Πέμπτη 11 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
32ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΕ
Με το ΠΑΜΕ του αγώνα και της προοπτικής

Πραγματοποιείται στην Αθήνα από 17 μέχρι 20 Μάρτη το 32ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Ενα Συνέδριο που οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα αξιοποιήσουν για να αναδείξουν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη της χώρας μας και τα αίτια που τα προκαλούν.

Η χειροτέρευση της θέσης των εργαζόμενων τα τελευταία χρόνια είναι αναμφισβήτητη. Το εισόδημα με τα μεροκάματα των 23 ευρώ και οι μισθοί των 519 ευρώ είναι αποκαλυπτικά. Οι 600 χιλιάδες περίπου καταγεγραμμένοι άνεργοι, οι μεγάλες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και στην Κοινωνική Ασφάλιση, η Υγεία και η Παιδεία που έχουν γίνει απρόσιτες από τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων.

Οι 626 νεκροί την τελευταία τετραετία και οι χιλιάδες σακατεμένοι, οι ιδιωτικοποιήσεις, η τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς και ο περιορισμός των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών και ο μόνιμος φόβος της απόλυσης. Αυτή είναι η προσφορά της ισχυρής Ελλάδας του δικομματισμού στους εργαζόμενους και είναι στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου.

Στην άλλη όχθη τα κέρδη μόνιμα στην κορυφή.

Η ανταγωνιστικότητα - η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Η ανάπτυξη που επικαλούνται σημαίνουν καινούρια μεγαλύτερα κέρδη, νέα προνόμια. Αυτή την πολιτική υπηρέτησε το ΠΑΣΟΚ χρόνια και φιλοδοξεί να συνεχίσει η ΝΔ.

Αυτή υλοποιεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ και η ΑΠ του Συνασπισμού. Η ταξική συνεργασία, με τον κοινωνικό διάλογο, την εργασιακή ειρήνη στα τραπέζια της απάτης με τους κοινωνικούς εταίρους, είχε αυτά τα αποτελέσματα.

Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής κινήθηκαν οι δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Το ΠΑΜΕ χάλασε τη σούπα. Αποκάλυψε, το ρόλο των δυνάμεων του συμβιβασμού και της ταξικής συνεργασίας, τους ξεσκέπασε με τη δράση του, με τους αγώνες του ζωντάνεψε την ελπίδα, μεγάλωσε την αντίσταση, άνοιξε το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι για να υπερασπιστούν και να διευρύνουν τα δικαιώματά τους και τις κατακτήσεις.

Ο δρόμος της ταξικής πάλης, ο δρόμος του αγώνα είναι σήμερα μονόδρομος για την εργατική τάξη της χώρας μας. Η ενίσχυση και η συσπείρωση επομένως περισσότερων και πλατύτερων δυνάμεων στο ΠΑΜΕ είναι ζωτικής σημασίας για τους εργαζόμενους.

Αυτό το καταλαβαίνουν εργοδότες, κυβέρνηση και οι συμβιβασμένες στην πολιτική του κεφαλαίου συνδικαλιστικές δυνάμεις. Γι' αυτό από κοινού προσπαθούν να περιορίσουν την εμβέλεια του ΠΑΜΕ. Γι' αυτό συγκροτούν κοινά ψηφοδέλτια ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ-ΑΠ σε πολλούς χώρους με στόχο να διατηρήσουν δυνάμεις, να εμποδίσουν εργαζόμενους να απελευθερωθούν από τις δαγκάνες του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού και να συνταχθούν με το ΠΑΜΕ, με τη δική του προοπτική, αυτό εξάλλου επιδιώκει και η εργοδοτο-κυβερνητική πλευρά.

Η δράση των ταξικών δυνάμεων, ο σωστός προσανατολισμός, η ενωτική τακτική της ταξικής συσπείρωσης και οι στόχοι που διεκδικούν, με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης, έχουν δημιουργήσει μια γερή βάση που επιτρέπει στο ΠΑΜΕ να αναμετρηθεί από καλύτερες θέσεις με τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό και να αλλάξει τους συσχετισμούς δύναμης.

Το ΠΑΜΕ είναι δημιούργημα των εργαζομένων, είναι το αποκούμπι τους, είναι η διέξοδος και η προοπτική για ένα συνδικαλιστικό κίνημα αγωνιστικό, μαζικό, ταξικά προσανατολισμένο. Γιατί οι θέσεις του, οι προτάσεις του αγγίζουν τις καρδιές όλων των εργατοϋπαλλήλων. Είναι οι δικές τους θέσεις και προτάσεις που απαντάνε σήμερα στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής οικογένειας για εισόδημα 1.100 ευρώ βασικό μισθό, για 44 ευρώ κατώτερο μεροκάματο. Για σύνταξη 880 ευρώ, για πλήρη σταθερή εργασία για όλους, με 7ωρο-5ήμερο-35ωρο, για προστασία των ανέργων με επίδομα 80% του βασικού μισθού για όλη τη διάρκεια της ανεργίας, για αποκλειστικό Δημόσιο Σύστημα ΚΑ (υγεία, συνταξιοδότηση, πρόνοια) που θα καλύπτει πλήρως τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Για παιδεία που θα καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών τους. Για διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών.

Γι' αυτό το ΠΑΜΕ θα δυναμώνει, θα ισχυροποιείται, θα ενισχύεται, με τη συμβολή και τη στήριξη των εργατών και των εργατριών, ιδιαίτερα στους τόπους δουλιάς, στους κλάδους.


Του
Θόδωρα ΚΟΥΤΡΑ*
*Ο Θόδωρας Κούτρας είναι στέλεχος του ΠΑΜΕ, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ