Δευτέρα 8 Μάρτη 2004 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Αντιλαϊκές προτεραιότητες

Οι πρώτες κινήσεις που σχεδιάζει η νέα κυβέρνηση της ΝΔ

Να αξιοποιήσει στο έπακρο τις πρώτες «εκατό μέρες» για να δώσει αποφασιστική ώθηση στις νεοφιλελεύθερες «ρήξεις» και «τομές», που περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα, θα επιχειρήσει ο Κ. Καραμανλής.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, αισθάνεται, όπως λέγανε στενοί συνεργάτες του, ότι το εκλογικό αποτέλεσμα τού λύνει τα χέρια για να προχωρήσει άμεσα τις διαρθρωτικές αλλαγές στο όνομα της αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων, όπως η ανεργία και η ακρίβεια...

«Περίοδος χάριτος δεν υπάρχει από τα ίδια τα πράγματα», αναγνώριζαν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι «την ατζέντα την καθορίζει η ίδια η πραγματικότητα», αναφέροντας ως παραδείγματα το Κυπριακό και τις συνεδριάσεις των συμβουλίων της ΕΕ μέσα στο μήνα.

Οσον αφορά τα θέματα οικονομικής πολιτικής ο Κ. Καραμανλής θα κινηθεί σε απόλυτο συντονισμό με τις Βρυξέλλες και τις άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ. Εξάλλου μόλις πρόσφατα «χαιρέτισε» τις αποφάσεις της Λισαβόνας και του Διευθυντηρίου στο Βερολίνο. Ο Κ. Καραμανλής δε θέλει να χάσει καθόλου χρόνου, καθώς αισθάνεται πανίσχυρος μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Πάντως, θα κινηθεί με ορίζοντα τετραετίας, καθώς δεν πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα θέσει θέμα πρόωρων εκλογών για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Θα κινηθούμε γρήγορα με τόλμη και δυνατά, αλλά και με σύνεσή», έλεγε χτες το βράδυ ο Γ. Σουφλιάς, επισημαίνοντας ότι ο λαός έδωσε καθαρή εντολή.

Στη Ρηγίλλης υπολογίζουν ότι η νέα κυβέρνηση θα εξασφαλίσει και την υποστήριξη των, μέχρι χτες διαπλεκομένων και των συγκροτημάτων Τύπου. Σχεδιάζει να αξιοποιήσει την υποστήριξή τους προκειμένου να πείσει για την «αναγκαιότητα» λήψης αντιλαϊκών μέτρων και τις πολυπόθητες «συναινετικές μεταρρυθμίσεις».

Ο Κ. Καραμανλής θα στείλει σαφή μηνύματα στην αγορά και μέσω της σύνθεσης του κυβερνητικού σχήματος, το οποίο μπορεί να ανακοινωθεί και σήμερα. Στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα οριστούν ο Γ. Σουφλιάς ή ο Γ. Αλογοσκούφης, ενώ για το υπουργείο Ανάπτυξης προαλείφεται ο Γ. Παπαθανασίου (ή ο Γ. Βουλγαράκης). Παράλληλα, σε ορισμένα πόστα σε οργανισμούς θα μπουν άνθρωποι της αγοράς, στέλνοντας μηνύματα στον ιδιωτικό τομέα.

Μεγάλο μέρος της «ενεργητικότητάς» της η νέα κυβέρνηση θα το αφιερώσει στην «επιτυχή και ασφαλή» διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ βάρος θα πέσει και στην απορρόφηση πόρων από το Γ' ΚΠΣ.

Στη Ρηγίλλης, παρόλο που εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ εισέπραξε «ψήφο τιμωρίας», ωστόσο δε φαίνεται να πολυσκοτίζονται, σε αυτή τη φάση, για τις προσδοκίες που δημιούργησε ο Κ. Καραμανλής με τις προεκλογικές υποσχέσεις και κυρίως με τη δημαγωγία και τις φιλολαϊκές μάσκες. Η απογραφή που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα θα έχει χαρακτήρα συμμαζέματος και όχι εκδικητικό, όπως έλεγαν στη Ρηγίλλης, αλλά σε κάθε περίπτωση, θα χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογηθεί η νέα λιτότητα, αλλά και το πρόγραμμα των σαρωτικών αποκρατικοποιήσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πανηγυρισμοί εντός και εκτός Ρηγίλλης(2004-03-08 00:00:00.0)
Συντεταγμένη «ανανέωση» εντυπώσεων(2004-01-24 00:00:00.0)
Προβληματισμός πίσω από την «ικανοποίηση»(2002-10-14 00:00:00.0)
Κινήσεις «εξουσίας»(2002-04-18 00:00:00.0)
Καλλιεργούν το «μύθο» Σουφλιά(2001-04-07 00:00:00.0)
Παιχνίδι εντυπώσεων με τους εκλέκτορες(1996-10-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ