Τρίτη 6 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΘΗΝΑ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Συνελεύσεις για τις εφημερίες

Η ΕΙΝΑΠ ζήτησε από τις Επιστημονικές Επιτροπές τα στοιχεία με τις αιτιολογημένες προτάσεις τους για ασφαλή προγράμματα εφημεριών

Στη διαδικασία των Γενικών Συνελεύσεων ανά νοσοκομείο βρίσκονται οι γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά μετά την απόφαση του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) για αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων αλλά και ταυτόχρονη πρόσκληση του κλάδου για αγωνιστική ετοιμότητα.

Παράλληλα, τα επιστημονικά όργανα ορισμένων νοσοκομείων άρχισαν την επεξεργασία των στοιχείων για τη διαμόρφωση των προγραμμάτων εφημερίας που θα στηρίζονται στις πραγματικές ανάγκες. Ετσι χτες συνήλθαν τα επιστημονικά όργανα του "Ευαγγελισμού" και διαμόρφωσαν το πρόγραμμα, το οποίο θα παραδώσουν σήμερα στη διοίκηση του νοσοκομείου.

Επίσης χτες η ΕΙΝΑΠ με έγγραφό της προς τις Επιστημονικές Επιτροπές (ΕΕ) των νοσοκομείων κάλεσε να στείλουν άμεσα τις "αιτιολογημένες προτάσεις τους" για τις εφημερίες των νοσοκομείων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η ΕΙΝΑΠ στα σημεία εκείνα στα οποία υπήρξαν ή υπάρχουν τριβές με τις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Οι αναλυτικές εκθέσεις των ΕΕ θα είναι τα εφόδια της ΕΙΝΑΠ για τη συμμετοχή της στην Επιτροπή που θα προσδιορίσει τις σταθερές αρχές και θέσεις ώστε να υπάρξουν ασφαλή προγράμματα εφημεριών για όλα τα νοσοκομεία, με ασφάλεια για τον άρρωστο και με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τον γιατρό.

Χτες έγινε Γενική Συνέλευση των γιατρών στο νοσοκομείο "Παμμακάριστος" και οι γιατροί τάχτηκαν με την πρόταση της ΕΙΝΑΠ.

Ενα "Δελτίο Τύπου" και οι παρενέργειες

Στο μεταξύ, σύγχυση - μεγαλύτερη στην κοινή γνώμη παρά στα νοσοκομεία - προκάλεσε η πρωτοβουλία "εκπροσώπων 12 νοσοκομείων της Αθήνας, μελών πενταμελών, τριμελών και απεργιακών επιτροπών" να στείλουν το Σάββατο (3.10.1998) το βράδυ "Δελτίο Τύπου", με το οποίο καλούσαν τους γιατρούς "όλων των νοσοκομείων να προχωρήσουν άμεσα σε συνελεύσεις και να αποφασίσουν συνέχιση των κινητοποιήσεων". Η σύγχυση επιτάθηκε ακόμα περισσότερο καθώς η αποστολή του "Δελτίου Τύπου" έγινε απ' τα φαξ της ΕΙΝΑΠ, χωρίς να έχει γνώση ο πρόεδρος.

Στο "Δελτίο Τύπου" υπήρχε η εκτίμηση "ως απαράδεκτης, λανθασμένης και πραξικοπηματικής της απόφασης της πλειοψηφίας του ΔΣ να σταματήσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις", ενώ καλούσε όλους τους γιατρούς του Λεκανοπεδίου σε παννοσοκομειακή συγκέντρωση για σήμερα στο νοσοκομείο "Σωτηρία", ώρα 5 μ.μ. Ως αιτήματα προβάλλονται η άμεση έγκριση των προγραμμάτων εφημεριών που έχουν καταθέσει τα επιστημονικά όργανα και η άμεση εκκαθάριση των αναδρομικών των τακτικών αποδοχών και εφημεριών.

Το "Δελτίο Τύπου" καταλήγει με το σύνθημα "Η ΕΙΝΑΠ δεν είναι τσιφλίκι κανενός" και φέρει γενικώς τις υπογραφές των νοσοκομείων "Μεταξά", Νίκαιας, "Ελπίς", Πατησίων, Δυτικής Αττικής, "Σισμανόγλειο", Πολυκλινική, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο και "Αγία Ολγα". Επίσης φέρει τις υπογραφές των συλλόγων των ειδικευομένων στο "Σωτηρία" και "Γ. Γεννηματά" (Κρατικό Αθήνας) καθώς και μελών των πενταμελών επιτροπών σε "Ευαγγελισμό" και "Αγιο Σάββα".

Με δηλώσεις του χτες και προχτές στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Χ. Ζαχαρόγιαννης διευκρίνισε τα εξής:

  • Η ΕΙΝΑΠ είναι ένα πρωτοβάθμιο σωματείο και στη δύναμή της έχει όλα τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου. Στα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά για λόγους ευελιξίας του σωματείου και δυνατότητας άμεσης ενημέρωσης υπάρχουν οι νοσοκομειακές επιτροπές της ΕΙΝΑΠ. "Ο όρος "εκπρόσωπος του νοσοκομείου" είναι πολύ βαρύς, υπογράμμισε ο Χ. Ζαχαρόγιαννης. Δε νομίζω ότι κανείς μπορεί να χρησιμοποιήσει την έννοια "εκπρόσωπος νοσοκομείου" για να μιλήσει, π.χ., για τον "Ευαγγελισμό". Τα μέλη των πενταμελών επιτροπών μπορούν να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο νοσοκομείο εφόσον έχουν τουλάχιστον τις τρεις από τις πέντε υπογραφές. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το οποιοδήποτε νοσοκομείο, να στέλνει ανακοινώσεις χωρίς υπογραφές, χωρίς το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΙΝΑΠ που βρίσκεται στο νοσοκομείο να ξέρει τίποτα, χωρίς ο εκπρόσωπος των γιατρών του νοσοκομείου να ξέρει τίποτα. Αν μιλάνε για εκπροσώπους νοσοκομείων χωρίς να λένε το όνομά τους από κάτω, τότε δε νομίζω ότι αυτό μας λέει κάτι. Βέβαια, εδώ πρέπει να δούμε πώς το αξιοποίησαν αυτό κάποια ΜΜΕ. Νομίζω ότι χρησιμοποιήθηκε στη λογική ότι 12 νοσοκομεία αντιστρατεύτηκαν στην απόφαση της ΕΙΝΑΠ".
  • Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ έχει καλέσει τον κλάδο σε αγωνιστική ετοιμότητα. "Αυτό, όπως εξήγησε ο Χ. Ζαχαρόγιαννης, σημαίνει ότι υπάρχει κάλυψη των κινητοποιήσεων εκείνων που γίνονται για ασφαλή προγράμματα εφημεριών για τον κόσμο, χωρίς πίεση για τους γιατρούς, στη βάση των πραγματικών αναγκών και χωρίς πλασματικές εφημερίες".
Οι κινητοποιήσεις

Στο "Σισμανόγλειο" συνεχίζεται η επίσχεση εργασίας και αντιμετωπίζονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά. Σήμερα θα γίνει Γενική Συνέλευση, ώρα 10 π.μ.

Επίσχεση εργασίας ξεκινούν σήμερα και οι γιατροί του Νοσοκομείου "Ελπίς",σύμφωνα με απόφαση της χτεσινής Γενικής Συνέλευσης. Επίσης συνεχίζουν την επίσχεση στην Πολυκλινική και στο Λοιμωδών,οι οποίοι θα κάνουν Γενική Συνέλευση την Πέμπτη και ώρα 10 π.μ.

Συνεχίζουν τις τετράωρες στάσεις (8π.μ - 12μ.) και την επίσχεση εργασίας οι γιατροί στο νοσοκομείο "Ανδρέας Συγγρός".Στον "Αγιο Σάββα" δεν έγινε Γενική Συνέλευση των γιατρών, ενώ αντιμετωπίζονται κανονικά όλα τα περιστατικά.

Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι γιατροί του Κρατικού Νικαίας και χτες αντιμετωπίστηκαν μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

Στο "Μεταξά" έγινε χτες Γενική Συνέλευση, η οποία θα επαναληφθεί αύριο. Οι γιατροί ζητούν απ' το υπουργείο Υγείας να ικανοποιήσει μέχρι τις 13.10.1998 τα αιτήματά τους για καταβολή αναδρομικών από την ισχύ του νέου μισθολογίου και για έγκριση των προγραμμάτων εφημερίας.

Στο "Τζάνειο" θα γίνει Γενική Συνέλευση σήμερα. Οι γιατροί έχουν συστήσει ειδική επιτροπή που θα καταγράψει τις ανάγκες εφημερευόντων σε κάθε τμήμα.

Οι φορείς του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΕΙΝΑΠ, ΠΕΝΟΨΥ, Επιστημονική Επιτροπή) καλούν τους υποψήφιους δημάρχους της Αττικής σε ανοιχτή συζήτηση στο ψυχιατρείο, αύριο και ώρα 12μ., με θέμα την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ