Τρίτη 6 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Το μέλλον κερδίζεται με αγώνες

Ο υποψήφιος νομάρχης του συνδυασμού "Ενωτική Πρωτοβουλία", Πασχάλης Γκέτσιος, μιλά στο "Ρ"

Η καταπολέμηση της ανεργίας και των ναρκωτικών θεωρούνται από τον υποψήφιο νομάρχη Καστοριάς Πασχάλη Γκέτσιο,τα πιο οξυμένα προβλήματα για το νομό, η αντιμετώπιση των οποίων - όπως τονίζει στη συνέντευξή του στο "Ρ" - είναι υπόθεση διεκδίκησης.

- Ποια ιεράρχηση δίνετε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νομός Καστοριάς;

- Να πω πρώτα ότι υπάρχει το τρομερό πρόβλημα της ανεργίας και των ναρκωτικών. Εχουμε την πλήρη απομόνωση του νομού σε σύγκριση με όμορους νομούς και με τα Βαλκάνια. Αρα τα θέματα που ιεραρχούμε σαν πρωτεύοντα είναι η άρση της απομόνωσης, η καταπολέμηση της ανεργίας και των ναρκωτικών. Εμείς πιστεύουμε σαν συνδυασμός ότι για να πάει επιτέλους μπροστά αυτός ο νομός, θα πρέπει να γίνει συνένωση όλων των ικανών δυνάμεων κάτω από την ομπρέλα ή τη σημαία της ενωτικής πρωτοβουλίας και από εκεί και πέρα να αγωνιστούμε, να δώσουμε τη μάχη για τη λύση όσο το δυνατόν περισσότερων προβλημάτων.

- Τι γίνεται με τομείς της οικονομίας στους οποίους η Καστοριά έχει να επιδείξει σημαντική ανάπτυξη, όπως για παράδειγμα η γουνοποιία;

- Η γούνα διέρχεται κρίση εδώ και μια δεκαετία. Το τελευταίο τρίμηνο υπέστη ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση λόγω του ότι η κύρια αγορά των γουνοποιών του Ν. Καστοριάς είναι οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, σε ποσοστό 80-85%. Επομένως οι άνεργοι να είναι πάρα πολλοί, αλλά και αυτοί που εργάζονται δυστυχώς δεν ασφαλίζονται. Πιστεύουμε ότι η πολιτεία πρέπει να αναλάβει κάποτε όλα εκείνα τα μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων, διότι πολύ σύντομα θα έχουμε κοινωνικά προβλήματα. Στον τομέα αυτό λέμε πλήρη συμπαράταξη με τους αρμόδιους φορείς τόσο των γουνοποιών όσο και των γουνεργατών, ώστε από κοινού να διεκδικήσουμε τη λύση των προβλημάτων. Θα ήθελα όμως να αναφερθώ και να πω τις προτάσεις μας και για άλλους τομείς στους οποίους η στασιμότητα που παρατηρείται έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων του Νομού Καστοριάς. Στο θέμα της υγείας εμείς προτείνουμε σαν συνδυασμός την αγορά μιας κινητής ιατρικής μονάδας, μια και τα χωριά μας είναι απομακρυσμένα, η οποία θα περιφέρεται για τη σωστή περίθαλψη των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Να σημειώσουμε ότι στην παραμεθόρια περιοχή προς τα αλβανικά σύνορα είναι πολλοί αυτοί που ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Στο θέμα της πρόνοιας υπάρχουν ορισμένα επιδόματα από το τμήμα Υγείας και Πρόνοιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία χορηγούν συνήθως ο νομάρχης και οι βουλευτές. Αυτοί αξιολογούν ποιος πρέπει να τα πάρει. Εμείς λέμε ότι ένα 60% των επιδομάτων αυτών πρέπει να τα χορηγούν οι μικρές τοπικές κοινωνίες, δήμοι και κοινότητες, αλλά και αυτοί ακόμη όχι για ψηφοθηρικούς σκοπούς και λόγους, αλλά κατόπιν αποφάσεως Δημοτικών ή Κοινοτικών Συμβουλίων, με πλήρη αιτιολόγηση των αποφάσεών τους.

- Κρίση της γούνας, υψηλοί δείκτες ανεργίας, ποιες οι προτάσεις σας για την παραγωγική ανάπτυξη του νομού και την αξιοποίηση των φυσικών πόρων;

- Θα πρέπει να αρχίσει η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου που υπάρχει, κυρίως στις περιοχές που συνορεύουν με την Αλβανία. Να υπάρξει δασική εκμετάλλευση και δημιουργία βιομηχανιών ξύλου. Επίσης η ΛΑΡΚΟ μετά την εξόρυξη να μη μεταφέρει αλλού τα μεταλλεύματα. Για να πάμε στο θέμα της γεωργίας ο νομός μας φημίζεται για τα μήλα και το φασόλι. Προτείνουμε την ίδρυση ενός γραφείου μέσα στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που να διαφημίζει και να προβάλλει τα προϊόντα αυτά. Θα πρέπει κάποτε αυτά τα προϊόντα να φέρουν και τη σφραγίδα της προέλευσης και αναφέρομαι στο λεγόμενο ΠΟΠ, Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης. Χρειάζεται συνεχής αγώνας για μείωση της τιμής καυσίμων για γεωργική χρήση. Να γίνει επιτέλους διαλογητήριο, συσκευαστήριο φασολιών, όπως και να ανεγερθεί σφαγείο, που θα εκπληρώνει όλους τους όρους της ΕΕ. Κάποτε θα πρέπει να αρχίσουν επιτέλους οι ταμιευτήρες ύδατος και να γίνει ενιαίος σκουπιδότοπος, γιατί δυστυχώς καταντήσαμε τον Αλιάκμονα, τη Λίμνη και όλη την περιοχή Καστοριάς έναν απέραντο σκουπιδότοπο. Επίσης θα πρέπει να αναπτυχθεί η περιοχή τουριστικά, ιδιαίτερα να προχωρήσει ο ορεινός, αγροτικός τουρισμός, αφού η Καστοριά θεωρείται και δίκαια από τους ωραιότερους νομούς σε φυσικό περιβάλλον. Βυζαντινά μνημεία όπως είναι η πόλη της Καστοριάς, ο λιμναίος οικισμός του Δισπηλιού, το απολιθωμένο δάσος, προκαλούν το μεγάλο ενδιαφέρον των ξένων.

Εχουμε καταρτίσει ένα πολύκορμο, πολυφωνικό ψηφοδέλτιο και καλούμε όλους τους πολίτες του Νομού Καστοριάς να απεγκλωβιστούν από αναχρονιστικές προκαταλήψεις και όλες μαζί οι υγιείς δυνάμεις να δώσουν τη μάχη για ένα καλύτερο αύριο, για την προκοπή αυτού του νομού. Πιστεύουμε ότι το μέλλον δε χαρίζεται σε κανένα, μόνο με αγώνες κερδίζεται.

Σ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ