Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Απειλή προσωποκράτησης των γιατρών

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών κήρυξε παράνομες τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις απαγόρευσε στο μέλλον

 

To EIAA προτίμησε να προσαρμόσει τις ανάγκες των ασθενών στα εγκεκριμένα απ' το υπουργείο κονδύλια
To EIAA προτίμησε να προσαρμόσει τις ανάγκες των ασθενών στα εγκεκριμένα απ' το υπουργείο κονδύλια
Μια πρωτοτυπία έχει η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας για τους γιατρούς του Εθνικού Ιδρύματος Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ). Εκτός του ότι έκρινε - ως είθισται πλέον -παράνομες τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις απαγόρευσε στο μέλλον, το δικαστήριο « απειλεί ως μέσο αναγκαστικής εκτελέσεως» χρηματική ποινή 300.000 δραχμών και προσωπική κράτηση ενός μηνός σε τρεις γιατρούς για «κάθε παράβαση της παραπάνω καταψηφιστικής διατάξεως».

Φαίνεται ότι στη σπουδή για την έκδοση απόφασης - αγωγή συζητήθηκε προχτές - «διέφυγε» της προσοχής του δικαστηρίου ότι οι τρεις γιατροί, εναντίον των οποίων στρέφεται η απειλή, είναι απλοί γιατροί του ΕΣΥ και δεν προσωποκρατούνται διότι δεν ενάγονται. Επιπλέον, απ' το απόσπασμα της απόφασης που είχε φτάσει χτες βράδυ στα χέρια των γιατρών λείπει και το σκεπτικό. Η ΕΙΝΑΠ και οι γιατροί θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης.

Οι γιατροί προχώρησαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις με μοναδικό αίτημα την κάλυψη ασφαλών προγραμμάτων εφημεριών για τους ασθενείς και την εξόφληση εφημεριών του 1998 και του τελευταίου τριμήνου του 1999. Παρά τις εκκλήσεις των γιατρών για διάλογο η διοίκηση του ΕΙΑΑ απαίτησε από την Επιστημονική Επιτροπή να καταρτίσει πρόγραμμα εφημεριών όχι με βάση τις ανάγκες αλλά με βάση τα εγκεκριμένα κονδύλια που περίσσεψαν για το Δεκέμβρη. Η Επιστημονική Επιτροπή αρνήθηκε να καταρτίσει προγράμματα που, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της διοίκησης, στην εφημερία θα έμενε ένας ειδικευόμενος γιατρός και ένας ειδικευμένος σε ετοιμότητα, και οι γιατροί προχώρησαν σε απεργία.


Την επιλογή της δικαστικής οδού για την επίλυση εργατικών διαφορών από τη διοίκηση του ΕΙΑΑ κατήγγειλαν χτες οι εκπρόσωποι της Ενωσης Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και επανέλαβαν την απόφασή τους να σταθούν στο πλευρό των γιατρών ανεξάρτητα από τη δικαστική απόφαση.

Σχέδιο δικαστικής καταστολής

«Με καθυστέρηση 15 ετών η ιστορία επαναλαμβάνεται», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κ. Τσούκαλος αναφερόμενος στη διοίκηση του ΕΙΑΑ, η οποία, όπως είπε, στράφηκε κατά της ΕΙΝΑΠ και κατά των γιατρών του ΕΙΑΑ. «Βρισκόμαστε, τόνισε, μπροστά σ' ένα πολιτικό σχέδιο δικαστικής καταστολής του απεργιακού δικαιώματος των εργαζομένων, σε μια απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει τη σιωπή, σε μια απόφαση ποινικοποίησης των συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων». Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα υπόλοιπα νοσοκομεία τόσο από την περικοπή των κονδυλίων για τις εφημερίες όσο και από τη γενικότερη πολιτική που ασκείται στον τομέα της δημόσιας υγείας, επισήμανε πως από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη αρκετά νοσοκομεία της Αττικής θα έχουν προβλήματα αφού τα κονδύλια δεν επαρκούν και οι διοικήσεις των νοσοκομείων καλούν τις Επιστημονικές Επιτροπές να προτείνουν προγράμματα εφημεριών προσαρμοσμένα στα χρήματα που μπορούν να διαθέσουν.

Στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου ιδιαίτερος λόγος έγινε για τις μεγάλες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού που υπάρχουν στα νοσοκομεία, την κακοδιοίκηση και την ελλιπή χρηματοδότηση, η οποία είναι η χαμηλότερη στην Ευρώπη. Για τα προβλήματα αυτά σήμερα θα πραγματοποιηθεί διανοσοκομειακή σύσκεψη στην οποία έχουν κληθεί και οι Επιστημονικές Επιτροπές προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εφημερία χωρίς καρδιολόγο, χειρουργό και μικροβιολόγο! (2000-06-18 00:00:00.0)
Συνελεύσεις για τις εφημερίες (1998-10-06 00:00:00.0)
Αντίσταση ανά νοσοκομείο (1998-09-26 00:00:00.0)
Επαναπροσέγγιση διατήρησης των περικοπών (1998-09-12 00:00:00.0)
Αναβρασμός για τα ποσοστά εφημεριών (1998-05-13 00:00:00.0)
Στάσεις εργασίας γιατρών (1998-05-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ