Τρίτη 6 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΕΔΗΝ
Διαπιστώσεις για ανεπαρκή χρηματοδότηση

Πραγματοποιήθηκε χτες, με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), σύσκεψη για την κατάσταση στον τομέα της υγείας, στην οποία, εκτός των συνδικαλιστικών οργανώσεων του χώρου της υγείας, συμμετείχε και η ΑΔΕΔΥ.

Η ΠΟΕΔΗΝ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, κατέθεσε την εκτίμηση ότι η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική οξύνει τα προβλήματα στο δημόσιο τομέα της υγείας και δεν επιλύει τα αιτήματα των εργαζομένων, κατάσταση που λειτουργεί προς όφελος του ιδιωτικού τομέα. "Η ανεπαρκής χρηματοδότηση, συνεχίζει η ανακοίνωση, η έλλειψη προσωπικού, η προβληματική κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή, η ανυπαρξία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα αστικά και ημιαστικά κέντρα (οικογενειακοί γιατροί, σχολική υγεία κλπ.), η πελατειακή λογική στην κατανομή και αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων κλπ. συνθέτουν ένα απαράδεκτο, εκρηκτικό τοπία, που επιβάλλει την ανάπτυξη αγώνων για την ανατροπή του. Η δικαιολογημένη δυσαρέσκεια των πολιτών από τη χαμηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, την ταλαιπωρία και τα φαινόμενα παραοικονομίας, επιβάλλει την ανάπτυξη ευρύτερων κοινωνικών πρωτοβουλιών και αγώνων. Στην περίοδο αυτή, η επιχειρούμενη αλλαγή στο σύστημα εφημερίας χωρίς υποδομή και προϋποθέσεις (στελέχωση, εξοπλισμό κλπ.) αποδεικνύει την πρόθεση της κυβέρνηση για υποβάθμιση και συρρίκνωση του δημόσιου τομέα υγείας - πρόνοιας, των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των πολιτών. Η σημερινή πολιτική είναι σε διάσταση λόγων και πράξεων, κινείται σε διαμετρικά αντίθετη τροχιά με τις αρχές του νόμου για το ΕΣΥ και επιβάλλεται η ριζική ανατροπή της. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο προϋπολογισμός του 1999 (αύξηση πόρων προσλήψεων κλπ.) σε συνδυασμό με την αλλαγή επιλογών, μέτρων, ρυθμίσεων, λογικών και πρακτικών του υπουργείου Υγείας θα κρίνει τις εξελίξεις".

Κι ενώ στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ δίνει αυτή την ευρεία διάσταση για τη σύσκεψη, με χτεσινές δηλώσεις του στην ΕΡΑ 1 ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στ. Κουτσιουμπέλης υποστήριξε: "Εκείνο που επιτάσσουμε εμείς ως Ομοσπονδία είναι το διορισμό των γενικών διευθυντών, τους λεγόμενους "μάνατζερ"".

Σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ οργανώνει παναθηναϊκή σύσκεψη των Σωματείων, στις 9 π.μ. στο ξενοδοχείο "Νοβοτέλ", ενώ αύριο θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Κ. Γείτονα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ