Πέμπτη 11 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Παπαγαλίζουν τα ίδια κείμενα

Τα κείμενα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής του Δουβλίνου, που παρουσιάζει αυτές τις μέρες ο «Ρ», εκτός από αυτό καθαυτό το περιεχόμενό τους, είναι αποκαλυπτικά για μία σειρά ακόμα από λόγους:

Για παράδειγμα, αποκαλύπτουν ότι: Η μόνη διαφορά μεταξύ «παλιού» και «νέου» ΠΑΣΟΚ είναι ότι άλλαξε ο πρόεδρός του. Κατά τα άλλα, την αντεργατική πολιτική και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης Σημίτη διατήρησε στον προεκλογικό του πρόγραμμα και ο Γ. Παπανδρέου. Στην ίδια κατεύθυνση και η κυβέρνηση της ΝΔ, που στο κυβερνητικό της πρόγραμμα θέτει ακριβώς τους ίδιους στόχους - αν και αποφεύγει να μιλήσει με συγκεκριμένα στοιχεία στις περισσότερες των περιπτώσεων. Την ίδια ακριβώς ώρα τα προεκλογικά προγράμματα αποδεικνύεται - όπως φαίνεται και από τη σύγκρισή τους με την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για το Εαρινό Συμβούλιο του 2004 - πως είναι σχεδόν πιστή αντιγραφή των αντεργατικών κατευθύνσεων που αποφασίζουν, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της. Συμμέτοχοι στη λήψη αυτών των αποφάσεων είναι και οι πολιτικοί εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου στην Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Επί της ουσίας οι ίδιες κατευθύνσεις που σε ανύποπτη στιγμή έχουν διατυπωθεί από το ίδιο το μεγάλο κεφάλαιο ανακυκλώνονται από κείμενο σε κείμενο, είτε αυτό είναι της ΕΕ, είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε της ΝΔ, είτε είναι προεκλογικό, είτε υπαρκτή πολιτική απόφαση.

Ετσι, το στόχο για την κατάρτιση ανέργων νεαρής ηλικίας πριν να συμπληρωθούν έξι μήνες ανεργίας, ώστε να μην περιλαμβάνονται στις λίστες της ανεργίας, τον συναντάμε ως αυτούσιο κείμενο: Στην έκθεση της Κομισιόν, στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση (παρουσιάστηκε από τον πρώην υπουργό Εργασίας, Δ. Ρέππα, το Σεπτέμβρη του 2003) και στα προεκλογικά προγράμματα του Γ. Παπανδρέου και της ΝΔ. Ακόμα η έκθεση προβλέπει αύξηση της πραγματικής μέσης ηλικίας συνταξιοδότησης κατά πέντε χρόνια μέχρι το 2010. Ανάλογα η «Χάρτα Σύγκλισης», που παρουσίασε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης το Σεπτέμβρη του 2003, προβλέπει αύξηση κατά τέσσερα χρόνια μέχρι το 2008. Ενώ τα προεκλογικά προγράμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μιλάνε για «εθελούσια» παραμονή στην εργασία και πέραν των ορίων συνταξιοδότησης. Ο στόχος για την αύξηση των ικανών προς εργασία στη διά βίου κατάρτιση συμπεριλαμβάνεται τόσο στην έκθεση (12,5% μέχρι το 2010) όσο και στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης (10% μέχρι το 2006).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ