναι δυνατόν ο λαός να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και να ξεκολλήσει στην πορεία από τα κόμματα του δικομματισμού.

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στις ριζοσπαστικές δυνάμεις που υπάρχουν, όπως είπαμε, μέσα στην κοινωνία, ανεξάρτητα ότι δεν εκφράζονται όπως πρέπει στην κάλπη, στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες του ΠΑΣΟΚ, στους αριστερούς, ξεκαθαρίζοντας το εξής: Να μη θεωρήσουν ούτε ένα λεπτό ότι είναι δυνατόν το ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει τον πόλο της αντιπολίτευσης στη ΝΔ. Ούτε μπορεί ούτε θέλει να το κάνει. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι από τις πρώτες δηλώσεις που έγιναν από τον Γιώργο Παπανδρέου και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, το κύριο βάρος δίνεται στη συναίνεση. Μπορεί να υπάρχουν χτυπήματα κάτω από το τραπέζι απέναντι στη ΝΔ, αλλά το κύριο και το βασικό θα είναι η συναίνεση σε ζητήματα στρατηγικής σημασίας. Επομένως το μέτωπο της αντιπολίτευσης στην πολιτική της ΝΔ δεν μπορεί να περάσει μέσα από τη σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ και πολύ περισσότερο να θεωρηθεί το ΠΑΣΟΚ ηγέτης αυτής της αντιπολίτευσης.

Εμείς ακριβώς θεωρούμε ότι μέσα στο κίνημα πρέπει να υπάρχει ευρύτερη συσπείρωση και το ίδιο το κίνημα να αποτελέσει το αντίπαλο δέος και να είναι απέναντι τόσο στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που θα είναι μία συνέχεια της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ όσο και στο ΠΑΣΟΚ, ούτως ώστε να μην υπάρχουν το δίδυμο και η ψευτοαντιπολίτευση.

Βεβαίως, το ΚΚΕ θα εξετάσει συνολικά τα αποτελέσματα. Οπως κάνει κάθε φορά θα γίνει αντικείμενο συζήτησης σε όλο το Κόμμα και θα είμαστε έτοιμοι για την αντεπίθεσή μας, διότι θα υπάρχουν μεγάλα προβλήματα θα έχουμε αγώνες και μεγάλους αγώνες αυτή την περίοδο και οπωσδήποτε υπάρχει και η μάχη των ευρωεκλογών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ