Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Αναστολή κινητοποιήσεων από τη φιλοκυβερνητική πλειοψηφία

Με γνώμονα το προφίλ της κυβέρνησης ενόψει εκλογών, η παράταξη του ΠΑΣΟΚ που έχει την πλειοψηφία στο ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, αποφάσισε σε χτεσινή συνεδρίαση του οργάνου, την αναστολή των κινητοποιήσεων που είχε εξαγγείλει πριν μερικές μέρες στη θεσσαλονίκη για την ικανοποίηση μιας σειράς οικονομικών αιτημάτων.

Η κυβερνητική πλειοψηφία της ΚΕΔΚΕ - όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις καταψήφισαν την αναστολή - θεώρησε ως ικανοποιητικές τις απαντήσεις της υπουργού Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου, στα οικονομικά αιτήματα της Ενωσης. Οι απαντήσεις αυτές - όπως τις εξέφρασε η υπουργός σε συνάντηση που είχε το μεσημέρι με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΚΕ, αλλά και το απόγευμα στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΚΕ με τους προέδρους και τους εκπροσώπους των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων της χώρας - δεν ξεκαθαρίζουν καν το πότε θα αποδοθούν στους δήμους τα 75 δισ. που η ίδια υποσχέθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Η Β. Παπανδρέου είπε πως θα υπάρξει σχετική ρύθμιση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Εσωτερικών, ώστε να περιληφθούν στον προϋπολογισμό του 2000, 46 δισ. στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και 23 δισ. στη Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ) που εισπράττουν οι δήμοι. Η υπουργός παρέπεμψε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για τους φόρους από τα Παρελθόντα Οικονομικά Ετη που πρέπει να αποδίδονται στους δήμους. Η απόδοσή τους, αν γίνει, θα ξεκινήσει από το... 2001.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Π. Κουκουλόπουλος ζήτησε τη φορολογική... αυτοτέλεια των δήμων δηλαδή τη νέα αφαίμαξη των δημοτών. Κατά τ' άλλα αναπάντητο έμεινε το αίτημα των αιρετών για απόδοση των κονδυλίων των υπουργείων στο Ειδικό Πρόγραμμα ΤΑ. Η Β. Παπανδρέου είπε πως θα έρθει σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία, ωστόσο μέχρι και σήμερα το ΕΠΤΑ συντηρείται με χρήματα των ίδιων των δήμων. Συνεχίζοντας ανακοίνωσε πως οι ΚΑΠ του 2000 θα κατανεμηθούν με νέα κριτήρια και πως μειώνεται το επιτόκιο δανεισμού στο 9%, των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Σχολιάζοντας την απόφαση του ΔΣ ο πρώην δήμαρχος Ταύρου Π. Βακαλόπουλος τόνισε στο «Ρ»: «Επαναλήφθηκε η γνωστή τακτική της απόλυτης πλειοψηφίας της ΚΕΔΚΕ, να προαναγγέλλει δήθεν κινητοποιήσεις και μετά από προφορικές υπουργικές υποσχέσεις να τις αναστέλλει, αν όχι να τις ματαιώνει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ