Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Αβουλο υποχείριο του αμερικανικού λόμπι;

Σε βήμα για την επιχειρηματική διείσδυση  στα Βαλκάνια μετατράπηκε το ΣΑΕ, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη πέφτει η αυλαία, με την εκλογή του Προεδρείου, της Γ` Συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), που δυστυχώς επιβεβαίωσε με δραματικό τρόπο τις δυσοίωνες προβλέψεις ότι το πολυδιαφημισμένο αυτό «Συμβούλιο» έχει καταντήσει άβουλο υποχείριο του αμερικανικού λόμπι, που ασκεί, με τη συνδρομή και της κυβέρνησης, ασφυκτικό έλεγχο στη λειτουργία και τους προσανατολισμούς του ΣΑΕ.

Η κατάσταση αυτή έχει ξεκινήσει από την αρχή της ίδρυσης του ΣΑΕ, όταν έγινε φανερό ότι ο σκοπός και οι στόχοι που προσδιόριζε η κυβέρνηση για την παγκόσμια αυτή οργάνωση των απόδημων, δεν ήταν να ασχοληθεί στα σοβαρά και να λύσει προβλήματα των απόδημων, αλλά να χρησιμοποιήσει τους απόδημους για τις σκοπιμότητες της προβολής των «εθνικών θεμάτων» και την εισροή συναλλάγματος για επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Μάλιστα η Γ` Συνέλευση του ΣΑΕ ενίσχυσε τους φόβους ότι μέσα σ' αυτά τα πλαίσια θα καταβαλλόταν προσπάθεια να υπερτονιστεί ο επενδυτικός ρόλος των απόδημων και η συμμετοχή τους στη διαδικασία «ανασυγκρότησης των Βαλκανίων». Ηδη τις προηγούμενες μέρες εκλέχθηκε 11μελής επιτροπή από 180 απόδημους επιχειρηματίες που συμμετείχαν στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε ενόψει της συνέλευσης του ΣΑΕ. Στη χτεσινή της ομιλία στη Συνέλευση η υφυπουργός Εμπορίου, κ. Ρ. Ζήση, προέτρεψε τους συνέδρους να προβάλουν τις προοπτικές που έχουν οι επενδυτικές δραστηριότητες σήμερα στην Ελλάδα, με τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα Βαλκάνια και τόνισε συγκεκριμένα ότι «3.500 ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σήμερα εκτός Ελλάδας, όχι μόνο με εξαγωγές, αλλά και με εγκατάσταση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε άλλες χώρες».

Με βάση τα κριτήρια αυτά δεν είναι παράξενο που το ΣΑΕ οδηγήθηκε σε αναξιοπιστία, με αυθαίρετους αποκλεισμούς κοινοτήτων και οργανώσεων, με επιλεγμένους και διορισμένους τους περισσότερους συνέδρους, να μην έχουν κανένα ενδιαφέρον για τις συζητήσεις και διαδικασίες της συνέλευσης, να σουλατσάρουν στους διαδρόμους την περισσότερη ώρα και να συγκεντρώνονται μόνο για τις επισημότητες.

Κατά τα άλλα συνεχίστηκε και χτες η παρέλαση από το βήμα υπουργών και άλλων κυβερνητικών παραγόντων, παρά το γεγονός ότι χτες θα δινόταν χρόνος στους συνέδρους να εκφράσουν τη γνώμη τους. Στους συνέδρους δόθηκαν τελικά 3 λεπτά στο καθένα, με αυστηρή επιτήρηση του χρόνου από το προεδρείο, ενώ ο υφυπουργός, κ. Γρ. Νιώτης μίλησε πάνω από μία ώρα!

Ελάχιστοι τελικά σύνεδροι, σε σχέση με τον ολικό αριθμό τους, κατάφεραν να πάρουν το λόγο και ήταν αρκετοί αυτοί που κατήγγειλαν με διάφορους τρόπους την αντιδημοκρατική αυτή πρακτική και ζήτησαν να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του ΣΑΕ και η οργάνωση των συνελεύσεων, για να δοθεί η δυνατότητα στους συνέδρους να ασχοληθούν με τα σοβαρά προβλήματα των απόδημων και να δρομολογήσουν λύσεις στα προβλήματα αυτά.

Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι μετά το σάλο που είχε δημιουργηθεί την προηγούμενη μέρα, με την καταγγελία της Εφορευτικής Επιτροπής ότι τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα τον διόρισε το προεδρείο, αντί να εκλεγούν από την ίδια την Εφορευτική, όπως έπρεπε, ο νέος Γ.Γ Απόδημου Ελληνισμού, κ. Δ. Δόλλης, σε μια έκρηξη δημοκρατικότητας ανακοίνωσε ότι η Εφορευτική Επιτροπή θα συνερχόταν κάποια στιγμή, για να εκλέξει πρόεδρο και γραμματέα!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συζητήθηκε η έκθεση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (2008-06-06 00:00:00.0)
Συνάντηση με το προεδρείο της Παγκόσμιας Κοινοβουλευτικής Ενωσης του Ελληνισμού (2000-07-26 00:00:00.0)
Στο περιθώριο τα προβλήματα των αποδήμων (1997-12-05 00:00:00.0)
Νόθο το Α' Τακτικό Συνέδριο (1997-12-03 00:00:00.0)
Δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αποδήμων (1997-11-16 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-02-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ