Πέμπτη 11 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΑΡΙΝΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Από τον απασχολήσιμο στο μισο-συνταξιούχο

Για επιχείρηση εξαφάνισης του δικαιώματος στη σύνταξη, κάνει λόγο το ΠΑΜΕ

Για ένα κομμάτι ψωμί όχι απλά δε φτάνει πλέον μόνο η δουλιά, αλλά αξιώνεται και η δουλιά έως το θάνατο
Για ένα κομμάτι ψωμί όχι απλά δε φτάνει πλέον μόνο η δουλιά, αλλά αξιώνεται και η δουλιά έως το θάνατο
Εντονα αντέδρασαν οι ταξικές δυνάμεις στην πρόταση της Κομισιόν για επιτάχυνση των μέτρων ώστε να μπει άμεσα σε εφαρμογή η παράταση της πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 5 χρόνια. Πρόταση που παρουσίασε χτες ο «Ρ».

Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει τα πολιτικά επιτελεία της ΕΕ που επιχειρούν να εξαφανίσουν ακόμα και το δικαίωμα στη σύνταξη και καταδεικνύει τις ευθύνες των πολιτικών κομμάτων του «ευρωπαϊκού προσανατολισμού», αλλά και των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που γίνονται συνένοχες στο έγκλημα.

Η πρόταση της Κομισιόν, που αναμένεται να γίνει απόφαση στο Εαρινό Συμβούλιο Κορυφής στις 25 Μάρτη, προβλέπει νέα αντικίνητρα για τη συνταξιοδότηση, ώστε ο εργαζόμενος να παραμένει εσαεί «απασχολήσιμος» και μερικώς συνταξιοδοτούμενος. Προτρέπει σε αύξηση ακόμα και των σημερινών ορίων συνταξιοδότησης, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν τα επιδόματα και οι παροχές της μακροχρόνιας ανεργίας, της μακροχρόνιας ασθένειας, ακόμα και της αναπηρίας.

Με πολύ αποκαλυπτικό τρόπο η Κομισιόν στο κείμενό της (COM 146/2004/F) ορίζει ότι «η συνταξιοδότηση πρέπει να μετατραπεί από γεγονός (!) σε διαδικασία (!), στο πλαίσιο της οποίας τα άτομα αποφασίζουν να μειώσουν σταδιακά τις ώρες απασχόλησής τους με την πάροδο του χρόνου. Η μερική συνταξιοδότηση είναι μια επιλογή που αξίζει περισσότερη προσοχή...».

Αλλά επειδή, όπως είναι φανερό, οι εργαζόμενοι δε θα αποφασίσουν μόνοι τους να περάσουν τη θηλιά στο λαιμό τους και να μετατρέψουν τη συνταξιοδότηση από γεγονός σε διαδικασία, επειδή χρειάζεται να εξαναγκαστούν για να αρνηθούν τη σύνταξη και να την αντικαταστήσουν με «απασχολησιμότητα» μέχρι να πεθάνουν, η Κομισιόν έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένα μέτρα. Αυτά προβλέπουν «κατάργηση των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση, υψηλότερα συνταξιοδοτικά όρια ώστε τα άτομα να παρατείνουν το επαγγελματικό τους βίο και ευέλικτα συνταξιοδοτικά προγράμματα που συνδυάζουν τη σταδιακή αποχώρηση με τη μερική απασχόληση...».

Δηλαδή ένα σύνολο μέτρων τόσο στην αγορά εργασίας, όσο και στα ασφαλιστικά συστήματα, που θα εξαναγκάζουν τους Ευρωπαίους εργαζόμενους να μη συνταξιοδοτούνται, όταν κατοχυρώνουν το δικαίωμα στη σύνταξη, αλλά να παραμένουν απασχολήσιμοι στη δουλιά, για να συμπληρώνουν ένα στοιχειώδες εισόδημα. Επί της ουσίας, η σύνταξη όπως τη γνωρίσαμε μέχρι σήμερα επιχειρείται να καταργηθεί.

Ακόμα και τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, ομολογείται κυνικά ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται όχι ως μια αυθύπαρκτη αξία, αλλά «προκειμένου να αποφεύγονται ανεπιθύμητες απώλειες στην παραγωγικότητα της εργασίας» και να έχουν «στόχο την ευεξία των εργαζόμενων μεγαλύτερης ηλικίας και την ικανότητά τους να παραμείνουν στο εργατικό δυναμικό». Και «αθάνατους» θα μας κάνουν, αρκεί οι ηλικιωμένοι να παραμείνουν στο εργατικό δυναμικό.

Αναγνωρίζουν μάλιστα ότι «η τεχνογνωσία των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας τους καθιστά ανεκτίμητο πόρο για τους εργοδότες». Γι' αυτό και πολλαπλασιάζουν τα προγράμματα διά βίου μάθησης και κατάρτισης ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες εργαζομένων.

Ιδιαίτερο βάρος ρίχνει η Κομισιόν - και καλεί και τα κράτη - μέλη να πάρουν δραστικά μέτρα - στην ενίσχυση «πρωτότυπων» και «ευέλικτων μορφών οργάνωσης της εργασίας καθ' όλη τη διάρκεια του επαγγελματικού βίου». Μορφές που εκτός από τη μερική απασχόληση θα φτάνουν μέχρι και την «προσωρινή διακοπή της σταδιοδρομίας»..!

Αλλά για να έχουν «επιτυχία», δεν αρκούν μόνο αυτά. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και προτρέπει στην «ανάπτυξη σφαιρικών συμφωνιών», οι οποίες «δίνουν περισσότερες επιλογές σε κάθε εργαζόμενο χωριστά να αναπτύσσει διά βίου την απασχολησιμότητα και την προσαρμοστικότητά του» Ως γνωστόν, το μοναχό πρόβατο το τρώει πιο εύκολα ο λύκος...

Στα πλαίσια αυτά, ακόμα και η «αρχαιότητα» στο επάγγελμα ως στοιχείο που συμβάλλει στην αύξηση του μισθού τίθεται υπό αμφισβήτηση. Ετσι προτείνεται και - οι κοινωνικοί εταίροι καλούνται να πάρουν μέτρα - η «επανεξέταση της στάθμισης του στοιχείου της αρχαιότητας ως μέρους των αποδοχών, με σκοπό τη στενότερη σύνδεση των αποδοχών με την παραγωγικότητα και την απόδοση». Καλή, λοιπόν, η «τεχνογνωσία» των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά δε σημαίνει ότι οι εργοδότες πρέπει να πληρώνουν περισσότερα γι' αυτή. Ως εκ τούτου, οι τριετίες, οι πενταετίες, τα κλιμάκια, με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας μπαίνουν και αυτά στο στόχαστρο της νέας αντεργατικής επίθεσης της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ